Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

Hráči NHL, ktorí mali na drese len nuly

Nula je zaujímavé číslo. V NHL sa na dresoch vyskytuje len v spoločnosti iných čísiel – 10, 20, 30, 40, 50... To sú čísla, ktoré si hráči vyberajú pomerne bežne. V histórii ligy sa však našli aj hráči, ktorí mali na drese nulu bez spoločnosti odlišného čísla. Dnes už neuvidíte na dresoch NHL čísla 0 a 00, no v minulosti ich využili štyria hráči.

#0 Paul Bibeault

Ako prvý mal nulu na drese brankár Paul Bibeault, ktorý sa v Národnej hokejovej lige pohyboval v 40. a 50. rokoch minulého storočia. Montrealský rodák zažil debut v NHL práve v drese Canadiens, ale zachytal si aj za Toronto, Boston a Chicago. Záver kariéry strávil v AHL, USHL a IHL. On bol prvým hráčom, ktorý mal v Národnej hokejovej lige na drese nulu, no stalo sa tak len v jednom zápase, keď bol ešte len náhradníkom „Habs“. Číslo mu bolo pridelené. Odvtedy nulu nenosil a na drese mal niekoľko iných čísiel – 1, 14, 16, 21.

#0 Neil Sheehy

Nuly mali na dresoch traja brankári a len jeden korčuliar. Tým bol práve Neil Sheehy, ktorý v NHL hrával ako obranca. V súčasnosti hokejový agent debutoval v NHL v ročníku 1983/84. Viac ako štyri sezóny strávil v Calgary, kde nosil čísla 25 a 5. V ročníku 1987/88 bol vymenený do Hartfordu, kde si ako číslo vybral nulu. Prečo? Keď bol pred výmenou poslaný na „farmu“, kustód mal pripravený dres s číslom nula. Keďže si nechcel robiť prácu navyše, opýtal sa Sheehyho, či by mu nevadilo nosiť taký dres. Jeho odpoveď bola: „Bez problémov.“ Keď potom prišiel do Hartfordu, všetky jeho predošlé čísla boli obsadené. Išiel teda za generálnym manažérom s otázkou, či by nemohol nosiť nulu. Ten sa len zasmial a prikývol. S ňou absolvoval 26 zápasov, v ktorých zaznamenal gól a štyri asistencie. Po tejto sezóne Whalers opustil a zvyšné tri roky kariéry odohral za Washington a Calgary. To už však nosil číslo 15. V NHL absolvoval dokopy 379 duelov so ziskom 65 bodov a 1311 trestných minút.

#00 John Davidson

Nie jedna, ale rovno dve! Dve nuly mal na drese ako prvý John Davidson, súčasný prezident Columbusu Blue Jackets. Hokejovo vyrastal v Ontáriu a už ako mladý sa javil ako nádejný brankár. Preto si ho aj St. Louis vybralo už z piateho miesta na drafte v roku 1973. V drese Blues debutoval s číslom 30. Po dvoch sezónach sa sťahoval do New Yorku Rangers, za ktorý dochytal kariéru. U „jazdcov“ nosil tri čísla. V ročníku 1977/78 mu na drese zasvietili dve nuly. Vypočul si vďaka tomu veľa posmeškov a neskôr sa vrátil k tradičnej tridsiatke. Kariéru ukončil pre zdravotné problémy s 301 štartmi a 123 víťazstvami. Nulu vychytal sedemkrát. A prečo si vybrala na dres práve dve nuly? Dve rovnaké čísla na drese vtedy neboli bežné, a keď si Phil Esposito po príchode do New Yorku vybral číslo 77, nahovoril na dve nuly vtedy len dvadsaťjedenročného Davidsona. „Bol som vtedy naivný chlapec,“ priznal o desaťročia neskôr.

#00 Martin Biron

Posledným hráčom, ktorý mal na drese len nuly, bol brankár Martin Biron, ktorý nosil dve nuly na drese dobrovoľne od svojich juniorských čias a mal ich na drese aj počas svojej prvej sezóny v NHL. V drese Buffala Sabres počas nej absolvoval tri zápasy vo veku 18 rokov. Vtedy sa aj mohol trochu cítiť ako nula. Ani jeden zápas nevyhral, v priemere inkasoval viac ako päť gólov na zápas a zastavil len 84,4 % striel. Ako si však mnohí ešte iste pamätajú, z Birona sa nakoniec vykľul kvalitný gólman. Do NHL opäť nazrel v ročníku 1998/99, ale to už nosil na drese číslo 43, s ktorým dokončil svoju kariéru. Najviac času strávil v Buffale, ale zachytal si aj za Philadelphiu a oba newyorské kluby. V NHL odchytal 508 zápasov, v ktorých zaznamenal 91% úspešnosť zákrokov a v priemere inkasoval 2,61 gólu na zápas. Mimochodom, vychytal 28 núl.

Bironovo pravidlo
Ak sa pýtate, prečo už nevídať v NHL hráčov s číslom 0, je to preto, že to liga zakázala. A pravidlo je doteraz známe ako Bironovo. Práve jeho totiž ovplyvnilo najviac a práve on bol podnetom pre vedenie Národnej hokejovej ligy, aby okrem Gretzkeho 99-ky zakázala všetkým hráčom používať na drese nulu alebo dve nuly. Nuly totiž spôsobovali aj problémy so štatistikami a ukazovateľom skóre. Bironovo pravidlo umožňuje hráčom používať len čísla od 1 do 98.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies