Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Ktorý Scott bol lepším Diablom, Stevens či Niedermayer?

Opäť tu máme súboj dvoch výborných obrancov. Jedného z nich sme tu už raz dokonca mali. New Jersey Devils patrili na prelome tisícročí medzi najlepšie tímy, a práve do tohto obdobia sa vrátime. Ktorý Scott bol lepším Diablom, Stevens či Niedermayer?

Scott Stevens

Len samotné tvrdé a kosti lámajúce bodyčeky nerobia Stevensa najlepším obrancom v histórii Devils. Člen Siene slávy nebol iba obyčajné ľudské torpédo. Bol kompletným hráčom – často bodoval na začiatku kariéry – ktorého defenzívny rozhľad a tvrdosť splynula s filozofiou Devils až tak, že jedno zosobňovalo druhé a naopak.

Stevens bol tiež skúsený líder, kapitánom tímu bol od sezóny 1992/93 až do sezóny 2003/04, po ktorej ukončil kariéru pre symptómy otrasu mozgu. Toto obdobie zahŕňalo štyri účasti vo finále Stanley Cupu počas deviatich sezón a z toho tri účasti víťazné. Existuje mnoho svedectiev od jeho bývalých spoluhráčov o jeho prínose v kabíne a o tom, ako vyformoval a zocelil víťaznú zostavu. Takisto existuje mnoho svedectiev od jeho bývalých súperov o beštiálnosti jeho hry. Jeho hit v druhom zápase finále 1994 proti Detroitu na Slávu Kozlova nakopol Devils k víťazstvu v sérii 4-0 a k ich prvému poháru. Eric Lindros stále nestrávil Stevensov hit v siedmom zápase finále východnej konferencie v roku 2000, ktorý bol kľúčový na ich ceste k druhému poháru. NHL bola, samozrejme, iná vtedy ako teraz a Stevens poľoval na tých, čo hrali hlavou sklonenou k ľadu.

Aj napriek tomu, že Stevens nikdy nevyhral Norrisovu trofej, jeho 196 gólov, 908 bodov a 2 785 trestných minút v 1 635 zápasoch, vrátane pamätnej 78 bodovej (plus 112 trestných minút) sezóny 1993/94, ukázalo, že je schopný všetkého.

Autor: Andrew Gross

Scott Niedermayer

Spolu boli Niedermayer a Stevens jedným z najlepších obranných párov v histórii hokeja. Jednotlivo boli obávanými z rozdielnych dôvodov. Útočníci korčuľovali s pukom cez stredné pásmo smerom k bránke Devils so strachom, že im Niedermayer oddelí puk od hokejky. Ale každý, kto takto išiel oproti Stevensovi, sa obával, že mu oddelí hlavu od tela.

Ako by ste zmerali fakt, že počas piatich z jeho prvých šiestich sezón v drese Devils Niedermayerove najsilnejšie zbrane boli potláčané mužom na lavičke? Korčuľovanie, tvorenie hry a nahadzovanie puku boli jeho hlavné výsady predtým než sa pridal do tímu Diablov ako nováčik v sezóne 1992/93. Po tom, čo obaja aj so Stevensom zaknihovali výborné prvé sezóny pod Jacquesom Lemairom, boli obaja zrušení. Stevens bol stále slonom v porceláne a dokázal hocikoho zraziť až do bezvedomia. Ale čoho bol schopný Niedermayer? Stále bol iba mladý chlapec, čo si hľadá cestu do ligy. Chystal sa povedať skúsenému trénerovi, kam si má strčiť jeho systém mŕtveho puku? Vďaka tomu prepásol šancu stať sa každoročne 80 až 100 bodovým obrancom.

Niedermayerova skutočná hodnota sa ukázala až na medzinárodnej scéne a po presune do Anaheimu. Napriek tomu stále dokázal vyhrať Norrisovu cenu v jeho poslednej sezóne v Newarku, niečo, čo sa Stevensovi nikdy neporadilo. Môžeme si len predstavovať, čoho všetkého by bol schopný, nebyť obmedzovania herným systémom, ktorý ho okradol o jeho najlepšie schopnosti.

Autor: Ken Campbell

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies