Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Výmena Thorntona či Seguina, čo bola väčšia chyba Bostonu?

V dnešnej časti nášho seriálu, ktorým vyplníme posledný mesiac pred štartom sezóny, sa bližšie pozrieme na otázku, či urobili Medvede z Bostonu väčšiu chybu, keď sa zbavili Joe Thorntona alebo Tylera Seguina.

Tyler Seguin do Dallasu

O viac ako jednu dekádu neskôr nevyzerá výmena Joea Thorntona do San Jose až tak zle. To isté tvrdenie už však nemôžeme použiť pri výmene istej superstar s menom Tyler Seguin. Vtedajší generálny manažér Bruins Mike O'Connell sa pri oznámení megavýmeny Joea Thorntona za Marca Sturma, Brada Stuarta a Waynea Primeaua nechal počuť, že bude lepšie, ak Medvede budú stavať tím okolo Patricea Bergerona. Boston nasledujúcu sezónu ostal mimo postupových priečok a len minimum ľudí považovalo tento krok za geniálny ťah. Navyše, keď sa držiteľom Art Ross Trophy a Hart Trophy za sezónu 2005/06 stal práve Joe Thornton. Na druhú stranu sa však zo Sturma stal celkom prospešný hráč, ktorý nastupoval na ľavom krídle práve po boku Bergerona a osvedčil sa aj ako platný hráč na oslabenia. Dokonca štyrikrát sa mu podarilo dosiahnuť 22-gólovú hranicu.

Ako tak zachrániť túto výmenu sa podarilo aj novému generálnemu manažérovi Petrovi Chiarellimu. Ten poslal Stuarta a Primeaua do Calgary za balíček hráčov, vrátane Andrewa Ferenca, ktorý sa neskôr v roku 2011 stal jedným z kľúčových obrancov pri zisku Stanley Cupu. Chiarelliho rozhodnutie poslať Seguina do Dallasu v roku 2013 pri výmene zahrňujúcej siedmich hráčov sa doteraz nestretlo s pochopením a neprinieslo ani takú náhradu ako výmena Thorntona. Ani jeden zo štyroch hráčov, ktorých Bruins získali, už v organizácii nepôsobia. Traja z nich dokonca odišli bez akejkoľvek náhrady. Kľúčový prvok výmeny, Loui Eriksson, odohral tri sezóny za Boston a potom sa ako voľný hráč dohodol s Vancouverom. Joe Morrow podpísal nedávno zmluvu s Montrealom a Matt Fraser opustil Boston cez waiver listinu. Posledného hráča, Reillyho Smitha, vymenil už generálny manažér Don Sweeney za Jimmyho Hayesa. K tomu všetkému sa zo Seguina vykľula nová hviezda NHL. Rok od tejto výmeny sa Boston dvakrát po sebe nedostal do play-off a čas, ktorý je potrebný na zahojenie rán z „trejdu“ Seguina do Dallasu, bude dlhší ako v prípade výmeny Joea Thorntona.

Autor: Mike Loftus

Joe Thornton do San Jose

Výmena „Jumbo Joea“ prečnieva výmenu Tylera Seguina z troch perspektív. Po prvé: je potrebné zvážiť status Thorntona v čase výmeny. Joe už nebol žiaden tínedžer s potenciálom. Práve naopak, už bol etablovanou hviezdou ligy so 101-bodovou sezónou za sebou. Zato Seguin bol považovaný stále len za rastúci talent s kariérnym maximom 67 bodov a 29 gólov.

Po druhé: musíme si uvedomiť, aký vplyv mal príchod Thorntona do Silicon Valley. V prvej sezóne v drese so žralokom na hrudi zaznamenal neuveriteľných 92 bodov v 58 zápasoch. Spolu s 33 bodmi v prvých 23 zápasoch sezóny ešte za Boston pozbieral Thornton celkovo 125 kanadských bodov, čo je aj doteraz jeho kariérne maximum. To mu v danej sezóne vynieslo už vyššie spomínané trofeje Arta Rossa a Harta. Stal sa tak jediným hráčom histórie, ktorému sa tieto dve trofeje podarilo získať, zatiaľ čo si obliekal v jednej sezóne dresy dvoch tímov.

No a po tretie: pozrime sa na hráčov, ktorých Bruins získali. Marco Sturm, Brad Stuart a Wayne Primeau spolu v 506 zápasoch strelili 136 gólov a celkovo nazbierali len 270 bodov. Thornton v jeho prvých 506 zápasoch za Sharks získal 583 bodov. Celkovo odohral do dnešného dňa za Sharks 914 zápasov a na svoje konto si pripísal 937 bodov. Zatiaľ čo sa Seguin v Dallase vypracoval na veľmi nebezpečného útočníka, hráči, ktorí prišli ako náhrada za neho, už v Bostone nepôsobia. To však nebolo preto, že neboli tak produktívni ako by si Boston predstavoval. Nič to však nemení na tom, že práve výmena Thorntona je považovaná za jeden z najväčších omylov v histórii NHL. Táto výmena poskytla inému klubu jeho najlepšieho hráča všetkých čias a zároveň budúceho člena Siene Slávy.

Autor: Matt Larkin

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies