Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Jaromír Jágr

Ak sme už pri písmene J, môžeme spomenúť brankára Curtisa Josepha. Voľba však veľmi jednoznačne padla na iného hráča, stále aktívneho, no už teraz legendárneho útočníka Jaromíra Jágra.

J – Jaromír Jágr

Opäť raz veľmi jednoznačná voľba, tentoraz českého už teraz legendárneho útočníka, ktorého niektorí nenávidia, no väčšina miluje, hlavne určite každý jeden český rodák. Ak sme už pri písmene J, môžeme spomenúť brankára Curtisa Josepha, ktorý má za sebou 943 zápasov základnej časti NHL, čo je naozaj úctyhodné číslo. Vyhral z nich 454, čo z neho robí brankára s najväčším počtom víťazstiev bez zisku Stanley Cupu v histórii NHL. Z individuálnych ocenení má hráč King Clancy Memorial Trophy a trikrát bol finalistom Vezina Trophy. V porovnaní s kariérou Jaromíra Jágra so zlatými českými ručičkami je to ale len nepatrný úspech.

Päťnásobný víťaz Art Ross Trophy, z toho 4-krát v rade, držiteľ troch Lester B. Pearson Award, jednej Hart Memorial Trophy s dvanástimi účasťami v zápase All-Star a s dvoma Stanley Cupmi na konte. Okrem toho drží zlato z Olympijských hier a z Majstrovstiev sveta, čo z neho robí člena Triple Gold Clubu.

Jágr korčuľoval už od svojich šiestich rokov a veľmi skoro dal vedieť o svojich kvalitách. Už ako 16-ročný hral najvyššiu českú hokejovú súťaž. Hráča draftoval do NHL Pittsburgh Penguins z 5. miesta v roku 1990. Bol vôbec prvým hráčom z Československa, ktorého draftoval klub NHL bez skúseností s juniorským zámorským hokejom. Jágr hneď vo svojich prvých dvoch sezónach za Pittsburgh, keď sa ešte naplno nerozvinul jeho potenciál, získal hneď dva Stanley Cupy. V úvode svojej kariéry mal však obrovské problémy s angličtinou, preto hrával aj Scrabble. Fanúšikovia si to všimli a zistil, že z mena Jaromír vedia spraviť Mario Jr., čo bolo asociáciou jeho talentu a najväčšej hviezdy tímu, Maria Lemieuxa.

Po sezóne 1994/1995 vyhral svoju prvú Art Ross Trophy a v nasledujúcej stanovil rekordný bodový zápis 149 bodov pre hráča z Európy hrajúceho v NHL. 30. decembra 1999 zaznamenal Jágr v zápase proti New Yorku Islanders 7 bodov, potom sa mu podobný kúsok podaril ešte raz neskôr v kariére. V sezóne 2000/2001 sa mu nedarilo a čelil obrovskej kritike ako nositeľ kapitánskeho C. Po tom, čo sa vrátil po ukončení kariéry do tímu Lemieux, fanúšikovia požadovali C späť na drese kanadskej legendy. V tíme tak boli dve hviezdy, a to bolo pre tím neúnosné. Aj preto Jágr ako súčasť výmeny putoval do Washingtonu Capitals. Okrem Lemieuxa je jediný hráčom Penguins, ktorý dokázal nazbierať v jeho drese 1000 bodov.

Po výmene Washington podpísal s hráčom najväčší kontrakt v dovtedajších dejinách NHL. Počas siedmich rokov mal zarobiť 77 miliónov dolárov, no vo Washingtone ani zďaleka nesplnil očakávania a tímu sa nedarilo. Hlavným dôvodom bolo Jágrove prepadnutie hazardu, keď počas piatich rokov vraj prehral takmer milión dolárov. Klub ho chcel vymeniť, no s jeho zmluvou to bolo náročné. Napriek tomu zopár tímov vyjadrilo vôľu dostať českého útočníka do tímu a zmenu chcel aj samotný hráč. Tak bol nakoniec začiatkom roka 2004 vymenený do New York Rangers s tým, že Washington platil štyri milióny z hráčovho platu a Jágr bol ochotný vzdať sa jedného milióna, aby sa výmena mohla uskutočniť.

Pred sezónou 2005/2006 po výluke sa Jágrov plat zredukoval na 7,8 milióna, čo bolo maximum, ktoré nová dohoda medzi NHL a NHLPA povolila. Pred sezónou 2005/2006 však patrili Rangers k najhorším tímom a v play-off chýbali už v siedmich sezónach v rade. Aj odchod Marka Messiera do dôchodku prispel k tomu, že Rangers boli považovaní za jeden z najhorších tímov v NHL. Jágr však nesúhlasil a skvelou sezónou doviedol Rangers do play-off. Tam však pre zranenia Jágra a ďalších jeho spoluhráčov vypadol New York hneď v prvom kole. Jágr sa v tej sezóne stal len 4. hráčom v dejinách, ktorý dokázal dať aspoň 10 gólov v prvých 10 zápasoch sezóny.

V ďalších sezónach za Rangers hral opäť na vysokej úrovni a po útlme v tíme Capitals sa opäť zaradil k špičke celej ligy a lámal rekordy New Yorku, ako aj európskych hráčov v NHL. Pred sezónou 2006/2007 bol zvolený za kapitána a v prvom zápase sezóny sa postavili Rangers práve proti Capitals. Jágr dal gól už po 30 sekundách hry a v sezóne pokračoval v dosahovaní ďalších a ďalších míľnikov svojej kariéry. Keď dal gól 14. novembra 2007 v Prudential Centre, stal sa jediným hráčom, ktorý dokázal dať gól v 53 rôznych arénach NHL.

Po sezóne 2007/2008 sa stal Jágr prvýkrát v kariére voľným hráčom, keď sa vedenie Rangers rozhodlo nepredĺžiť s hráčom zmluvu. Jágr bol v tom čase rozhodnutý odísť do Ruska a ukončiť neskôr kariéru v materskom klube HC Kladno aj napriek tomu, že ponuky na novú zmluvu v NHL prichádzali zo všetkých strán.

Po troch rokoch v Rusku sa však všetko zmenilo a Jágr ohlásil návrat do NHL. Namiesto ponuky od Pittsburghu, v drese ktorého začínal, sa upísal ich najväčšiemu rivalovi z Philadelphie. To vyvolalo u fanúšikov vlnu nenávisti, považovali ho za zradcu a pálili jeho dresy. Jágrovi sa darilo a aj jeho zásluhou Philadelphia v prvom kole play-off vyradila práve Pittsburgh. Potom však začal Jágr so striedaním klubov, keď hľadal cestu späť na vrchol a následne zisk Stanley Cupu. Upísal sa Dallasu a počas dočasnej výluky hral v materskom klube HC Kladno.

Po návrate do NHL pokračoval v lámaní historických míľnikov NHL a v priebehu sezóny bol vymenený do Bostonu Bruins, ktorý mal lepšie vyhliadky na pohár ako Stars. Pozrel sa s nimi až do finále, no tam podľahol jeho tím Chicagu. Bolo to jeho prvé finále Stanley Cup po 21 rokoch. Ďalšiu sezónu sa Jágr upísal New Jersey, v drese ktorých sa dral historickou tabuľkou strelcov a produktivity stále nahor. 3. januára 2014 dal Jágr hat-trick vo veku 42 rokov a 322 dní ako najstarší hráč v histórii NHL. Ani v New Jersey sa však Jágr dlho neohrial a počas druhej sezóny v ich drese bol vymenený do tímu Florida Panthers. V ich drese bude pokračovať aj v ďalšej sezóne, keď deň po skončení sezóny predĺžil zmluvu o jeden rok.

Jágr je na najlepšej ceste stať sa druhým najproduktívnejším hráčom všetkých dôb po Waynovi Gretzkym . Doteraz nazbieral 1802 bodov v 1550 zápasoch a počas ďalších dvoch rokov, ak teraz 43-ročný hráč vydrží, by sa mu to teoreticky mohlo podariť. Drží rekordy NHL v počte víťazných gólov, gólov v predĺžení, ako pravé krídlo nazbieral najviac asistencií, bodov a nastrieľal najviac gólov. Drží sezónne a kariérne maximá európskych hráčov v NHL. Je taktiež najstarším hráčom NHL so 60-bodovou sezónou. Okrem toho drží mnoho klubových rekordov Penguins či Rangers.

Počas letnej dovolenky žije český útočník v Českej republike. Jeho dres s číslom 68 poukazuje na udalosť známu pod menom Pražská Jar z roku 1968. Je pravoslávnym kresťanom a je stále slobodný. V minulosti mal vzťahy s modelkou a vicemiss Ivou Kubelkovou, finalistkou miss Nikol Lenertovou, slovenskou misskou a modelkou Andreou Verešovou, moderátorkou Luciou Borhyovou a naposledy v roku 2012 s modelkou s ruskými koreňmi Innou Puhajkovou.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies