Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Kanadský pohár 1987: Lemieux poslal Sovietov do kolien

Nekonkuroval olympijským hrám ani majstrovstvám sveta. Aj tak bol prestížnym podujatím. V roku 1987 sa uskutočnil štvrtý ročník Kanadského pohára.

Turnaj sa začal koncom augusta. Okrem šiestich kanadských miest (Calgary, Hamilton, Regina, Halifax, Montreal, Sydney) videli kvalitný hokej aj diváci v americkom Hartforde.

Na Kanadský pohár sa vrátilo Fínsko, ktoré nahradilo Spolkovú republiku Nemecko. Už tradičnými účastníkmi boli domáca Kanada, USA, Sovietsky zväz, Švédsko a Československo.

Tímy plné hviezd

Kanaďania ovládli dva z predchádzajúcich troch ročníkov, a tak boli znova najväčšími favoritmi. Tréner Mike Keenan mal k dispozícii veľké hviezdy. Wayne Gretzky získal trikrát za sebou od roku 1984 viac než 200 bodov a v NHL mu výrazne konkuroval Mario Lemieux. Obaja hrali spolu v útoku, hoci to Keenan pred turnajom neplánoval. Dvojicu doplnil Mark Messier. Veľkú silu mala Kanada aj v obrane – Ray Bourque, Paul Coffey či Larry Murphy. Brankárskou jednotkou bol Grant Fuhr, ktorý doviedol Edmonton k tretiemu Stanley Cupu. A to sa do záverečnej zostavy nedostali Patrick Roy alebo Steve Yzerman...

Článok pokračuje pod reklamou

S vysokými ambíciami však pricestovali aj Sovieti. Útok „KLM“ Krutov-Larionov-Makarov bol najväčšou hrozbou pre súperov. Tréner Tichonov vytvoril aj ďalší kvalitný útok Chomutov-Bykov-Kamenskij. Pilierom defenzívy bol znova Viačeslav Fetisov, v bránke dostal priestor Sergej Mylnikov.


Švédi, finalisti predchádzajúceho ročníka a majstri sveta z roku 1987, mali k dispozícii skúsených útočníkov Matsa Näslunda s Kentom Nilssonom. V bráne bol Peter Lindmark. Hviezdnych hráčov mali aj Američania. Brankár John Vanbiesbrouck, obrancovia Phil Housley, Chris Chelios či útočník Pat Lafontaine patrili v tom období k elite v NHL.

Fínsko bolo najväčším outsiderom, ale v Severnej Amerike ho reprezentovali kvalitní hráči. Jari Kurri patril k najdôležitejším hráčom Edmontonu, za ktorý hral aj Esa Tikkanen.

Československý výber bol takmer rovnaký s tým, ktorý v roku 1987 získal na MS vo Viedni bronzové medaily. Figurovali v ňom aj desiati hráči (vrátane Dušana Pašeka s Igorom Libom), ktorí si pamätali Kanadský pohár z roku 1984.

Čechoslováci postúpili

Československo začalo turnaj 28. augusta nečakanou remízou 4:4 s Kanadou. Ani jedno z mužstiev nevyhrávalo v zápase viac než o gól. V ďalšom súboji zvíťazili Američania nad Fínmi 4:1. O deň neskôr sa zrodilo ďalšie prekvapenie. Švédi zdolali Sovietov 5:3, keď tri góly zaznamenali už v prvých ôsmich minútach.

Tridsiateho augusta sa domáci tešili z prvého víťazstva – Fínsko porazili 4:1. Tímy zaznamenali dohromady 94 streleckých pokusov (54:40 pre Kanadu). Druhé víťazstvo si pripísali Američania, ktorí porazili Švédov 5:2 a Sovieti napravili prehru z prvého duelu proti Čechoslovákom. Vyhrali 4:0.

O dva dni neskôr nevyšiel Československu ďalší zápas. Rovnakým výsledkom podľahli Švédsku. Fíni držali krok s favorizovanými Sovietmi prvú tretinu, ktorá sa skončila nerozhodne 3:3. V ďalších minútach však Sovieti priklonili misky váh na svoju stranu a vyhrali 7:3. Severoamerické derby dopadlo lepšie pre Kanadu – USA zdolala 3:2. Hetrikom sa zaskvel Mario Lemieux.

Skvelý výkon zopakoval „Super Mario“ aj 4. septembra proti Švédom. Strelil dva góly a Kanada zvíťazila 5:3. Wayne Gretzky nazbieral štyri asistencie. Darilo sa aj Sovietom. Tí porazili Američanov hladko 5:1. A Čechoslováci? Prvý raz na turnaji sa tešili z výhry. Fínov zdolali 5:2. Dominik Hašek prišiel o čisté konto až v posledných siedmich minútach.

Pred poslednými troma duelmi mali semifinálové miestenky len Kanada a Sovietsky zväz. Oba tímy hrali, navyše, proti sebe. Zápas sa skončil remízou 3:3, hoci Sovieti vyhrávali 3:1. Vyrovnávajúci gól strelil Gretzky v 58. minúte.

Keď vyhralo Švédsko nad Fínskom 3:1, bolo jasné, že o štvrtom postupujúcom sa rozhodne v súboji medzi USA a Československom. Američanom stačila na postup aj remíza, Čechoslováci museli vyhrať. A tak sa aj stalo. Po výsledku 3:1 postúpili do semifinále zo štvrtého miesta o jediný bod.

Poradie po skupinovej fáze:
1. Kanada (8 bodov), 2. Sovietsky zväz (7 b), 3. Švédsko (6 b), 4. Československo (5 b), 5. USA (4 b), 6. Fínsko (0 b).

Prekvapujúci začiatok

Semifinále rozdelili organizátori na dva hracie dni. V prvom dueli v Hamiltone zvíťazili Sovieti nad Švédmi 4:2, keď už v 29. minúte viedli 3:0. V druhom zápase v Montreale začali lepšie Čechoslováci, ktorí už v 14. minúte vyhrávali 2:0. V druhej tretine však domáci Kanaďania otočili stav na 3:2. V polovici tretej časti hry vyhrával favorit už 4:2, no duel zdramatizoval v 56. minúte David Volek. Hneď na to strelili domáci piaty gól a postúpili do finále.

„Tlak Kanaďanov je pre nich typický, ale tentoraz bol enormný. Aby sa nenarušilo tempo zápasu, réžia televízneho prenosu prestala zaraďovať do vysielania reklamy, takže nevznikali pri prerušení dlhšie prestávky. Nedalo sa ani taktizovať, naše reakcie sa otupovali. Dohrávali sme s piatimi obrancami. Benák bol taký vyťažený, že dohral na dne síl,“ hovoril pre idnes.cz tréner František Pospíšil.

Švédi skončili vďaka lepšiemu postaveniu v skupine na konečnom treťom mieste, Čechoslováci sa museli uspokojiť až so štvrtou pozíciou.

Keď legenda rozhodne zápas

Na veľkú radosť organizátorov aj fanúšikov sa do finále dostali Kanaďania a Sovieti, ktorí odohrali tri nezabudnuteľné stretnutia. Mnohí odborníci označujú túto sériu za jednu z najväčších udalostí v hokejovej histórii.

Prvý zápas v Montreale (11. septembra) začali lepšie Sovieti. V polovici duelu viedli už 4:1, ale Kanaďania sa nevzdali a štyrmi gólmi otočili skóre na 5:4. Sovieti tiež nepoľavili a vyrovnávajúcim gólom poslali stretnutie do predĺženia. V ňom skóroval Semak a rozhodol o víťazstve Sovietskeho zväzu.

Druhý súboj, ktorý sa odohral o dva dni neskôr v Hamiltone, mal znova dramatický priebeh. Kanaďania viedli 3:1, 4:3 aj 5:4, ale po výsledku 5:5 v riadnej hracej dobe sa opäť predlžovalo. Rozhodujúci gól padol až v 91. minúte. Postaral sa oň Mario Lemieux, ktorý zavŕšil hetrik. Asistoval mu Wayne Gretzky.

Tretie stretnutie sa hrá 15. septembra opäť v Hamiltone. Sovieti majú rýchly nástup a v deviatej minúte vyhrávajú už 3:0. Kanaďania dvoma gólmi znižujú, ale ich súper ide nakoniec do kabín za stavu 4:2. Ďalšie minúty zápasu pripomínajú tie z predošlých dvoch duelov. Domáci troma gólmi otáčajú na 5:4, ale Sovieti opäť vyrovnávajú. Necelé dve minúty pred koncom však strieľa Kanada rozhodujúci gól. Na sovietskeho brankára korčuľujú Gretzky, Lemieux a Murphy. Gretzky prejde stredom klziska, prihráva Lemieuxovi a ten strieľa puk presne ponad Mylnikovovo rameno. Koniec. Kanada vyhrala 6:5 a obhájila titul.

„Nemyslím si, že niekedy uvidíte lepší hokej ako sa hral v tejto sérii. Pre mňa to boli asi najlepšie zápasy, ktorých som sa zúčastnil,“ povedal neskôr Gretzky.

Slávny útočník sa stal najužitočnejším hráčom turnaja a tretí raz za sebou ovládol bodovanie. V deviatich zápasoch získal 21 bodov (3+18). Hneď za ním skončil Mario Lemieux (18 bodov), ktorý bol s jedenástimi gólmi najlepším strelcom.

Obaja sa dostali do All-star tímu, v ktorom figurovali aj brankár Grant Fuhr (Kanada), Ray Bourque (Kanada), Viačeslav Fetisov (Sovietsky zväz) a Vladimir Krutov (Sovietsky zväz).

Článok bol pôvodne vydaný 27.1.2016.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies