Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Magazín

Bol lepším hráčom organizácie Avalanche Sakic alebo Forsberg?

Pokračujeme v našom septembrovom seriáli. Dnes tu opäť máme súboj dvoch klubových legiend, tentoraz z radu denverských Lavín. Bol lepším hráčom organizácie Joe Sakic alebo Peter Forsberg?

Joe Sakic

Dlhoročnosť a dokonalosť. Joe Sakic je považovaný za najlepšieho hráča Avalanche všetkých čias a to v každom ohľade. V porovnaní s ním sa na neho Forsberg ani nechytá. Tu je zopár dôvodov:

Sakic celú kariéru strávil v jednej organizácii – začal v Quebecu v roku 1988, zažil presťahovanie tímu do Denveru v roku 1995 a kariéru ukončil v roku 2009. Odohral takmer dvakrát viac zápasov ako Forsberg (1378 oproti 708) a zaznamenal takmer dvoinásobok bodov (1641 oproti 885). Červené svetlo za súperovou bránkou rozsvietil viac než dvojnásobne (625 oproti 249). Jediná vec, v ktorej má navrch Forsberg, sú trestné minúty (690 oproti 619).

Sakic je tiež na historicky treťom mieste v počte víťazných gólov v play-off za Wayneom Gretzkym a Brettom Hullom. Dal ich 19, Fosrberg iba 14, čo ho radí na 22. miesto všetkých čias. Forsbergovo zranenie v play-off 2001 ho limitovalo len na 11 zápasov, pričom Sakic ich odohral všetkých 21, čím doviedol Colorado k výhre Stanley Cupu v sezóne, v ktorej vyhral Hart Trophy. Ak spomíname play-off, Sakic má svoje meno na Trofeji Conna Smytha ako najužitočnejší hráč play-off sezóny 1995/96, počas ktorej bol Forsberg iba vo svojej druhej profesionálnej sezóne.

Sakic mal tiež oproti Forsbergovi – a aj oproti každému inému hráčovi – výhodu bleskovej strely zápästím. Dodnes sa jeho smrteľný „snapper“ považuje za najlepší v histórii aj napriek tomu, že technológia výroby hokejok napreduje a priemerní hráči strieľajú silnejšie ako kedykoľvek predtým. Sakic slúžil ako kapitán dlhých 16 rokov, čo je bezkonkurenčne najviac v tímovej histórii.

Autor: Mike Chambers

Peter Forsberg

Oukej deti, je čas na menší kvíz. Ktorý hráč má lepší bodový priemer na zápas ako člen Nordiques/Avalanche: Joe Sakic alebo Peter Forsberg? Bonusová otázka, kto má viac bodov na zápas v play-off?

Ak ste tipovali Forsberga, môžete si zatlieskať. Ak je reč o bodovom priemere, Forsbergov mal hodnotu 1,27 v porovnaní so Sakicovým 1,19. Ak je reč o bodovom priemere v play-off, Forsberg má navrch ešte viac, konkrétne 1,20 oproti 1,09. Ako nováčik zaznamenal Forsberg 50 bodov v 47 zápasoch a získal Calderovu trofej. Joe Sakic získal 36 mínusových bodov v tabuľke pravdy na ceste k zisku až 102 mínusových bodov v jeho prvých troch sezónach. Len v jednej veci za celé tie roky sa Sakicovi darilo viac ako Fosrbergovi a to zostať zdravý. Prečo? Možno to bolo zapríčinené štýlom ich hry. Sakic by nikdy nebol zaradený do kategórie násilných hráčov, ale v histórii sa nájde len málo hráčov, ktorí sa do tejto kategórie hrnuli po hlave a s minimálnym záujmom chrániť svoje zdravie ako práve Forsberg. Odo dňa, čo vkročil na ľady NHL, Forsberg bojoval o každý centimeter ľadu a kombinoval to s vysokou dávkou talentu, ktorá mu dovolila zaznamenať dve 100-bodové sezóny.

Len jediný raz v jeho bohatej kariére v Colorade, keď si rozmyslel svoj návrat po dvoch zápasoch v sezóne 2010/11, v ktorých nezaznamenal ani jeden bod, sa stalo, že v sezóne nezaregistroval viac ako bod na zápas. Sakicovi sa táto skutočnosť „podarila“ počas kariéry až 5-krát.

Autor: Ken Cambell

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies