Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Výluka 2004/05 priniesla viacero zmien. Aj zánik waiver draftu

Každoročne sa v NHL koná vstupný draft, pri expanzii prebieha rozširovací draft a nie je to tak dávno, čo bol bežnou súčasťou sezóny aj takzvaný waiver draft. Práve na ten si v tomto článku zaspomíname.

Výluka v sezóne 2004/05 znamenala pre Národnú hokejovú ligu prelom. Zaviedol sa platový stop a zmenilo sa viacero pravidiel. Niektoré veci neprežili. Neprežil ani waiver draft, ktorý bol predchodcom súčasného systému s waiver listinou nechránených hráčov.

Už v päťdesiatych rokoch minulého storočia bol v NHL problém s nevyrovnanosťou tímov. Liga sa to snažila vyriešiť intraligovým draftom, ktorý ešte v strede 60. rokov fungoval, ale po expanzii už nebol dostatok hráčov, a tak tímy strácali o jeho využívanie záujem.

Konával sa v júni a lepšie tímy museli uvoľniť niekoľko talentovaných hráčov pre tie slabšie. Tie si volili v poradí od najslabšieho po najsilnejší. Tímy si pritom mohli časť hráčov uchrániť.

Článok pokračuje pod reklamou

Po jeho zániku však existoval dopyt po novom systéme. Ten vznikol v 70. rokoch. Nerovnováhu medzi tímami zmierňoval a pomáhal aj tímom zbavovať sa hráčov, ktorých by inak nemohli vymeniť a pritom by o ich služby mohol mať niekto záujem. Bol šancou pre niektorých hráčov, ktorí sa v nabitých tímoch nedokázali presadiť napriek svojej kvalite.

Prvýkrát sa waiver draft konal v roku 1977 a mal svoje čaro 27 rokov. Takmer v každom roku si našiel svoje miesto pred začiatkom základnej časti, po skončení prípravného obdobia, keď mali tímy lepšiu predstavu o tom, ako bude vyzerať ich základná zostava.

Tímy si po tréningovom kempe mohli uchrániť 18 korčuliarov a dvoch brankárov, pričom súperi nemohli siahnuť ani na hráčov v prvom roku profesionálneho kontraktu.

Tímy volili rovnako ako v intraligovom drafte – od najslabšieho po najsilnejší a za každého hráča museli zaplatiť poplatok. Vyberalo sa až dovtedy, kým všetky tímy nepovedali, že už nemajú záujem o žiadneho hráča.

Prvé roky boli však veľmi biedne. Pri premiére boli vybraní len traja hráči a nikto významný. O rok neskôr bolo tých hráčov päť. Prvé náznaky obchádzania pravidiel sa prejavili u Canadiens a urobili sa opatrenia, aby sa to neopakovalo. V roku 1979 sa liga zlúčila s WHA, a tak najbližší waiver draft prišiel až v 80. rokoch.

V tej ére sa z novinky stala pevná súčasť kalendára a začalo ju využívať čoraz viac generálnych manažérov. Dokonca sa na ňom objavovali zvučnejšie mená, vrátane Yvona Lamberta či budúceho člena Siene slávy Sergea Savarda.

Čoraz častejšie však slúžil aj ako zdroj bitkárov. Pre niektorých hráčov sa stal waiver draft nočnou morou. Pocítil to najmä Jeff Brubaker, ktorý menil vďaka nemu pôsobisko v štyroch sezónach po sebe.

Koncom 80. rokov opäť začali tímy nachádzať diery v pravidlách, aby si uchránili lepších hráčov. Liga však urobila ďalšie opatrenia a všetko bolo tak ako malo byť. Aj v 90. rokoch bolo možné vídať na drafte najmä tvrdých hráčov, bitkárov a veteránov na sklonku svojich kariér.

Do roku 2000 sa NHL rozšírila o ďalších deväť tímov. Keďže cez rozširovací draft kvalitu nezískali, liga sa im snažila pomôcť aj na waiver drafte, kde mohli voliť ako prvé. Nové tisícročie prinieslo zánik.

Generálni manažéri sa ho vtedy snažili využiť najmä na zbavovanie sa preplatených hráčov, a tak sa na ňom objavovalo viac zaujímavých mien ako kedykoľvek predtým.

Keď liga na vyrovnanie súťaže a zníženie výdavkov tímov na platy zaviedla platový strop, vytratil sa pôvodný zmysel waiver draftu. Generálni manažéri prišli aj s novým systémom, ktorý by umožňoval tímom zbavovať sa nechcených hráčov.

Tí mohli byť zapísaní na waiver listinu, z ktorej si ich v priebehu 24 hodín mohol ktokoľvek iný stiahnuť. Ak o hráča malo záujem viacero tímov, právo získať ho dostal ten najslabší. Ak si hráča nestiahne nikto, môže byť poslaný do záložného tímu.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Prvý tím v NHL si zaistil play-off. Ako sa vyvíjajú šance Slovákov? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies