Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Správy z NHL

Finále bude súbojom mladých brankárov a elitných centrov

Vo finále sa stretáva dvojica tímov, ktorú by na začiatku sezóny nečakalo veľa ľudí. O Stanleyho pohár však zabojujú tímy, ktoré si to zaslúžia. Ako vyzerajú ich mužstvá vo vzájomnom porovnaní?

Pittsburgh i San Jose majú niečo spoločné – vo vyraďovacích bojoch ich podržali mladí brankári. O šampiónovi Stanleyho pohára však rozhodne aj súboj elitných centrov. V zostavách oboch tímov nájdeme skúsených i mladých hráčov. Nebude chýbať množstvo hviezd, vrátane špičkových obrancov, ktorí vedia nielen brániť, ale aj podporovať ofenzívu.

Brankári

Pittsburgh: Nikto si zrejme na začiatku sezóny nepredstavoval, že jednotkou vo finále bude dvadsaťdvaročný Matt Murray. Ten má však v play-off bilanciu 11-4 s priemerom 2,21 inkasovaného gólu na zápas a 92,4% úspešnosťou zákrokov. Ak by bolo nutné, Penguins majú k dispozícii aj ostrieľaného Marc-Andre Fleuryho.

San Jose: Mladý brankár je oporou aj v kalifornskom tíme. Martin Jones sa na začiatku sezóny stal po prvýkrát v kariére jednotkou tímu NHL a bol veľkou oporou v základnej časti i v play-off. V ňom má 91,9% úspešnosť zákrokov a priemer 2,12 inkasovaného gólu na zápas. Náhradníka mu robí James Reimer, ktorý v play-off odchytal 29 minút.

Článok pokračuje pod reklamou

Obrancovia

Pittsburgh: Lídrom obrany Penguins je Kris Letang, ktorý patrí medzi najofenzívnejších i najvyťažovanejších bekov NHL. Jeho význam vzrástol po tom, čo sa zranil Trevor Daley. Letangov partner Brian Dumoulin je spoľahlivý v obrane, s čím sa v tomto play-off často trápil Olli Määttä. Vo finále budú od neho „tučniaci“ potrebovať vyrovnanejšie výkony. Partnerom mu bude Ben Lovejoy. Práve prvé dva páry budú pre tím dôležité. Ten tretí by mali vytvoriť Ian Cole a Justin Schultz.

San Jose: Aj San Jose sa môže oprieť o obrancu, ktorý toho odohrá veľa a pomôže ofenzíve. Brent Burns je najproduktívnejším obrancom play-off a tretím najproduktívnejším hráčom vôbec. Hráva viac ako 25 minút na zápas. Veľmi dobre k nemu zapasoval skúsený Paul Martin. Hviezdou v defenzíve je aj Marc-Edouard Vlasic, ktorý spolu s Justinom Braunom v tomto play-off robil veľmi dobrú prácu v eliminovaní najväčších hrozieb súperov. Roman Polák a Brenden Dillon dodávajú defenzíve potrebnú tvrdosť.

Útočníci

Pittsburgh: Keď príde na ofenzívu Penguins, vždy budú ako prví menovaní Sidney Crosby a Jevgenij Malkin. Crosbymu sa darí v útoku s Conorom Shearym a Patricom Hörnqvistom, Malkin našiel svoje miesto vo formácii s Bryanom Rustom a Chrisom Kunitzom. Najväčšou ofenzívnou hrozbou v play-off sa však stal Phil Kessel a jeho „útok HBK“, v ktorom ho dopĺňajú Carl Hagelin a Nick Bonino. Štvrtú formáciu tvoria dvaja veteráni Matt Cullen a Eric Fehr, ako aj nováčik Tom Kühnhackl. Najdôležitejším faktom však je, že aj keď sa najväčšie hviezdy v doterajšom priebehu play-off nevedeli presadiť, dokázali ich nahradiť ostatní hráči. Nemusíme pritom chodiť ďaleko do minulosti. Rust dvoma gólmi rozhodol v siedmom zápase finále konferencie o výhre 2:1 a postupe cez Tampu Bay.

San Jose: Sharks majú v zostave skúsených i mladých útočníkov. Kapitán Joe Pavelski a center druhého útoku Logan Couture sú pritom na čele kanadského bodovania play-off. Veterán Joe Thornton bol oporou najmä v jeho úvode, no stále tvorí s Pavelskim a Tomášom Hertlom najnebezpečnejší útok Sharks. Hrýzť vedia aj Couture s veteránom Patrickom Marleauom a nováčikom Joonasom Donskoiom. Veľmi platným hráčom sa stal Joel Ward, ktorý do tímu prišiel ako voľný hráč minulé leto. V treťom útoku ho dopĺňajú dvadsaťjedenročný center Chris Tierney a zodpovedne brániaci krídelník Melker Karlsson. Fyzickou hrou súperov unavujú Nick Spaling a Tommy Wingels zo štvrtého útoku, v ktorom ich dopĺňa veterán Dainius Zubrus. Wingels urobil už 58 bodyčekov.

Špeciálne formácie

Pittsburgh: Penguins mali v základnej časti priemerné presilovky, no v play-off majú 23,4% úspešnosť. Oslabenia ubránia v 83,6 % prípadoch, čo ich radí na piate miesto v bojoch o Stanleyho pohár.

San Jose: Sharks mali tretiu najlepšiu presilovku v základnej časti a v play-off sa im v početnej prevahe darí ešte lepšie – majú 27% úspešnosť. Horšie v porovnaní so súperom sú na tom v úspešnosti oslabení – 80,4 %.

Tréneri

Pittsburgh: Mike Sullivan stál za znovuzrodením Pittsburghu, ktorý vstúpil do sezóny s nevýraznou bilanciou 15-10-3. So svojimi zverencami má výborný vzťah a im vyhovuje jeho štýl hry, ktorý viac vsádza na agresivitu a rýchlosť.

San Jose: Peter DeBoer vedie mužstvo, od ktorého mnohí veľa nečakali po tom, čo vlani nehralo ani v play-off. Na svojej strane má viac trénerských skúseností. Vo finále bol už v roku 2012, keď doň nečakane doviedol New Jersey.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies