Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Správy z NHL

Prinášame vám sprievodcu sezónou 2015/16, ktorá štartuje už dnes!

Sezónu po zavedení nového divízneho systému liga neprešla žiadnymi výraznými zmenami. Tento rok to však bude opäť iné a prichádza nové predĺženie. Ročník 2015/16, ktorý je 98. v histórii NHL, odštartuje už dnes aj s novými hviezdami a ambíciami.

Tak ako vlani, aj teraz padne úvodné vhadzovanie v stredu. Odohrajú sa štyri zápasy, v ktorých uvidíme derby medzi Canadiens a Maple Leafs či Kings a Sharks. V Calgary privítajú Vancouver a do akcie sa zapojí aj úradujúci šampión. Chicago začne púť za obhajobou doma a po vyvesení slávnostného baneru ho bude čakať jeden z najambicióznejších tímov východu, New York Rangers. Posledný deň základnej časti bude 9. apríl a v akcii počas neho bude všetkých 30 klubov.

Pozri aj: Rozpis sezóny 2015/16

Článok pokračuje pod reklamou

Zápas hviezd a zápasy pod holým nebom

Medzi prvým a posledným dňom dlhodobej časti sezóny sa odohrá množstvo atraktívnych súbojov a nebude chýbať ani populárna exhibícia. Tentokrát sa Zápas hviezd uskutoční v Nashville a súťažný kolotoč sa preň preruší medzi 28. januárom až 1. februárom. Bude to druhá prestávka v kalendári. Prvá bude patriť Vianociam.

Priaznivci zápasov pod holým nebom si tiež prídu na svoje. Liga jeden zápas pridala, a tak ich uvidíme tri. Novoročné Winter Classic bude súbojom rivalov Bostonu a Montrealu. Koncom februára sa následne odohrajú aj duely z tzv. Štadiónovej série – Minnesota privíta Chicago (21.2.) a Colorado bude hostiť niekdajšieho veľkého rivala Detroit (27.2.).

Pozri aj: Kľúčové termíny sezóny 2015/16

Zmeny tímov

Minulý rok došlo k premenovaniu Coyotes, ale taká zmena tento rok nikomu nehrozila. Nemenili sa ani logá. Zmenou však je, že domáce zápasy už New York Islanders nebude hrávať v staručkej Nassau Coliseum, ale v novej Barclays Center v Brooklyne. Ostatné tímy sa nesťahovali, ale v Edmontone a v Detroite už prebieha výstavba nových arén. Oilers sa tento rok lúčia s Rexall Place. Hudbou budúcnosti je expanzia, o ktorej by sme mali počuť aj počas tejto sezóny.

So sťahovaním Islanders nesúvisela zmena názvu, loga ani regulárnych dresov. Tím však na počesť Brooklynu vytvoril alternatívne dresy, ktorým dominuje čierna farba. Hlavné sady dresov zmenili Coyotes, ktorí do nich viac pridali výrazné čierne prvky. Drobné úpravy na svojich dresoch urobili aj Anaheim, Columbus, Colorado a Montreal. Red Wings a Rangers budú mať na dresoch nášivky, ktoré pripomenú, že tímy existujú už 90 rokov.

Zmeny na lavičkách

Až siedmich tímov sa dotkli trénerské zmeny. Najväčšie haló sa v lete robilo okolo situácie Mikea Babcocka. Zostane v Detroite alebo ho zlákajú veľké peniaze a nová výzva? Vybral si to druhé a podpísal rekordnú osemročnú zmluvu v hodnote 50 miliónov dolárov s Torontom. To však otvorilo dvere do prvého tímu Red Wings Jeffovi Blashillovi, ktorý by chcel po úspechoch v AHL uspieť aj na najvyššej úrovni.

Dan Bylsma a Todd McLellan boli ďalšími veľkými menami, ktoré prišli do nových tímov. Bylsma nahradil Teda Nolana v Buffale a McLellan dostal tú česť viesť Edmonton s mladým fenoménom Connorom McDavidom. Na lavičke San Jose Sharks ho nahradil Peter DeBoer. Nových trénerov majú aj Flyers a Devils. Tí stavili na nové tváre. Philadelphiu povedie Dave Hakstol, New Jersey John Hynes.

Najväčšie transakcie leta

Cez leto sme zažili asi najhorší trh s voľnými hráčmi a výsledkom toho bolo veľa profesionálnych skúšobných zmlúv, ktoré podpísali trebárs aj naši Tomáš Kopecký, Andrej Meszároš, Ľubomír Višňovský a Peter Budaj. Hráči, ktorí na skúškach uspeli, sa potom museli zmieriť so skromnými zmluvami. A to dopadli ešte dobre. Veľa zvučných mien je stále bez práce.

Za najväčšie akvizície na trhu s voľnými hráčmi sa môžu považovať príchod Andreja Sekeru do Edmontonu, Mikea Greena a Brada Richardsa do Detroitu, Paula Martina do San Jose, Justina Williamsa do Washingtonu, Matta Beleskeyho do Bostonu a Codyho Fransona do Buffala.

Tímy si však pre obmedzený platový strop často hráčov medzi sebou menili. Najvýznamnejšími výmenami sa stali:

1) Výmena Phila Kessela z Toronta do Pittsburghu.
2) Výmena Dougieho Hamiltona z Bostonu do Calgary.
3) Výmena Milana Lucica z Bostonu do Los Angeles.
4) Výmena Ryana OReillyho z Colorada do Buffala.
5) Výmena Carla Hagelina z NY Rangers do Anaheimu.
6) Výmena Patricka Sharpa z Chicaga do Dallasu.
7) Výmena Brandona Saada z Chicaga do Columbusu, ktorej súčasťou bol aj Marko Daňo.

Netreba tiež zabudnúť na to, že vynikajúcich hráčov získali aj Oilers a Sabres. Priamo na drafte. Connor McDavid i Jack Eichel odštartujú prvú sezónu po draftovaní medzi mužmi a očakávajú sa od nich veľké veci. Už aj príprava naznačila, že nebudú len do počtu. Niečo podobné platí aj o Caroline a bekovi Noahovi Hanifinovi. Niektoré tímy zalovili aj v európskych vodách. Napríklad Chicago si veľa sľubuje od hviezdy KHL Arťoma Panarina.

Zmeny v pravidlách

Najočakávanejšou zmenou novej sezóny je formát predĺženia, v ktorom sa nebude hrať vo štvorici na každej strane, ale v trojici. Malo by to viesť k obmedzeniu samostatných nájazdov. Vedľajším následkom je atraktivita hry, ktorú tento formát so sebou prináša. Ak by si niektorí tím prenášal z tretej tretiny vylúčenie, hralo by sa vo formáte štyria proti trom.

Nové pravidlá sa dotknú aj vhadzovaní. Mimo stredného pásma bude musieť brániaci hráč položiť na ľad hokejku ako prvý. To by malo pomôcť útočiacemu tímu a teda potenciálne viesť aj k väčšiemu počtu gólov.

Novinkou je právo trénerov požiadať o prekontrolovanie spornej situácie videom. Ak by video trénerovi nedalo za pravdu, prišiel by o oddychový čas a nemohol by toto pravidlo znova využiť. Inak ho môžu využívať pri neuznanom góle pre údajné bránenie v hre brankárovi alebo pri góle, ktorý nemal platiť pre ofsajd alebo nedovolené bránenie v hre brankárovi.

Platový rozpočet sa mení v podstate každý rok. V tejto sezóne bude predstavovať sumu 71,4 milióna amerických dolárov (o 2,4 milióna viac ako vlani), čo je nižšie ako sa očakávalo. Spôsobil to slabý kanadský dolár a následkom toho boli ťažkosti niektorých tímov s rozpočtami. A dotklo sa to aj veteránov so zvučnými menami, ktorí mali ťažkosti nájsť si v lete zamestnanie.

Favoriti a outsideri

Kings minulý rok sklamali, ale tento rok majú na to, aby sa do play-off vrátili. Či sa to podarí aj San Jose, to je otázne. Titul obhajuje Chicago, ktoré patrí medzi popredných favoritov Západnej konferencie aj v ročníku 2015/16. Z jeho divízie budú vystrkovať rožky aj St. Louis a Minnesota. S optimistickými očakávaniami vstupujú do sezóny Edmonton a Dallas. Otázne je, či sa podarí zopakovať minuloročné úspechy Calgary a Winnipegu. Najslabším tímom západu by mali byť Coyotes. Veľa sa nečaká ani od Vancouveru a Colorada. Nashville by nemal zopakovať tak vydarenú sezónu, ale postup do play-off je určite v jeho silách.

Pozri aj: Preview Západnej konferencie

Tampa Bay chce vylepšiť výsledok z minulej sezóny, čo znamená jasný cieľ – Stanley Cup. Na ten si však brúsia zuby aj Rangers a Capitals. Medzi favoritov Východnej konferencie sa radia aj Pittsburgh, Montreal a Detroit, ktorý by mal postúpiť do play-off už v 24. sezóne v rade. Do bojov o play-off by nemali významne prehovoriť Carolina, Philadelphia, New Jersey či dokonca Toronto. Medzi ostatnými tímami je to otvorené a postúpiť do vyraďovacích bojov chcú po odmlke aj Florida s Columbusom. Buffalo tento rok takmer určite nebude posledné. Sklamaní môžu byť fanúšikovia Bostonu, ktorí sa musia zmieriť s tým, že Bruins už nie sú takí mocní ako pred pár rokmi.

Pozri aj: Preview Východnej konferencie

Stávkové kancelárie najviac vera obhajcovi titulu a Anaheimu. Nasledujú ich Rangers a Lightning s rovnakými šancami na úspech. Významne tiež veria Montrealu, St. Louis a Pittsburghu. Naopak, najväčšími outsidermi sú Carolina a Arizona. Nasledujú ich Buffalo, New Jersey a Toronto.

Slováci v NHL

Minulý rok počet Slovákov neklesal, tento rok, žiaľ, áno. Na súpiskách momentálne nefigurujú také stabilné mená ako Andrej Meszároš, Tomáš Kopecký, Peter Budaj či Ľubomír Višňovský. Do prvého tímu sa nakoniec neprebojoval Marko Daňo, ktorý sa o to bude teraz snažiť v nižšej AHL. Richard Pánik má neistý osud, keďže je na waiver listine nechránených hráčov.

Miesto v prvých tímoch tak majú isté len ôsmi Slováci – jeden brankár, traja obrancovia a štyria útočníci. Na západe budú pôsobiť Marián Hossa z Chicaga, Marián Gáborík z Los Angeles a Andrej Sekera z Edmontonu. V novom tíme sa predstaví aj Martin Marinčin, ktorý bude hrávať za Toronto. Okrem neho budú vo východnej konferencii aj „ostrovan“ Jaroslav Halák, „medveď“ Zdeno Chára a „červené krídla“ Tomáš Tatar s Tomášom Jurčom.

Pozri aj: Potenciálne míľniky Slovákov v sezóne 2015/16 | Platy a zmluvy Slovákov

10 otázok pred novou sezónou

1) Dokážu sa Kings vrátiť do play-off a bojovať o Stanleyho pohár?
2) Naruší Chicagu kontroverzia okolo Kanea cestu za obhajobou?
3) Uspejú konečne Ducks aj v play-off?
4) Pomôže Connor McDavid Edmontonu k návratu do play-off?
5) Dokáže Tampa Bay zopakovať svoju cestu do finále?
6) Bude sa Islanders dariť aj v Brooklyne?
7) Postúpi Detroit po 24-krát po sebe do play-off?
8) Kto vyhrá súboj o Calderovu trofej, McDavid alebo Jack Eichel?
9) Stane sa Jaromír Jágr tretím najproduktívnejším hráčom histórie?
10) Strelí Tomáš Tatar ako prvý hráč Red Wings od ročníka 2008/09 30 gólov?

NHL v TV

Aj tento rok budeme môcť priame prenosy a záznamy zápasov NHL sledovať na obrazovkách športovej televízie Nova Sport, ktorá nám ponúkne každý týždeň bohatú nádielku zápasov na svojom prvom okruhu. Občasne bude duely vysielať aj jej sesterský program Fanda.

Pozri aj: NHL v TV

Nezabudnite, že so sezónou začína aj naša tipovacia súťaž.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies