Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Kto bol väčším prekvapením sezóny, Mason alebo Bobrovskij?

Mať vo svojom tíme brankára, ktorý je schopný ho podržať počas celej sezóny je asi tak dôležité ako postaviť svoj dom na pevných základoch. Ak staviate na piesku, dom sa rozsype. Ak vám v bráne stojí brankár, ktorý púšťa lacné góly a jeho čísla sa veľmi vzďaľujú od priemeru, rozsype sa celá sezóna.

Dnes tu máme brankársku tému. Čo si myslíte, bolo väčším prekvapením sezóny výkon Stevea Masona alebo Sergeja Bobrovského?

Steve MASON

Očakávania od Stevea Masona v sezóne 2008/09 neboli veľké. Ani Blue Jackets v danej sezóne nemali patriť medzi účastníkov play-off. Fakt, že Steve Mason, 20-ročný veľmi sebavedomý brankár, doviedol Modrokabátnikov k ich historicky prvej účasti v bojoch o Stanley Cup, je takmer nevysvetliteľný.

Columbus sa potácal na dne tabuľky, pričom v bráne sa striedal Pascal Leclaire s Fredrikom Norrenom. Hneď ako sa Mason zotavil z dvoch operácií ľavého kolena, naskočil do troch zápasov za Syracuse (vtedajšia farma Columbusu). Do prvého tímu ho následne povolali začiatkom novembra. Odvtedy sa už na farmu nevrátil. Mason bol počas dlhého obdobia sezóny najlepším brankárom ligy. Dalo by sa povedať, že on sám doviedol Blue Jackets, večne porážaný tím, k ich prvej víťaznej sezóne a k prvej ochutnávke play-off. Steve viedol ligové štatistiky v počte núl, vychytal ich 10 počas 61 zápasov a bol druhý v priemernom počte inkasovaných gólov (2,29). S prehľadom vyhral Calder Trophy, v hlasovaní o tú Vezinovu sa umiestnil na druhom mieste za Timom Thomasom a ruským triom Ovečkin-Malkin-Daciuk skončil na štvrtom mieste v hlasovaní o Hartovu trofej.

Mason ani nemal pred sebou hráča typu Zdeno Chára, ktorý by to všetko pred ním čistil. Dokonca sa mu to nepodarilo ani v tíme plnom veteránov, čo by mu ukázali cestu. Predstavte si, že prvým obranným párom Columbusu v sezóne 2008/09 bol Mike Commodore a Jan Hejda. V tej magickej sezóne v Columbuse bol Mason supernovou. Nikto ho nevidel prichádzať a on nikdy už takto nezažiaril.

autor: Aaron Portzline

Sergej BOBROVSKIJ

Ťaženie Stevea Masona v jeho nováčikovskej sezóne patrí medzi najviac pozoruhodné v histórii Blue Jackets. Lenže príbeh Masona, senzácie odnikiaľ, je len mýtus. Steve Mason bol viac fenoménom než outsiderom. Hrával za dva top juniorské kluby, London a Kitchener. Columbus ho draftoval zo 69. pozície v roku 2006 a bol najlepším brankárom OHL v sezóne 2006/07. Kanadu priviedol k zlatu na juniorských majstrovstvách sveta v roku 2008 a bol najužitočnejším hráčom turnaja. Mason potreboval len tri zápasy v AHL predtým, než ho povolali do Columbusu. Toto je kariérna trajektória hviezdy NHL.

Sergej Bobrovskij, na druhej strane, nebol nikdy draftovaný. V jeho rodnej krajine bol však natoľko úchvatný, že sa dostal do zostavy pre už spomínané majstrovstvá juniorov, kde vychytal Rusom bronz. Zaznamenal dve dobré, avšak, nie skvelé sezóny v KHL predtým, než podpísal zmluvu s Philadelphiou v roku 2010. Za Flyers odchytal jednu dobrú a jednu veľmi slabú sezónu, v ktorej bol len dvojkou pre ruského kolegu Bryzgalova. Po jeho výmene z Philadelphie do Columbusu za výbery na drafte v roku 2012 nič nenasvedčovalo tomu, že by to Flyers mali oľutovať, ale Sergej od toho nebol ďaleko. To je to, čo robí sezónu 2012/13 tak šokujúcou. Prichádzajúc zo sezóny, v ktorej jeho úspešnosť zákrokov bola 89,9 % a priemer inkasovaných gólov na zápas 3,02, sa Sergej vyšvihol na 93,2 % a 2,00. V skrátenej sezóne vychytal aj štyri čisté kontá. Z galavečera v Las Vegas si domov odniesol Vezinovu trofej a stal sa prvým gólmanom, ktorému sa to podarilo aj napriek neúčasti jeho tímu v play-off. Prekvapivejšiu sezónu ako túto nenájdete.

autor: Matt Larkin

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies