Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Talenty NHL: Alexander Michajlovič Ovečkin

Ruský rýchlik s bravúrnou technikou. Niet divu, prečo sme v novom seriály vybrali ako prvého práve jeho. Veď, ak si položíme otázku, kto bol najlepším nováčikom v prvej sezóne Sidneyho Crosbyho, vzíde nám práve jeho meno.

Za svojich 21 rokov toho stihol skutočne veľa. Už pri jeho debute v NHL (proti Colombusu) dokázal streliť dva nádherné góly. V NHL získal okrem trofeje Calder Memorial Trophy aj dvojnásobné vymenovanie za nováčika mesiaca a prekonal aj rekord tímu, ktorý spočíval v počte bodov, ktoré zaznamenal nováčik.

Alexander Ovechkin1. februára 2006 bol menovaný nielen „novou tvárou“ mesiaca za január, ale zároveň i ofenzívnym hráčom tohto mesiaca, čo sa doteraz podarilo iba dvom hráčom v histórií tejto súťaže.

Ďalej sa dokázal vyrovnať jedinečnému rekordu Teemu Selanneho a v jeho prvej sezóne dokázal prekonať métu 50 gólov a aj 100 bodov. Tiež bol v minulej sezóne štvrtým najčastejšie strieľajúcim hráčom v celej histórii súťaže. Ročník 2005/2006 zakončil s druhým najvyšším číslom v kolóne bodov (106) a ako tretí najlepší strelec s 52 gólmi v histórii „Caps“.

Dostal sa až do finále bojov o trofej Lestera B. Pearsona (udeľovanú pre najužitočnejšieho hráča podľa NHLPA), ktorú nakoniec získal Jaromír Jágr. Jeho zbierka bola rozšírená o trofej Valeryho Kharlamova pre najlepšieho Rusa v NHL.

Alex OvechkinJeden fanúšik sa vyjadril, že Washington Capitals tvorí viac-menej jedna osoba, čím myslel práve fakt, že Alex strelil 22.6% všetkých gólov a 72.2 % gólov v presilovkách Caps v uplynulej sezóne.

Jeho prvý hattrick prišiel tiež dosť skoro 13.1.2006 proti Anahaimu. Jeho 50. „kúsok“ prišiel v zápase proti Atlante, presne o tri mesiace neskôr ako hattrick a 100. bod padol do bránky Bostonu 10. apríla.

16. januára proti Phoenixu strelil podľa rádia XM najkrajší gól minulej sezóny, keď bol pri úniku zrazený obrancom a na chrbte jednou rukou zo skutočne veľmi ostrého uhlu dokázal dopraviť puk za chrbát Briana Bouchera. Stál sa aj tvárou jednej zo série najúspešnejších hokejových multimediálnych hier NHL07 od spoločnosti Electronic Arts.

Jeho kariéra v Európe je úzko spätá s moskovským Dynamom, kde hral 1. zápas ešte ako 16-ročný. Za štyri sezóny v ňom odohral 152 zápasov a mal na konte 68 bodov (36g a 32a). Skutočne však zažiaril až na svetových šampionátoch, kde tvoril s Malkinom a Sušinským jeden z najzohratejších, najrýchlejších a asi aj najlepších útokov na daných šampionátoch.

Žiaril na troch juniorských, troch seniorských majstrovstvách sveta a jedných Olympijských hrách, kde Rusi obsadili 4. pozíciu a Ovechkin bol v All star tíme turnaja. Tento osobný úspech si zopakoval aj v Lotyšsku na svetovom šampionáte.

Alexander pochádza zo športovej rodiny. Jeho mama, Tatiana, vyhrala dve olympijské medaily s ruským národným basketbalovým tímom (1976 a 1980). Otec Mikhail bol profesionálnym futbalistom a hrával za Saturn Moskva. V hlavnom meste sa narodil aj jeden z najväčších talentov NHL súčasnosti.

Stručné informácie
Dátum narodenia: 17. september 1985
Post: ľavé krídlo
Dominantná ruka: pravá
Draftovaný: Washington, 1. miesto, 2004
Výška, váha: 189 cm, 91 kg
Hokejový idol: Alexander Maltsev
Hudba, ktorú najradšej počúva: hip-hop, R&B a techno
Záľuby: počítačové hry
Obľúbený šport okrem hokeja: basketbal
Obľúbené jedlo: cestoviny




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies