Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Slávne a neznáme v NHL IV. – zabudnutý hrdina John Druce

Niektorí hráči v NHL sa preslávia chvíľkovo a napokon sa stratia do zabudnutia. Jeden takýto príbeh zažil John Druce, ktorého meno zároveň patrí medzi tie, ktoré hokejovým fanúšikom veľa nehovoria.

Tí, ktorí si pamätajú na play-off NHL v roku 1990, si na tohto neznámeho hráča určite ešte spomenú. Väčšina z vás sa však s jeho menom pravdepodobne stretne po prvýkrát. A vôbec vám to nemožno zazlievať. Išlo o priemerného hokejistu, akých sa v lige predstaví mnoho.

Druce sa narodil 23. februára 1966 v ontárijskom Peterborough. Už v juniorskom veku patril medzi hráčov, ktorí okupovali nižšie formácie. Napriek tomu bol draftovaný pomerne vysoko. V roku 1985 si ho z celkového 40. miesta vybral Washington.

V jeho farmárskom tíme nežiaril, ale v sezóne 1987/88 sa mu podarilo v drese Binghamtonu Whalers streliť 32 gólov, čím na seba upozornil. Prvú šancu v NHL dostal v sezóne 1988/89. Odohral v nej 48 zápasov a plnil pozíciu defenzívneho špecialistu.

Článok pokračuje pod reklamou

V ďalšej sezóne odohral 45 zápasov, v ktorých strelil osem gólov a pridal tri asistencie. Jeho čas však prišiel v play-off, kde sa stal prekvapujúcim hrdinom Capitals a z nenápadného hráča sa stala hviezda. Chvíľková.

Kým do play-off figuroval vo štvrtej formácii Washingtonu, po zranení Dina Ciccarelliho dostal šancu v prvom útoku po boku Dalea Huntera a Geoffa Courtnalla. Trojica si zapasovala a na ľade pôsobila, ako keby spolu hrali roky.

Druce šokoval hokejový svet, keď pomohol Capitals k postupu do konferenčného finále 14 gólmi v 15 zápasoch. Osem z nich strelil v presilovkách, jeden v oslabení a štyrmi rozhodol o výhre svojho tímu. Pridal k nim aj tri asistencie.

V sérii proti New Jersey strelil tri góly v šiestich zápasoch, pričom dvoma rozhodol o výhrach. V druhom kole jeho tím čelil Rangers. V zápase číslo dva strelil svoj prvý hetrik od čias, keď s hokejom začínal. V treťom zápase pridal dva góly a dve asistencie, vo štvrtom dva góly a v predĺžení piateho dokonca rozhodol o postupe.

„Prišiel odnikiaľ, aby sa stal hrdinom. Nepatril medzi najlepších hráčov v juniorke ani v nižších ligách. Toto nie je len dobrý príbeh pre súčasnosť, ale aj pre roky nadchádzajúce,“ poznamenal vtedy generálny manažér Capitals David Poile.

Druce ročník 1990/91 začínal už ako pevná súčasť mužstva Capitals. V základnej časti odohral 80 zápasov, v ktorých si vytvoril svoj osobný rekord s 22 gólmi. Nazbieral aj 36 asistencií. V play-off svoje čaro znova neobjavil a v 11 zápasoch zaznamenal len gól a asistenciu.

Následne sa Druce začal vracať tam, kam patril. V ročníku 1991/92 strelil ešte solídnych 19 gólov, ale ani to nezabránilo jeho výmene do Winnipegu. Následne si zahral ešte za Los Angeles a Philadelphiu. Po ročníku 1997/98 ukončil v zámorí kariéru a odišiel do Európy. Keď ukončil kariéru definitívne, skoro nikto si to ani nevšimol.

O tomto priemernom hráčovi by teraz nikto ani nevedel, ak by nebolo nečakanej príležitosti a ešte nečakanejšieho výkonu na jar roku 1990. Vďaka tomu je minimálne v Kanade slávny raz do roka, keď sa pred play-off vyskytuje otázka, či v ňom uvidíme ďalšieho Johna Drucea.

„Pôvodne som bol veľmi hrdý na to, čo sa vtedy stalo, ale hral som profesionálny hokej 14 rokov, takže som si pomyslel: ´Ježiš, dokázal som toho viac, ako len to´,“ spomína hráč, ktorý v NHL absolvoval 531 zápasov so ziskom 113 gólov a 126 asistencií.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies