Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Kto bol lepším strelcom Blues, Hull alebo MacInnis?

Dnes sa pozrieme na to, ktorý hráč bol v 50-ročnej histórii tímu St. Louis Blues lepším strelcom. Bol to Brett Hull, ktorého sme tu tiež už raz mali alebo obávaný kanón Al MacInnis?

Brett Hull

Niet žiadnych pochýb o hrubej sile MacInnisovej strely príklepom. Spomínate si na tú ranu, ktorá prinútila brankára Kings Kellyho Hrudeyho zohnúť sa a plexisklo za jeho bránkou explodovalo? Brett Hull nedokázal narobiť takú škodu na majetku.

Ale „Golden Brett“ si vybudoval smrteľnejšiu strelu, ktorá mu umožnila streliť 741 gólov v NHL bez nejakej väčšej rýchlosti či kľučiek. Jeho hra veľmi rýchlo napredovala po tom, čo prišiel do St. Louis z Calgary v roku 1988. Spočiatku sa Hull premával po krídle hore-dolu a čakal, kedy by mohol použiť svoj príklep. Počas presiloviek bolo jeho najlepšie miesto, podobne ako u MacInnisa, na kruhoch, odkiaľ to pálil na bránu. Potom sa však niečo stalo. Jeho príklep sa premenil na strelu švihom, kompaktnú a bleskovú. Potreboval čím ďalej, tým menej miesta na skórovanie. Vedel vyčuchať príležitosť, predrať sa malými otvormi v útočnom pásme a premieňať prihrávky, dorážky a straty pukov. Bez puku hral zdanlivo mimo hry ako na nedeľnom korčuľovaní, ale prišiel „boom". Z ničoho nič dal gól. Čas od času zavesil svoju strelu do bránky skôr než si to brankár vôbec všimol. Občas prekvapil gólmana, ktorý si myslel, že má všetky uhly pokryté. Ak raz Hull dostal puk, bolo už neskoro ho zastaviť, takže tímy často naňho nasadzovali zvlášť hráča, ktorý ho odstaví z hry.

Tento smrteľný švih mu dovolil dať gól z akéhokoľvek miesta v útočnom pásme na rozdiel od MacInnisa. Práve preto bol Hull smrteľnejším strelcom.

Autor: Jeff Gordon

Al MacInnis

Brett Hull bol výnimočným strelcom, rovnako ako jeho otec Bobby. „Golden Brett“ terorizoval brankárov. Jeho 86 gólov v sezóne 1990/91 je najviac v jednej sezóne od hráča, ktorý sa nevolal Wayne Gretzky. Napriek tomu Hull nebol strelcom, čo vedel zmeniť priebeh zápasu tak ako jeho spoluhráč Al MacInnis.

Zatiaľ čo Hull bude vždy spájaný s enormným počtom gólov, MacInnis bude navždy spájaný s jeho strelou. Jeho príklep bol najobávanejším v celej histórii ligy. Svojou silou bol schopný polámať brankárom prsty aj cez ich výstroj. MacInnis vyhral sútaž o najtvrdšiu strelu v súťažiach zručností pred zápasom hviezd sedemkrát. Hullovou najväčšou prednosťou bola strela z prvej, ktorú dokázal vyslať v zlomku sekundy, často s jedným kolenom opretým o ľad. Vždy však potreboval pomoc spoluhráčov. V jeho najúspešnejších sezónach mu puky servíroval tvorca hry Adam Oates. Nie že by sme chceli Hulla, jedného z najlepších „sniperov“ v histórii, nejako spochybňovať, ale ak sa bavíme o hráčovi s najlepšou strelou, titul musí ísť do rúk hráča, ktorý dokázal vytvoriť monštruózne strely z ničoho. A to je práve MacInnis. Nikdy sa nespoliehal na perfektné prihrávky ani na strely z prvej počas presiloviek. Ak si dokázal nakorčuľovať do útoku, spraviť si priestor a vypáliť. Bol v tom až taký dobrý, že dokázal brankárov zmraziť na mieste len samotným náprahom, čím vedel vytvoriť viac príležitostí na skórovanie.

Žiaden hráč sa ani nepriblížil MacInnisovej schopnosti zmeniť priebeh zápasu s jeho strelou a to je dôvod, prečo si zaslúži byť v tejto debate pred Hullom.

Autor: Matt Larkin

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies