Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Jarome Iginla

Priezviska začínajúce sa na I sa v kanadsko-americkej NHL často neobjavovali. Predsa sa však našli aj dvaja pamätní hráči. Za toho najlepšieho môžeme pokojne považovať Jaromeho Iginlu.

I – Jarome Iginla

Iba 26 hokejistov v NHL nosilo priezvisko začínajúce týmto písmenom a nad všetkými čnie tento kanadský hokejista. Za zmienku ešte stojí lotyšský brankár Artūrs Irbe, ktorý v NHL odchytal 568 zápasov a bol zvolený do dvoch zápasov All-Star.

Celým menom Jarome Arthur-Leigh Adekunle Tig Junior Elvis Iginla je stále aktívnym hráčom NHL, ktorý má za sebou už takmer 1400 zápasov, z toho prevažnú časť v drese Calgary Flames. Dokázal v nich získať 1226 bodov a momentálne hrá za tím Colorado Avalanche. Počas svoje kariéry dokázal získať dvakrát Maurice „Rocket" Richard Trophy, raz Art Ross Trophy, Lester B. Pearson Award, King Clancy Memorial Trophy, Mark Messier Leadership Award, v národnom drese dokázal získať zlato na juniorských Majstrovstvách sveta, seniorských Majstrovstvách sveta, na Svetovom pohári aj na olympijských hrách. Stanley Cup mu však stále chýba a aj preto opustil svoj dlhoročný klub, Calgary Flames.

Hokejista vyrastal v meste St. Albert v Alberte a jeho otec pochádza z Nigérie. Jeho priezvisko Iginla znamená v africkom jazyku jeho otca Veľký strom. Jeho mama pochádza z USA, z Oregonu. Rodičia sa ale rozviedli, keď mal Jarome len jeden rok a vyrastal s matkou a starými rodičmi. Zatiaľ čo jeho mama je budhistka, on sám seba považuje za kresťana. Okrem hokeja hral Iginla v detstve taktiež bejzbal. Jeho hokejovým vzorom bol brankár Grant Fuhr a aj svoje hokejové začiatky strávil v bráne a až neskôr prešiel na pozíciu pravého krídla.

Juniorskú kariéru strávil v tíme Kamloops Blazers, z ktorým vyhral vo veku 16 rokov Memorial Cup a rok na to triumf so svojím tímom zopakoval. V roku 1995 si ho vybral z 11. miesta Dallas Stars, no za tím nikdy nehral. Spolu s Coreym Millenom bol vymenený do Calgary za práva na Joea Nieuwendyka. V posednej sezóne vo WHL nastrieľal v 63 zápasoch 63 gólov.

Svoj debut v NHL zažil počas play-off v roku 1996. Od roku 1983 sa stal prvým hráčom v organizácii Flames, ktorý hral za tím vo veku 18 rokov. Hneď vo svojom prvom zápase dosiahol prvý bod v NHL a v ďalšom pridal aj prvý gól. Sezónu na to už odohral celú v drese Calgary a v hlasovaní o Calder Trophy skončil druhý. Nasledujúcu sezónu viedol tímovú tabuľku strelcov, v ďalšej sezóne po naťahovačkách o novej zmluve dosiahol svoje dovtedajšie gólové aj bodové maximum.

V ročníku 2001/2002 získal dokonca trofeje pre najproduktívnejšieho hráča s 96 bodmi aj pre najlepšieho strelca s 52 gólmi. Pred sezónou 2003/2004 bol zvolený za 18. kapitána Flames. V tom roku sa Calgary pozrelo až do finále, kde ale nestačilo na Tampu Bay, ktorej podľahlo v siedmich zápasoch. V sezóne 2006/2007 aj napriek tomu, že pre zranenie kolena vynechal 12 stretnutí, dokázal nazbierať 94 bodov, sezónu na to svoje kariérne maximum zvýšil na 98 bodov. Zlaté časy však skončili a tak ako Calgary sa nedarilo postúpiť do play-off, začal aj Iginla menej bodovať. Strelecky však stále žiaril a stal sa len siedmym hokejistom v histórii NHL, ktorý dokázal dať aspoň 30 gólov v 11 sezónach v rade. Počas ročníka 2012/2013 však došlo k výmene hráča, ktorý strávil v Calgary 18 rokov, no ktorý túži po Stanley Cupe.

Aj keď médiá vyšli s informáciou, že Iginla skončí v Bostone, nakoniec sa porúčal do Pittsburghu, a to sa mu vypomstilo. Penguins sa v treťom kole play-off stretli práve s Bostonom, ktorý ich vyradil v štyroch zápasoch. Iginla, Crosby, Malkin, Neal ani Letang nezískali v sérii ani bod. Po skončení zmluvy sa Iginla snažil chybu napraviť a upísal sa na jeden rok práve Bostonu, no ani tentokrát na pohár nesiahol. Vzhľadom na to, že Boston mal problémy s platovým stropom, sa s Iginlom na novom kontrakte nedohodol a momentálne hráč pôsobí v Colorade, kde stále čaká na svoju veľkú chvíľu.

So svojou manželkou, s ktorou sa pozná od strednej školy, má tri deti. Má dve nevlastné sestry a dvoch nevlastných bratov. Hráč sa okrem hokeja výrazne venuje charite, za čo dostal uznanie nielen od ľudí, ale aj od samotnej NHL. Okrem toho vlastní časť akcií svojho juniorského klubu Kamloops Blazers a objavil sa i v niekoľkých reklamách pre Samsung alebo Scotiabank.

Ak máte iný názor, vyjadrite ho v komentároch.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies