Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
01:30info
NYI
CAR
«

Správy z NHL

Ktorý Kanaďan sa môže vyrovnať Niedermayerovi v jeho unikátnom primáte?

Scott Niedermayer ukončil svoju aktívnu kariéru po sezóne 2009/10 a netrvalo dlho, kým sa dres s jeho číslom 27 dostal pod strop haly v New Jersey. Podobne úspešnou kariérou ovenčenou rôznymi titulmi sa môže pýšiť len naozaj malá hŕstka hráčov. Jeho výnimočnú zbierku trofejí však už čoskoro môže dorovnať jeden z jeho krajanov. Dokonca jeho bývalý klubový spoluhráč.

Pred pár dňami sme vám priniesli článok o Miroslavovi Šatanovi, v ktorom sme písali o unikátnom počine, ktorý dosiahol len náš dlhoročný reprezentačný kapitán. Nie je však sám, ktorý sa môže hrdiť prívlastkom „jediný na svete“, hoci Niedermayerove úspechy môže už v najbližších dňoch dorovnať iný Kanaďan.

Iste už tušíte, že podmienkou toho je víťazstvo Kanady na práve finišujúcom Svetovom pohári, kde „javorový list“ dokráčal až do finále. Ide o titul, ktorý nemalo príležitosť vyhrať mnoho súčasných či nedávno súčasných hráčov, nakoľko sa turnaj konal naposledy pred 12 rokmi (a predtým pred ôsmimi – teda 2004, resp. 1996).

Zbierka Niedermayerových úspechov:
1990 a '92: šampión juniorskej WHL
1991: majster sveta do 20 rokov
1992: víťaz Memorial Cupu
1995, 2000, 2003 a 2007: víťaz Stanley Cupu
1996: druhé miesto na Svetovom pohári
2002 a 2010: zlatá medaila z OH
2004: majster sveta + Triple Gold Club
2004: víťaz Svetového pohára

Niedermayer je tiež držiteľom Norris Trophy (2004) a Conn Smyth Trophy (2007). Od roku 2013 je členom Hokejovej siene slávy

Táto trofej je však len zlomkom vo vitríne legendárneho obrancu. Okrem víťazstva na Svetovom pohári (a jedného druhého miesta) získal s Kanadou dvakrát zlatú olympijskú medailu, ako aj titul majstra sveta a majstra sveta v kategórii do 20 rokov. Dokázal tiež vyhrať Memorial Cup a v NHL sa tešil až zo štyroch Stanley Cupov. Tri dokázal vyhrať s New Jersey a ten posledný sa mu podarilo získať s Anaheimom – teda v oboch kluboch, v ktorých v NHL pôsobil.

V tíme Ducks strávil Niedermayer posledných päť ročníkov svojej dlhej kariéry v profilige (1263 zápasov, 740 bodov). Práve v sezóne, v ktorej za „Káčerov“ začal hrávať, do ligy naskočil aj hráč, ktorý môže jeho úspechy teraz napodobniť. Je ním Corey Perry.

Krídelník Anaheimu sa môže stať len druhým hráčom na svete, ktorý vyhrá svoju juniorskú súťaž (v Perryho prípade OHL v roku 2005 s London Knights) a následne Memorial Cup, MS 20-ročných (2005), seniorské MS (2016), Olympiádu (2010 a 2014), Svetový pohár (2016 ?) a Stanley Cup (2007 s Ducks). Okrem toho má v zbierke na rozdiel od Scotta Niedermayera aj Hart Trophy (a Maurice Richard Trophy, obe 2011) pre najužitočnejšieho hráča sezóny.

Štatistiky Perryho na víťazných turnajoch:
MSJ2005: 6 duelov, 7 b. (2+5)
Memorial Cup '05: 4 duely, 7 b. (4+3)
NHL play-off '07: 21 duelov, 15 b. (6+9)
ZOH 2010: 7 duelov, 5 b. (4+1)
ZOH 2014: 6 duelov, 1 b. (0+1)
MS 2016 (C): 10 duelov, 9 b. (4+5)
„Je dôležité mať v tíme víťazov. Bodka,“ poznamenal ešte pred Svetovým pohárom kouč Kanady Mike Babcock. Kapitán tímu, Sidney Crosby, má k Perrymu blízko, ale nepodarilo sa mu vyhrať Memorial Cup (prehral vo finále práve s Perryho „Rytiermi“).

Nepodarilo sa to ani Particeovi Bergeronovi či Jonathanovi Toewsovi, ktorí k tomu mali tiež blízko (obom chýbajú úspechy z juniorky). A rovnako tak aj Mario Lemieux, no ani tejto legende sa to nepodarilo. Zatiaľ teda ani Perrymu, no po víťazstve nad výberom Európy v prvom finálovom zápase ho len jedna výhra delí od triumfu na Svetovom pohári, turnaji, na ktorom by nebyť zranenia Jeffa Cartera ani nehral.

Jeff Carter je inak ďalším hráčom s naozaj úctyhodnou zbierkou trofejí. Prípadný triumf na Svetovom pohári (ak by na ňom teda hral) by pridal k zlatej medaili z MS 18-ročných, 20- ročných (+ jedno striebro), z olympiády a tiež k zisku Calder Cupu z AHL a jeho dvom Stanley Cupom. V zbierke by mu už potom chýbal len titul majstra sveta.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Marchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Veľká rana pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je neistý! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies