Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Magazín

Pamätné zápasy NHL so slovenskou stopou IX. – KLASIK Richard Zedník

Toto stretnutie medzi Montrealom Canadiens a Edmontonom Oilers hokejového fajnšmekra asi nenadchlo.

Hra bez tvrdých stretov, nemotorné korčuľovanie, čudné odrazy. Gumené čudo aktérov akoby neposlúchalo. Ten zápas sa vlastne pre podmienky, ktoré na štadióne v onen deň panovali, vôbec nemal uskutočniť. Ibaže vysvetlíte niečo také 60-tisícovému davu za vašimi chrbtami či miliónom pri televíznych obrazovkách? Nápad prezidenta „olejárov“ Patricka LaForgeho sa preto realizoval. A všetci zúčastnení spomínajú dodnes.

Bola to šialená idea. Organizáciu premiérového duelu NHL pod holým nebom v histórii odmietol tiež komisár ligy Gary Bettman. Pri prvom telefonáte od LaForgeho zložil slúchadlo so slovami: „Ty si sa zbláznil.“ Až neskôr svoje rozhodnutie, pod nátlakom dobrých i horších argumentov, zmenil (pozn. celkový zámer dostal reálnu podobu potom, ako v Michigane úspešne zorganizovali v roku 2001 na futbalovom štadióne hokejový zápas medzi miestnymi univerzitami). Ale mohol Bettman tušiť, do akej miery ovplyvní stretnutie počasie?

Sobota 22. novembra 2003 v tomto predstihla aj tie najpesimistickejšie meteorologické predpovede. Ortuť teplomera klesla pod -25° Celzia. Fúkal silný severovýchodný vietor. Pocitová teplota bola ešte nižšia. Jedným slovom – zima. Dvoma - brutálna zima. Pred zápasom dokonca eskimáci venovali obom táborom špeciálne oblečenie. No situáciu i tak najlepšie vystihuje čiapka Joseho Theodora (mal ju natiahnutú cez brankársku masku), a slová Richarda Zedníka: „Na striedačke sme mali vďaka zavedenému vykurovaniu teplo. A hoci normálne nenávidím vysedávať na striedačke, dnes som si to užíval.“

Článok pokračuje pod reklamou

K samotnému hokejovému predstaveniu už len stručne. Zvíťazili hosťujúci Canadiens (víťazstvo zariadil Zedník po najkrajšej akcii), ktorí však podľa trénera Oilers Craiga MacTavisha boli šťastnejší. „Nádherný deň až na jednu výnimku. Odrážali sa k nim puky,“ skonštatoval.

Štatistiky zápasu:

Edmonton Oilers vs. Montreal Canadiens 3:4
tretiny: 0:0, 1:2, 2:2
strely na bránu: 37-23
brankári: EDM – Conklin (L) 19 zákrokov z 23 striel - 59:04 min.; MTL – Theodore (W) 34/37 – 60:00
hviezdy stretnutia: Perreault – Staios - Zedník
návšteva: 57 167 divákov
22.11.2003, Commonwealth Stadium

Góly:
1.tretina
-
2. tretina
0:1 – MTL Zedník 20 (Brisebois, Ryder) 0:39
0:2 – MTL Perreault 94 (Brisebois, Ribeiro) (PP) 10:53
1:2 – EDM Brewer 2 (Stoll, Staios) 13:45
3. tretina
1:3 – MTL Perreault 94 (Sundstrom, Rivet) 2:22
2:3 – EDM Stoll 36 (Staios, Stortini) 13:06
2:4 – MTL Zedník 20 (Souray) 14:18
3:4 – EDM Staios 24 (Dvorak, Stortini) 14:57

Iné zaujímavosti, ktoré prvý zápas vonku ozdobili:

1. stretnutie dostalo označenie Heritage Classic, zrodilo sa v hlavách spomínaného Patricka LaForga a iného člena exekutívy „olejárov“ Alana Watta, pričom išlo o symbolickú predčasnú oslavu 25-ročnice klubu (Oilers vstúpili do NHL pri expanzii v roku 1979)

2. návšteva zo zápasu prekonala dovtedajší rekord v počte divákov na jednom stretnutí profiligy (predchádzajúce čísla sa viac než zdvojnásobili – 23. apríla 1996 navštívilo duel play-off v Tampe 28 183 fanúšikov)

3. predohru zápasu pripravili počas dvoch 15 minútových „tretín“ legendy Edmontonu a Montrealu (ich meranie síl skončilo 2:0 v prospech Gretzkeho družiny)

4. vedenie ligy po skúsenostiach s organizáciou duelu hraného vonku pristúpilo najprv k začiatku tzv. Winter Classic (od r. 2008 vždy na Nový rok), a neskôr i Stadium Series (premiéra v ročníku 2013/14)

5. banskobystrický rodák Richard Zedník strelil 1. gól pod holým nebom v histórii NHL



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies