Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Svetový pohár 1996: Slovenský debut, americký triumf

Posledný ročník Kanadského pohára sa uskutočnil v roku 1991. Po tom, čo organizáciu turnaja prevzala od Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) zámorská NHL, zmenil sa na Svetový pohár. Úvodný ročník bol na programe v roku 1996.

Nový organizátor zmenil okrem názvu aj formát. Zatiaľ čo Kanadský pohár hralo šesť tímov v jednej skupine, na Svetovom pohári sa zúčastnilo osem mužstiev, ktoré boli v dvoch skupinách (severoamerická a európska) po štyroch. K tradičným účastníkom Kanada, USA, Rusko (predtým Sovietsky zväz), Fínsko a Švédsko pribudli Nemecko a po rozpade Československa aj Česko so Slovenskom.

Prehliadka hviezd

Najväčším favoritom premiérového ročníka bola Kanada. A to i napriek tomu, že pred turnajom stratila niekoľko opôr. Mario Lemieux sa ešte naplno nezotavil z rakovinového nálezu na lymfatických uzlinách a Paul Kariya, ktorý bol v tom roku kľúčovým hráčom reprezentácie na MS, si zranil slabiny. Generálny manažér Glen Sather však zostavil veľmi silný výber. Kapitánom bol legendárny Wayne Gretzky, asistentmi Eric Lindros, Mark Messier a Steve Yzerman. Veľkú formu mal tohoročný víťaz Stanley Cupu Joe Sakic a oporami boli aj Paul Coffey s Theom Fleurym.

Káder so zvučnými menami mali aj Američania. Tím viedol ako kapitán obranca Brian Leetch, brankárskou jednotkou bol Mike Richter. Útok vzbudzoval veľký rešpekt - Brett Hull, John LeClair, Mike Modano či Keith Tkachuk patrili k vtedajším hviezdam NHL. Veľa hráčov z profiligy mali Švédi. Lídrami boli útočníci Mats Sundin s Petrom Forsbergom a obrancovia Calle Johansson s Nicklasom Lidströmom. Do hry zasiahli aj legendárni Markus Näslund s Danielom Alfredssonom.

Článok pokračuje pod reklamou

Svetový pohár bol prehliadkou vtedajších hviezd, o čom svedčí aj výber Česka. Tím okolo Jaromíra Jágra, Petra Nedvěda, Roberta Reichela, Martina Ručinského, Jiřího Šlégra, Martina Ručinského alebo Martina Straku patril k čiernym koňom turnaja. Ofenzívnymi hviezdami disponovali aj Fíni s Rusmi. Suomi reprezentovali Jari Kurri, Saku Koivu, Teemu Selänne či obranca Teppo Numminen. Rusi sa mohli spoľahnúť na Sergeja Fiodorova, Viačeslava Fetisova, Viačeslava Kozlova, Igora Larionova či Alexeja Jašina. Veľa si sľubovali aj od Pavla Bureho, ale ten sa pár dní pred začiatkom turnaja zranil v prípravnom dueli.

A čo Slovensko? Pre našu krajinu bol Svetový pohár tretím medzinárodným turnajom v ére samostatnosti, po olympiáde 1994 v Lillehameri a MS 1996 vo Viedni. Tím viedol legendárny Jozef Golonka, ktorí nominoval mladé pušky Miroslava Šatana, Žigmunda Pálffyho, Jozefa Stümpela, Pavla Demitru, Richarda Zedníka či Ľubomíra Višňovského. Lídrom mal byť kanonier Peter Bondra, no medzi skúsenejších hráčov patrili aj Vlastimil Plavucha, Oto Haščák či Ľubomír Kolník.

Skupinová fáza na dvoch kontinentoch

Pred samotným turnajom sa odohralo ešte niekoľko prípravných stretnutí, najlepších hráčov videli diváci v Moskve, Štokholme, Calgary, Detroite či Edmontone. Slováci odohrali v Severnej Amerike dve stretnutia. V Edmontone prehrali s Kanadou 4:7, v Providence podľahli USA 2:9.

Skupinová fáza prebiehala v Európe aj v Severnej Amerike. V európskej skupine hrali Švédi, Fíni, Nemci a Česi. Cez Atlantik cestovali okrem Slovákov aj Rusi, ktorých doplnili domáci Kanaďania a Američania. V oboch skupinách sa hralo systémom každý s každým, víťazi skupín mali istý postup do semifinále, druhý s tretím v kríži hrali o ďalšie dve miestenky.

Svetový pohár odštartoval 26. augusta, keď Švédi zdolali Nemcov 6:1. Počas ďalších dvoch dní zaznamenali dve výhry Fíni, ktorí strelili dokopy 15 gólov (7:3 s Českom, 8:3 s Nemeckom). Keď Švédi porazili Čechov 3:0, bolo jasné, že o víťazstvo v skupine budú bojovať s Fínmi. O ďalšom postupujúcom sa rozhodlo medzi Nemeckom a Českom. Favoritom boli Česi, aktuálni majstri sveta, no výsledok prekvapil azda každého. Nemci zvíťazili suverénne 7:1. Skupinovú fázu ukončilo severské derby, v ktorom Švédi vyhrali nad Fínmi 5:2 a zaistili si priamy postup do semifinále.

Severoamerická skupina sa začala o tri dni neskôr ako európska, t.j. 29. augusta. Ešte predtým sa Kanaďania sťažovali na to, že Američania majú jednoduchší program. Zatiaľ čo „javorové listy“ hrajú najskôr vo Vancouvri, potom vo Philadelphii a nakoniec v Ottawe, Američania nastúpia len na americkom území (dvakrát v New Yorku a raz vo Philadelphii).

Spojené štáty americké nakoniec vyhrali všetky tri zápasy a 31. augusta porazili aj Kanadu, a to pomerom 5:3. Následne si poradili aj s Ruskom a Slovenskom, ktoré zdolali 9:3. Kanada skončila druhá po víťazstvách nad Ruskom a Slovenskom, ktoré porazila tesnejšie ako sa čakalo – pomerom 3:2. Slovenský výber skončil v tabuľke posledný, keď prehral aj s Ruskom. Vo svojom úvodnom zápase na turnaji prehral 4:7. Ako posledný tím skupiny sa s turnajom rozlúčil.

Najproduktívnejšími hráčmi slovenského mužstva boli trojbodoví Peter Bondra, Žigmund Pálffy a Róbert Švehla. Bondra strelil tri góly, Pálffy jeden a Švehla len asistoval. Brankári sa nemohli pochváliť úctyhodnými štatistikami. Jaromír Dragan inkasoval v jednom zápase sedem gólov, Roman Mega mal v dvoch dueloch priemer šesť inkasovaných gólov na zápas.

Kanade nepomohol domáci ľad. Vo finále uspeli Američania

Vyraďovacia fáza turnaja sa už odohrala kompletne v Severnej Amerike. Prvé tímy skupín postúpili priamo do semifinále. Spojené štáty americké a Švédsko tak čakali na svojich súperov, ktorí vzišli zo štvrťfinále hraného 5. a 6. septembra. V Montreale porazila Kanada Nemecko pomerom 4:1 a v Ottawe si Rusi poradili hladko s Fínmi 5:0.

Semifinálové dvojice boli atraktívne. Paradoxné bolo, že Spojené štáty americké hrali svoj zápas v kanadskej Ottawe a Kanada ho odohrala v americkej Philadelphii. Oba tímy však zámorských fanúšikov potešili a stretli sa vo finále. USA porazilo Rusko 5:2. Kanada sa natrápila so Švédskom, ale nakoniec ho gólom Thea Fleuryho z druhého predĺženia porazila 3:2.

Finálová séria sa hrala na dva víťazné zápasy. Ten prvý, vo Philadelphii, vyhrala Kanada 4:3 po predĺžení. V jej prospech hovorilo to, že v nasledujúcich dvoch zápasoch mala mať výhodu domáceho prostredia. Prvý pokus o zisk trofeje však v Montreale nevyšiel a Američania vyhrali 5:2. Rozhodnutie tak priniesol druhý montrealský duel zo 14. septembra.

V ňom skóre zápasu otvoril Brett Hull presilovkovým gólom v 12. minúte. Päť sekúnd pred koncom druhej dvadsaťminútovky vyrovnal stav Lindros, takisto v presilovke. Diváci sa dočkali zaujímavého rozuzlenia v poslednej desaťminútovke tretieho dejstva. Foote poslal kanadu do vytrženia, ale Hull a Amonte v rozmedzí 43 sekúnd stav opäť otočili. Keď Hather skóroval do prázdnej brány, bolo rozhodnuté. Ešte jeden gól pridal Deadmarsch, ktorý upravil skóre na 5:2. Totožné skóre, aké rozosmutnilo fanúšikov pred dvoma dňami. Tentokrát však bolo pre nich ešte smutnejšie. Naopak, Američania oslavovali.

Po poslednom finálovom zápase bol za najužitočnejšieho hráča turnaja vyhlásený americký brankár Mike Richter. Aj traja zo štyroch najproduktívnejších hráčov turnaja boli Američania. Najviac bodov získal Brett Hull – 11 za sedem gólov a štyri asistencie. Wayne Gretzky skončil piaty so siedmimi bodmi.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies