Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Magazín

Kanadský pohár 1984: Šťastný hrá za Kanadu

Hokejová bitka sa vracia, hlásili médiá a fanúšikovia v roku 1984, keď bol na programe tretí ročník Kanadského pohára. Trojtýždňový turnaj sa tentoraz odohral v siedmich kanadských mestách.

Najväčším favoritom na triumf bola opäť domáca Kanada, ktorá na minulom ročníku zaznamenala potupnú finálovú prehru 1:8 so Sovietskym zväzom. Cieľ bol jasný – udobriť si fanúšikov a ovládnuť turnaj.

Štastný hrá za Kanadu

Kanaďania dali znova dokopy silný výber. Wayne Gretzky bol už hviezdou NHL a mal byť ťahúňom mužstva. Z Edmontonu Oilers, ktorý v tom čase vládol profilige, sa ocitli v nominácii aj Mark Messier, Paul Coffey, Glen Anderson, Kevin Lowe či brankár Grant Fuhr. V nabitej zostave dostali priestor aj mladý Steve Yzerman a Peter Šťastný, ktorý získal kanadské občianstvo.

Sovieti, obhajcovia prvenstva, pricestovali bez Vladimira Tretiaka, ktorý po ZOH 1984 ukončil kariéru. Vladimír Myškin bol však adekvátnou náhradou. Svojmu slávnemu kolegovi kryl chrbát už v roku 1981. V útoku hrala opäť úderná trojica „KLM“ Krutov-Larionov-Makarov, no pre zranenie neštartoval obranca Viačeslav Fetisov.

Článok pokračuje pod reklamou

Američania vkladali veľké nádeje do nastupujúcej generácie. Brankár Tom Barrasso, obrancovia Chris Chelios a Phil Housley sa neskôr zapísali medzi legendy NHL. Tréneri počítali aj s Bryanom Trottierom, ktorý ešte pred ziskom amerického občianstva reprezentoval Kanadu v roku 1981.

Na neúspech z posledného turnaja chceli zabudnúť Švédi. Vďaka Kentovi Nilssonovi, Hakanovi Loobovi, Matsovi Näslundovi či Thomasovi Steenovi sa to malo podariť. Outsiderom boli hokejisti Spolkovej republiky Nemecko, ktorí nahradili Fínov.

A čo Československo? Z bronzového tímu z roku 1981 ostalo osem hráčov, vrátane Dáriusa Rusnáka či Dušana Pašeka. Tréner Luděk Bukač stavil na mladíkov Vladimíra Růžičku, Petra Klímu, Antonína Stavjaňu, Františka Musila či devätnásťročného brankára Dominika Hašeka. Najstarším hráčom bol Vincent Lukáč, ktorému sekundoval ďalší Košičan Igor Liba.

Neúspech Československa

Skupinová fáza vyšla najlepšie Sovietom, ktorí vyhrali všetkých päť duelov. Turnaj odštartovali výhrou 3:0 nad Čechoslovákmi, hneď na to zdolali Švédov 3:2. Po povinnom víťazstve nad Nemcami (8:1) prišiel ďalší triumf – 2:1 nad Američanmi. Sovietska mašina sa nezastavila ani proti Kanaďanom, ktorých porazila 6:3.

Domáci nepôsobili najlepším dojmom. Remíza 4:4 s Američanmi a najmä dve prehry (proti Sovietom a Švédom 2:4) ich odsunuli až na štvrté miesto. Pred nimi skončili okrem Sovietov aj Američania a Švédi.

S turnajom sa rozlúčili Čechoslováci a Nemci. Československo zaznamenalo v piatich dueloch len desať gólov, z toho sedem strelil prvý útok Lukáč-Svozil-Liba. Podľa viacerých zdrojov skončil československý tím na piatej pozícii so ziskom jedného bodu a skóre 10:21. Podľa webu hockeycanada.ca figurujú na piatom mieste Nemci, ktorí tiež získali jeden bod, ale strelili o tri góly viac.

Vyraďovacie duely opäť ukázali, že nezáleží na tom, na ktorom mieste skončilo mužstvo v skupinovej fáze. Švédi si až nečakane hladko poradili s Američanmi, ktorých poslali domov po výsledku 9:2. Štyri góly strelili už v prvých dvanástich minútach duelu.

Druhý semifinálový duel medzi Kanaďanmi a Sovietmi priniesol zaujímavejšiu zápletku. V riadnom hracom čase sa skončil zápas nerozhodne 2:2, o víťazovi sa rozhodlo v predĺžení. Sovieti mali veľkú príležitosť, keď Kovin s Varnakovom korčuľovali dvaja na jedného. Obranca Coffey však získal puk a z protiútoku zaznamenal Mike Bossy víťazný gól.

„O poslednom zápase sme počúvali takmer štyri roky. Teraz sme Sovietov zdolali. Znamená to, že sme lepší? My sme hokejovou krajinou a oni tiež. Ide len o to, kedy si to všetci uvedomia,“ hovoril po zápase Wayne Gretzky.

Kanada späť na výslní

Finále turnaja sa po prvýkrát hralo na dva víťazné zápasy. Jasným favoritom bola Kanada, no Švédi sa dopredu nevzdávali. Prvý duel začali lepšie práve „Tre Kronor“, keď otvoril skóre Loob. Kanaďania však strelili v priebehu necelých dvoch minút dva góly a dostali sa do vedenia. V druhej časti hry zvýšil na rozdiel dvoch gólov Goulet, ktorý na začiatku tretej tretiny pridal aj štvrtý gól. Steen síce zdramatizoval zápas, ale Gretzky upravil na konečných 5:2.

Druhý súboj odštartovali výborne Kanaďania. V ôsmej minúte vyhrávali už 4:0, prvú tretinu vyhrali pomerom 5:1. Šiesty gól do švédskej bránky pridal Coffey, no potom sa Švédi prebrali. Steen s Loobom dali dokopy tri góly a znížili na 4:6. A keď dal Nilsson v úvode tretej časti piaty gól, napätie v edmontonskej aréne sa dalo krájať. Z jasného zápasu sa stala dráma. Švédom sa však napriek veľkej snahe už nepodarilo vyrovnať a Kanaďania sa druhý raz v histórii tešili z triumfu na Kanadskom pohári.

Najproduktívnejším hráčom sa stal opäť Gretzky, ktorý získal 12 bodov v ôsmich dueloch. Za najužitočnejšieho hráča však vyhlásili jeho krajana Johna Tonelliho. Z triumfu sa radoval aj Peter Šťastný, ktorý odohral všetkých osem stretnutí s bilanciou gól a dve prihrávky.

Článok bol pôvodne vydaný 25.12.2015.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Flyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies