Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Kanadský pohár 1991: Kanada ho získava po štvrtýkrát a naposledy

Piaty ročník Kanadského pohára bol iný ako predošlé štyri. Po páde komunizmu hrali výbery Sovietskeho zväzu alebo Československa značne oslabené o niekoľko dôležitých hráčov. Hokejových gigantov začali dobiehať krajiny, ktoré boli predtým skôr outsidermi.

Kanadský pohár v roku 1991 sa odlišoval aj štýlom hokeja. Kľúčom k úspechu bol severoamerickejší štýl – nahadzované puky, fyzická hra a dôrazná defenzíva. Turnaj bol napriek tomu opäť skvelým hokejovým predstavením.

Tradičným favoritom bola domáca Kanada, aj keď sa z rôznych dôvodov ospravedlnilo niekoľko hráčov – Mario Lemieux, Ray Bourque, Joe Sakic, Adam Oates, Steve Yzerman alebo Patrick Roy. Na turnaji sa však predstavil Wayne Gretzky, ktorý bol opäť dôležitým hráčom. Tréner Mike Keenan mal k dispozícii aj Marka Messiera, Luca Robitaillea, Brendana Shanahana, osemnásťročného mladíka Erica Lindrosa, Paula Coffeyho či Scotta Stevensa.

Sovietsky zväz stále trénoval Viktor Tichonov, ale mnoho hráčov odmietlo pod ním hrať, čo bolo predtým niečo nevídané. V Kanade nehral celý útok „KLM“ Krutov-Larionov-Makarov, Viačeslav Fetisov ani Alexander Mogilnyj. Chýbal aj Pavel Bure, ktorý necestoval kvôli tomu, že odmietol podpísať dokument, že ďalšie tri ročníky si oblečie dres CSKA Moskva. Na turnaj tak cestovali mladé pušky Sergej Fiodorov, Viačeslav Kozlov i Alexej Žamnov.

Článok pokračuje pod reklamou

Rešpekt vzbudzoval aj americký tím. Jadro tvorili Brian Leetch, Chris Chelios, Pat Lafointaine, Mike Modano, Jeremy Roenick a Brett Hull. Ten napodobnil svojho otca Bobbyho, ktorý hral na Kanadskom pohári v roku 1976 v pozícii hrajúceho kouča Kanady. „Niet pochýb o tom, že to bude najlepší tím USA v histórii,“ hovoril pred turnajom generálny manažér USA Craig Patrick.

V drese Švédska sa objavil robustný center Mats Sundin či skúsení Börje Salmin a bratia Ulf a Kjel Sammuelsonovci. Fíni mali v útoku mladíkov Teppa Numminena s Teemu Selännem alebo v tom období už štvornásobného víťaza Stanley Cupu Esa Tikkanena.

Federálny tím Čechov a Slovákov premiérovo viedol Ivan Hlinka, ktorý prevzal tím po šiestom mieste na MS vo Fínsku. V reprezentačnom drese sa predstavili už aj Jaromír Jágr, Robert Reichel, Martin Ručinský alebo Slováci Zdeno Cíger, Žigmund Pálffy, Ľubomír Kolník či Jerguš Bača. V bránke stál opäť Dominik Hašek.

Hneď úvodný hrací deň (31. augusta) priniesol dve prekvapenia. Domáca Kanada prekvapujúco remizovala s Fínskom 2:2 a Československo porazilo Sovietsky zväz 5:2. Hašek držal čisté konto až do 49. minúty. V ďalšom súboji vyhrali USA nad Švédskom 6:3.

Čechoslováci hrali pozorne v defenzíve aj v druhom dueli s Fínmi (2. septembra). Zápas bol bez gólov takmer celých 60 minút. Až sedemnásť sekúnd pred koncom strelil víťazný gól Petri Skrika po tom, čo sa puk odrazil za Haškov chrbát od korčule Ručinského. Kanaďania si po remíze napravili chuť proti Američanom - vyhrali 6:3. Sovietsky zväz pokračoval v nepresvedčivých výkonoch, keď prehral druhý raz. Tentoraz so Švédskom 2:3.

V treťom stretnutí (5. septembra) však Sovieti zaberú a doposiaľ skvele hrajúcich Fínov deklasujú 6:1. Kanada bez problémov porazila Švédov 4:1 a USA si poradili s Československom 4:2, aj keď vyhrávali už 2:0.

Kanaďania sa dostali už do hernej pohody, čo sa ukázalo aj 7. septembra v súboji s Čechoslovákmi. V jedenástej minúte viedli už 4:0, napokon zvíťazili 6:2. „Máme príliš veľkú úctu pred týmito menami. Niektorí hráči vedia, koľko títo ľudia berú peňazí a nesústredia sa na to, čo by sami mali robiť,“ cituje portál idnes.cz legendárneho kouča Hlinku. Američania potvrdili svoju kvalitu aj proti Sovietom, ktorých zdolali 2:1, a Fíni vyhrali v severskom derby nad Švédmi 3:1.

Nádej Československa na postup do semifinále ešte pred posledným duelom v skupine žila. V 36. minúte vyhrávali Čechoslováci nad Švédmi 2:1, ale súper otočil v druhej tretine na 3:2 a napokon vyhral 5:2. Semifinále bolo tak bez Československa. „Že sme nemali formu? To by sme neporazili Sovietsky zväz. Prehraté zápasy s USA a Kanadou neboli problémom formy. Báli sme sa do formy vôbec dostať,“ tvrdil po turnaji Hlinka.

Prekvapením bolo aj vyradenie Sovietskeho zväzu. Ten obsadil po remíze 3:3 s Kanadou piatu pozíciu a prvýkrát nepostúpil do semifinále. Kvarteto najlepších doplnili USA a Fínsko.

Poradie po základnej skupine:
1. Kanada (8 bodov), 2. USA (8 b), 3. Fínsko (5 b), 4. Švédsko (4 b), 5. Sovietsky zväz (3 b), 6. Československo (2 b).

O celkový triumf si zahrali Severoameričania

V prvom semifinálovom zápase nadviazali Američania proti Fínom na výkon z úvodného vzájomného súboja. Po vysokej výhre 7:3 sa tešili z postupu do finále. V ňom si opäť zahrala Kanada, ktorá v druhom dueli porazila Švédsko 4:0. Konečnú tretiu pozíciu obsadilo Fínsko, pretože v skupine mu patrilo lepšie umiestnenie ako Švédsku.

Američania prehrali v skupine len s Kanaďanmi, a tak sa im chceli vo finále (opäť sa hralo na dva víťazné duely) revanšovať. To sa im však nepodarilo. Kanada vyhrala prvý duel 4:1, no prišla o Wayna Gretzkého, ktorý dostal tvrdý bodyček od Garyho Sutera. Gretzky si už na turnaji nezahral a pre zranenie vynechal aj prvý mesiac novej sezóny NHL.

V druhom dueli vedie Kanada po góloch Messiera a Millera už 2:0, ale Roenick s Millerom vyrovnávajú na 2.2. O všetkom sa rozhoduje v tretej časti. Larmer skóruje v oslabení a Graham pridáva štvrtý gól do prázdnej bránky. Kanada vyhrala štvrtýkrát Kanadský pohár.

Bodovanie turnaja opäť ovládol Wayne Gretzky. V siedmich zápasoch strelil štyri góly a pridal osem asistencií. Najlepším strelcom sa stal finálový hrdina Steve Larmer - šesť gólov. Cenu pre najužitočnejšieho hráča dostal kanadský brankár Bill Ranford. V All-star tíme sú okrem neho a Gretzkého aj obrancovia Al MacInnis (Kanada) s Chrisom Cheliosom (USA) a útočníci Mars Sundin (Švédsko) s Jeremym Roenickom (USA).

Na piatich ročníkoch Kanadského pohára štartovalo dokopy sedem krajín - Kanada, Sovietsky zväz, USA, Švédsko, Československo, Fínsko a Spolková republika Nemecko. Najviac zápasov odohrala Kanada (39), ktorá zaznamenala najviac triumfov (4), výhier (28) aj strelených gólov (181).

Československo odohralo na Kanadskom pohári 29 stretnutí s bilanciou osem výhier, šestnásť prehier a päť remíz. Súperom strelilo 81 gólov, zatiaľ čo inkasovalo 96. Najlepší výsledok zaknihovalo v roku 1976, keď prehralo až vo finále s Kanadou.

Prestížny turnaj po roku 1991 nezanikol, ale zmenil názov na Svetový pohár. Ten sa prvý raz uskutočnil v roku 1996 aj za účasti Slovenska.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Celebrini vytvoril nový rekord! Aké šance majú tímy NHL na jeho zisk? Príde ruský brankár, ktorý musel slúžiť v armáde, konečne do NHL? Slafkovský varuje: Len sa zahrievam! Aj ja chcem dosiahnuť túto métu V hre o post nového trénera Senators sú aj veľké mená Dvorský začal play-off zostra: Dva góly a víťazstvo! Bodoval aj ďalší Slovák + video Vzácnosť: Binnington bol produktívnejší ako autor víťazného gólu + videoJeden obranca sa Torontu zranil, ďalší sa vrátil. Ako je na tom hviezda?Obranca Buffala dostal maximálnu možnú pokutu + videoKraken podpísali zmluvu s nádejným obrancom Slafkovský len tretím Európanom histórie s takouto sériou, ďalšie tímy sú v play-offVideo: Bitky z 28. marca 2024 (4) Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies