Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Poznáte ich ako brankárske hviezdy, začínali však ako útočníci

Jozef Struhár  
08.12.2016

Prinášame vám príbeh troch mužov, ktorých poznáte. Mužov, ktorí sa v NHL preslávili svojím brankárskym umením, pričom ako mladí chlapci snívali o tom, že budú v najlepšej lige sveta strieľať góly.

Ide o trojicu brankárov, ktorých veľmi dobre poznáte. Dvaja z nich stále pôsobia v kanadsko-americkej lige a jeden z nich ukončil kariéru ešte len prednedávnom ako jeden z najlepších brankárov všetkých čias.

Martin Brodeur

Legendárny brankár Martin Brodeur dostal v siedmich rokoch otázku, ktorá navždy zmenila osud jeho kariéry i života. Tréner sa ho po sezóne opýtal, či v tej ďalšej chce byť útočníkom alebo brankárom. „Neviem, prečo som sa tak rozhodol, ale pomyslel som si, že by mohla byť zábava byť v bráne,“ priznal Brodeur. Tréner sa ho danú otázku spýtal po tom, čo na jednom z turnajov musel robiť náhradného brankára.

Brodeur si ako mladý gólman a fanúšik Canadiens zidealizoval Patricka Roya. Toho Roya, ktorého rekordy neskôr v NHL prekonal. New Jersey ho draftovalo v roku 1990 z 20. miesta. V drese Devils sa preslávil a tím doviedol k trom Stanleyho pohárom. Počas kariéry získal aj olympijské zlato. Individuálne sa tešil zo štyroch Vezinových trofejí, piatich Jenningsových a jednej Calderovej. V lige drží viacero rekordov, vrátane počtu víťazstiev (691), čistých kônt (125) a odchytaných zápasov (1266).

Článok pokračuje pod reklamou


Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist spolu so svojím bratom Joelom uprednostnil hokej pred alpským lyžovaním, ktoré bolo v ich rodnom meste veľmi populárne. V Are začínali na malej ľadovej ploche pred škôlkou a keď ich záujem o hokej vzrástol, pripojili sa ku klubu Järpens IF, kde obaja začínali ako útočníci. Na jednom tréningu však potreboval tím brankára a keď sa tréner opýtal, kto by ním chcel byť, Joel chytil Henrikovi ruku a zdvihol ju. Henrik sa už z toho nevyvliekol a musel si obliecť brankársky výstroj. V súčasnosti to určite neľutuje.

Lundqvist už vo Švédsku ukazoval nadanie pre chytanie striel a všimol si toho aj veľký klub Frölunda HC. V jeho drese sa ešte zdokonalil a po troch výnimočných sezónach zamieril do zámoria. V roku 2000 si ho na drafte vybral New York Rangers, v drese ktorého žiari dodnes. „Kráľ Henrik“ ako jediný brankár histórie NHL vyhral 30 zápasov v každej z prvých siedmich sezón v NHL. Je niekoľkonásobným rekordérom tímu z „Original Six“ a získal aj Vezinovu trofej. So Švédskom vyhral v roku 2006 Olympiádu.

Ryan Miller

Aj Ryan Miller zažínal s hokejom ako útočník. A vo svojom tíme bol na tomto poste pomerne dobrý. Nepáčilo sa mu však, že jeho mužstvo často prehrávalo zápasy pre slabého brankára. Bol z toho tak frustrovaný, že problém chcel vyriešiť on sám. Preto požiadal svojho otca Deana, aby ho nechal vyskúšať si to. Ten mu však povedal, že mu kúpi lapačku iba vtedy, ak v nasledujúcom zápase strelí dva góly a pridá tri asistencie. A tak sa aj stalo. Miller si obliekol brankársky výstroj, svojmu tímu pomohol k víťazstvám a začal na seba upozorňovať natoľko, že v juniorskom veku už bol považovaný za jedného z najtalentovanejších brankárov v Spojených štátoch.

Dvere do NHL mu otvorilo Buffalo v roku 1999, keď ho draftovalo zo 138. miesta. Zvyšok už dobre poznáme. Z Millera, ktorý žiaril už na vysokoškolskej úrovni, sa stala hviezda a je len jedným z 30 brankárov histórie, ktorí v lige vychytali viac ako 300 víťazstiev. Spojené štáty americké reprezentoval na Olympiáde v roku 2010 a získal na nej striebornú medailu.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies