Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Jonathan Quick

V abecede sme pokročili ďalej a prišli k písmenu Q. Nie veľa hokejistov v NHL nosilo priezvisko začínajúce týmto netypickým písmenom. Len pár z nich stojí za zmienku a víťaza poznáte určite aj vy.

Q – Jonathan Quick

Nie veľa hokejistov v NHL nosilo priezvisko začínajúce týmto netypickým písmenom. Okrem víťaza tohto článku stojí za zmienku ešte Bill Quackenbush. Bol prvým obrancom NHL, ktorý získal Lady Byng Trophy, 8-krát si zahral v zápase All-Star a od roku 1976 je uvedený v Hokejovej sieni slávy.

Ďalší dvaja páni, ktorých je nutné spomenúť, možno nezažili takú úspešnú kariéru na pozícii hráča, no na pozícii trénera patrili, resp. patria k tým lepším. Nedávno zosnulý Pat Quinn odohral na pozícii obrancu v NHL 606 zápasov a nazbieral 131 bodov, no ako tréner pôsobil na lavičke tímov NHL v rovných 1400 zápasoch. Získal 55,5% možných bodov a tešil sa z dvoch Jack Adams Award v tíme Philadelphie a Vancouveru. Dvakrát v trénerskej kariére sa pozrel až do finále, no preňho neúspešného. S kanadským výberom ako tréner vyhral Olympiádu, Svetový pohár, Majstrovstvá sveta juniorov a Majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov.

Joel Quenneville, ktorý momentálne pôsobí na pozícii trénera Chicaga, odohral v NHL taktiež ako obranca 803 zápasov a získal 190 bodov. Ako asistent trénera vyhral Stanley Cup v roku 1996 s Coloradom Avalanche. Na pozícii hlavného trénera si v NHL odkrútil doteraz 1375 zápasov a tešil sa z troch Stanley Cupov s Chicagom Blackhawks. Počas celej kariéry hlavného muža na lavičke len v jednej sezóne chýbal so svojím tímom v play-off.

Vzhľadom na to, že je toto rebríček najlepších hráčov v poli, na prvé miesto je už po tretíkrát zvolený stále aktívny hráč v NHL. 29-ročný Jonathan Quick síce nezažil bleskový vstup do NHL, no už stihol vyhrať dvakrát Stanley Cup, raz Conn Smythe Trophy, William M. Jennings Trophy a skončiť druhý v hlasovaní o Vezina Trophy. S tímom USA sa na Olympiáde vo Vancouveri tešil, alebo skôr smútil, zo striebornej medaily.

Quick sa narodil v meste Hamden v Connecticute, kde neskôr pôsobil v miestnom stredoškolskom tíme. Mesto je považované za centrum hokeja na severovýchode. Svoje hokejové začiatky zažil v hokejovej asociácii Mid Fairfield, s ktorou sa tešil z ligového triumfu. Predtým, ako hral v USHS za Avon Old Farms, pôsobil v tíme Hamden High School. Tím doviedol k dvom triumfom v New England Prep Championships. Dnes je tam vystavený jeho dres LA Kings s číslom 32, ktorý nosí v NHL. Univerzitný hokej hral Quick za University of Massachusetts Amherst a hneď svoj prvý zápas ako nováčik vyhral. Po tejto sezóne, v roku 2005, ho draftovalo zo 72. miesta Los Angeles, no na debut v NHL si musel ešte chvíľu počkať. V druhej sezóne za univerzitný tím dal ako brankár svoj prvý gól. Padol počas avizovaného vylúčenia a mal prívlastok víťazný. Univerzitu doviedol k jej historickému prvému triumfu v NCAA Men's Ice Hockey Championship. Počas play-off zaznamenal 94,4% úspešnosť zákrokov.

Vstup do NHL

Sezónu 2007/2008 začal v ECHL v tíme Reading Royals, potom pôsobil na farme v Manchestri Monarchs a stihol zažiť aj debut v NHL, keď nastúpil v troch zápasoch. Debutový zápas proti Buffalu vyhral, no v ďalších dvoch sa už z víťazstva netešil. Nasledujúcu sezónu taktiež začal na farme, no po zranení Erika Ersberga bol povolaný do prvého tímu. V prvých štyroch štartoch za Kings vychytal dve čisté kontá a rýchlo sa v tíme udomácnil, keď bol zvolený za tretiu hviezdu týždňa v NHL a postupne si upevnil pozíciu jasnej brankárskej jednotky v tíme.

Najlepšou preňho bola sezóna 2011/2012. V základnej časti viedol ligu v počte čistých kônt a v hlasovaní o Vezina Trophy skončil druhý. Svoj tím doviedol až k Stanley Cupu, ktorý bol vôbec historicky prvý pre Kings, ktorí postupovali do play-off z ôsmeho, posledného možného miesta. Vtedy získal aj trofej pre najužitočnejšieho hráča play-off, Conn Smythe Trophy. Počas play-off vytvoril brankársky rekord NHL v počte víťazstiev na ľade súperov v rade. Zastavil sa na čísle 12. Počas play-off zaznamenal Quick neuveriteľné čísla: vyhral 16 z 20 zápasov s priemerom 1,41 inkasovaných gólov na zápas, 94,6% úspešnosťou zákrokov a tromi čistými kontami. Po tejto sezóne podpísal s Kings megalomanskú 10-ročnú zmluvu, ktorá mu zaistí v priemere 5,8 milióna dolárov ročne.

To, že zmluva bola zaslúžená, dokázal o dve sezóny neskôr, keď vyhral po základnej časti William M. Jennings Trophy pre brankára s najmenším počtom inkasovaných gólov a v play-off doviedol Kings k druhému triumfu v krátkom čase. K dnešnému dňu zaznamenal 37 shutoutov, čo je tímový rekord. V ostatnej sezóne sa objavil Quick v 72 zápasoch, z ktorých štartoval v 71, no ani to nepomohlo Kings k postupu do play-off prvýkrát od jeho pôsobenia v tíme.

Spolu s manželkou Jaclyn, rodenou Backman, má dcéru Madison Mychal, ktorá sa im narodila v roku 2010 a syna Cartera narodeného v roku 2013. Jaclynina sestra Alicia je manželkou ďalšieho hokejistu, Matta Moulsona z Buffala. Miestna spoločnosť s rýchlym občerstvením, Ray and Mike's Deli, po ňom pomenovala sendvič, ktorý nesie názov Quickwich.

Cesta za prvým Stanley Cupom:




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies