Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

Drydenovci – jediní bratia, ktorí proti sebe odchytali zápas NHL

V Národnej hokejovej lige sa počas jej existencie predstavilo viacero súrodencov. Na tom by nič nebolo zvláštne ani v prípade bratov Drydenovcom, pokiaľ by sa nepostarali o jednu historickú zaujímavosť.

Ken Dryden je meno, ktoré rozpozná aj veľa slovenských hokejových nadšencov. Ide o viacnásobného víťaza Stanleyho pohára a člena Siene slávy. Jeho starší brat Dave až taký známy nie je. Obaja majú spoločné to, že hrali na poste brankára.

Dave zažil svoju premiéru v kanadsko-americkej lige v ročníku 1961/62, keď si obliekol v jednom zápase dres New Yorku Rangers. Do roku 1980 pôsobil prevažne v NHL a WHA, kde chytal za Edmontonu Oilers. Inak ho bolo možné vidieť aj v dresoch tímov Chicago Blackhawks a Buffalo Sabres.

Článok pokračuje pod reklamou

Bez bratovho pričinenia sa do dejín zapísal ako prvý brankár, ktorý začal chytávať v modernej sklolaminátovej maske s mriežkou, ktoré sa medzitým stali štandardom. Aj s bratovým prispením sa do histórie zapísal ešte raz.

Ken vstúpil do NHL v ročníku 1970/71, keď odchytal šesť zápasov za Montreal Canadiens. Pevnou súčasťou „Habs“ sa stal od ďalšej sezóny a chytával za nich až do konca ročníka 1978/79, keď vo veku 31 rokov ukončil úspešnú, ale krátku kariéru.

Historický okamih nastal 20. marca 1971, keď sa proti sebe postavili tímy Montrealu a Buffala. Po prvýkrát v histórii sa totiž stalo, že sa do brány proti sebe postavili dvaja bratia. A stalo sa to aj naposledy. Za všetko však mohla aj zhoda okolností a rozhodnutie trénera Sabres.

„Bol som povolaný z nižšej ligy a pár dní pred zápasom mi tréner Al MacNeil povedal, že chytať bude Rogie Vachon. V ten večer mi zavolal otec z Toronta a povedal, že by rád prišiel do Montrealu na zápas. Snažil som sa ho odhovoriť, povedal som mu o trénerových slovách s tým, že som vedel, aký by bol sklamaný. Aj napriek tomu však prišiel,“ spomínal Ken Dryden pre Globe and Mail.

„Hostia odovzdali zostavu ako prví a tréner Sabres, Punch Imlach, poslal do brány Davea. MacNeil napísal Vachona. Pri prvom prerušení hry urobil Imlach zmenu a Davea nahradil Joeom Daleym. Dave a ja sme tak sedeli na opačných striedačkách a sledovali zápas. Na začiatku druhej tretiny bola pred bránou Canadiens mela, Vachon šiel k ľadu a nezdvíhal sa z neho. O pár minút neskôr ma MacNeill poslal do brány. Keď to uvidel Imlach, poslal do brány Davea.“

Obaja bratia sa tak proti sebe postavili v NHL pred zrakom ich otca. Obaja sa prezentovali niekoľkými výbornými zákrokmi. Canadiens zápas vyhrali 5:2, pričom Ken inkasoval dva góly z 13 striel a Dave tri góly z 20. Drydenovci sa po skončení zápasu stretli v strede ľadu a venovali si vrúcne objatie.

Obaja ukončili kariéry v rovnakom roku. Starší Dave odchytal v NHL 203 zápasov, 66 z nich vyhral a v priemere inkasoval 3,19 gólu na zápas. Nikdy sa nedočkal veľkého úspechu.

Mladší Ken odchytal 397 duelov s priemerom 2,24 inkasovaného gólu na zápas a 258 vychytanými výhrami. Vyhral šesť Stanleyho pohárov, získal Calderovu trofej, Trofej Conna Smytha i päť Vezinovych trofejí. Od roku 1983 je v Sieni slávy a od roku 2007 je jeho číslo 29 v Montreale vyradené z používania.

Článok bol pôvodne publikovaný 13.10.2016.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies