Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Kto bol lepším hráčom Toronta, Gilmour alebo Sundin?

Jedným z najslávnejších klubov NHL je Toronto Maple Leafs – 13-násobný víťaz Stanleyho pohára. V tomto tíme už pôsobilo niekoľko velikánov. Ťažko vybrať toho najlepšieho a aj preto sa dnešná problematika skôr venuje otázke: „ktorý z týchto dvoch útočníkov bol lepším hráčom Maple Leafs? “

Doug GILMOUR

Je veľmi náročné vybrať si medzi dvomi vynikajúcimi športovcami tak, aby ten, ktorého si nevyberiete, nevyšiel z toho neschopne. Pravdupovediac, kedykoľvek by som si Gilmoura vybral pred Sundinom, ale keby som na výber nemal a ostane mi Sundin, nič by som neľutoval.

Je toľko úžasných vecí na 195-centimetrovom a 105 kíl vážiacom Sundinovi, ktorý strelil 564 gólov a nazbieral 1 349 bodov v 1 346 zápasoch a napriek tomu sa prikláňam na stranu 178-centimetrového a 80 kíl vážiaceho Gilmoura. V sezóne 1992/93, ktorá bola jeho najlepšou, skóroval 32-krát a celkovo nazbieral 127 bodov. Tento počet ho vyniesol na delené siedme miesto v lige.

Gilmour, navyše, takmer dokázal niečo na prvý pohľad nemožné - Toronto v tej sezóne delila jedna jediná výhra od finálovej účasti. Proti Wayneovi Gretzkymu a jeho silnému Los Angeles bol srdcom a dušou tohto tímu. Tímu, ktorý prvýkrát od roku 1967 vyzeral tak, že by mohlo všetko klapnúť. Gilmour sa stal držiteľom Selkeho trofeje v danej sezóne, ale pre mnohých bolo toto ocenenie len kompenzáciou za druhé miesto za Mariom Lemieuxom v hlasovaní o Hartovu trofej. Doug, ktorý vyzeral vychudnuto a počas priebehu play-off aj vyčerpane, je právoplatným členom Siene slávy so 450 gólmi a 1 414 bodmi v 1 474 zápasoch. Skvelé čísla, ale Gilmour bude vždy v pamäti pre svoje veľké srdce.

Autor: Mike Brophy

Mats SUNDIN

Je celkom jednoduché vidieť, prečo bol Mats Sundin skutočne lepším hráčom Maple Leafs než Gilmour. Všetko, čo musíte urobiť, je zbaviť sa nostalgie pri argumentovaní.

Gilmour dal fanúšikom Leafs také isté pocity ako Wendel Clark. Gilmour bol súčasťou slávnych skorých 90-tych rokov. Stanovil rekord organizácie v počte nazbieraných bodov za jednu sezónu (127), vyhral Selkeho trofej a pomohol Javorovým Listom dostať sa takmer do finále. Gilmour doviedol Leafs aj do ďalšieho finále Východnej konferencie v sezóne 1993/94. A to je asi tak všetko. Gilmour je milovaný asi tak ako každý iný bývalý hráč Leafs, ale Sundin urobil všetko, čo on a dokonca aj viac.

Gilmour odohral len štyri plné sezóny za Toronto a ďalšie tri nekompletné, keď bol súčasťou nejakej výmeny. Sundin odkorčuľoval 13 plných sezón, dosť na to, aby sa stal lídrom organizácie v počte gólov aj bodov. Pri všetkej úcte voči Gilmourovi, nikdy sa mu nepodarilo dostať Leafs do finále play-off. Sundin dotiahol Toronto do konferenčného finále dvakrát, tak ako Gilmour. Obaja sú členmi Siene slávy a je možno férové priznať, že Gilmour bol síce celkovo lepším hráčom, keďže sa mu podarilo vyhrať Stanley Cup s Calgary a má aj individuálne ocenenie, zatiaľ čo Mats obišiel naprázdno. Ale lepším hráčom s javorovým listom na hrudi bol Mats Sundin. Sundin bol zodpovedajúcou silou počas viac než jednej dekády. Čerešničkou na torte je Gilmourov koniec v Toronte. Po jeho výmene z Montrealu späť do Toronta si privodil zranenie kolena hneď v prvom zápase, čo mu neukončilo len sezónu, ale aj celú jeho kariéru v roku 2003.

Autor: Matt Larkin

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies