Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

Jediný tím histórie NHL, ktorý vo finále Stanley Cupu nikdy neprehral

Šesť tímov ešte nikdy svoju účasť vo finále nepretavilo v zisk Stanleyho pohára. Na opačnom konci spektra sa však nachádza len jeden tím, ktorý má vo finále stopercentnú úspešnosť a neprehral v ňom ani jednu sériu – Colorado Avalanche.

Denverský tím sa do finále dostal vo svojej histórii dvakrát v ére Patricka Roya a Joea Sakica. Obe účasti pritom premenil na zisk najvzácnejšej hokejovej trofeje, ktorú prvýkrát získal v roku 1996 a druhýkrát o päť rokov neskôr.

Lepší začiatok pôsobenia v Denveri si nemohli priať

Sezóna 1994/95 ešte tím Colorado Avalanche neregistrovala. O rok neskôr však už bol tím Quebec Nordiques presťahovaný do Denveru, v ktorom si nemohol predstavovať lepšiu premiéru. Nielen, že vyhral svoj prvý zápas sezóny, prvý v McNicholsovej športovej aréne, ale aj ten posledný. A to rovno vo finále Stanleyho pohára.

Colorado bolo od začiatku sezóny tímom, na ktorý si súperi museli dávať pozor. Základnú časť nakoniec skončil s bilanciou 47-25-10, ktorá bola najlepšia v Pacifickej divízii a druhá najlepšia v Západnej konferencii. V play-off tím vyradil Vancouver, Chicago a držiteľa Prezidentovej trofeje, Detroit. Všetky série trvali šesť zápasov.

Článok pokračuje pod reklamou

Tú najkratšiu si hráči Avalanche nechali na záver. Vo finále narazili na ďalšie milé prekvapenie sezóny, Floridu. Prvé dva zápasy v Colorade boli jasnou záležitosťou – v prvom sa tímy navzájom „oťukávali“ a domáci vyhrali 3:1. Druhý zápas však už ovládli pomerom 8:1! Ďalšie dva duely sa hrali v Miami a oba vyhralo Colorado. Ten rozhodujúci tesne 1:0, pričom víťazný gól Uweho Kruppa prišiel až v treťom predĺžení. Joe Sakic zdvihol ako kapitán nad hlavu prvý Stanleyho pohár a získal aj Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Dojímavý záver ukázal silu i charakter lavíny

Kľúčový okamih tohto príbehu sa udial ešte začiatkom marca 2000, keď bol do Colorada vymenený dlhoročný hráč Bostonu a legendárny obranca Ray Bourque. Dostal tak šancu ukončiť svoju úspešnú a dlhú kariéru so ziskom Stanleyho pohára, ktorý už nemal šancu získať s Bruins. V novom pôsobisku ho vrelo privítali a vpred ich motivovala aj snaha získať pre neho vytúžený pohár.

Avalanche vstúpili do play-off ako najlepší tím základnej časti. Zisk Prezidentovej trofeje im zaručila bilancia 52-16-10-4. V prvom kole ich tak čakal najprijateľnejší súper, Vancouver Canucks. Ten vyradili po štvorzápasovej sérii. V druhom kole to bol veľký boj s Los Angeles, ktoré padlo až po siedmich dueloch. Od finále ich už delila len séria so St. Louis, ktorú vyhrali 4:1 na zápasy.

Finálový súboj bol bojom proti obhajcovi titulu a najlepšiemu tímu Východnej konferencie, New Jersey Devils, teda bývalého tímu Colorado Rockies. Prvý zápas bol dominantným predstavením „lavíny“, ale v tom druhom dokázali „diabli“ vyrovnať stav série. Aj po dvoch zápasoch v New Jersey bol stav nerozhodný a keď Devils uspeli v piatom zápase, s Coloradom to nevyzeralo najlepšie. Dokázalo však uspieť na ľade súpera aj vďaka Royovi 4:0 a siedmy zápas sa hral v Pepsi Center. Ten vyhral domáci tím 3:1 a po 22 rokoch sa Stanleyho pohára dočkal aj Bourque, ktorý ho nad hlavu zdvihol ako prvý a mohol ukončiť kariéru na vrchole. Najužitočnejším hráčom play-off sa stal Roy.

Od roku 2000 sa Colorado prebojovalo do play-off ešte sedemkrát, ale už ani raz sa neprebojovalo do finále. Najbližšie k tomu bolo v roku 2002, keď však v konferenčnom finále podľahlo Detroitu.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies