Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Nezvyčajné rekordy brankárov NHL

Prišiel čas, aby sme sa pozreli medzi tri žrde. Konkrétne sa zameriame na zopár zaujímavých rekordov, ktoré sa počas histórie podarilo vychytať brankárom v Národnej hokejovej lige.

Viete, ktorý brankár drží rekord v najväčšom počte trestných minút v jednej sezóne? Pravdepodobne áno. Viete však, kto urobil najviac zákrokov či zaznamenal najviac bodov v jednom zápase? To i pár ďalších rekordov vám prinášame na riadkoch nižšie:

Najviac trestných minút v jednej sezóne
Keď sa povie meno Ron Hextall, viacerým pamätníkom sa vybavia nie len brankárske zákroky a góly do prázdnej brány. Hextall sa preslávil aj ako hokejový výtržník. Ligový rekord v počte trestných minút v jednej sezóne stanovil v ročníku 1988/89, keď nazbieral 113 trestných minút. A to nezahŕňa jeho známy atak na Chrisa Cheliosa z play-off. Doteraz v histórii iba jeden brankár pokoril 100 trestných minút a nie je prekvapením, že to bol práve Hextall. Trikrát. Okrem neho najviac trestných minút zaznamenal Tom Barrasso – 70.

Článok pokračuje pod reklamou

Najviac bodov v jednom zápase
Hextall bol známy tým, že často rozohrával puk, zbieral asistencie a dokonca strelil góly. Ani on, ani taký Martin Brodeur však nedržia rekord v počte bodov získaných brankárom v jednom zápase. Ten vytvoril v roku 1993 Jeff Reese, ktorý si pripísal tri asistencie pri výhre Calgary 13:1 nad San Jose. Pre zaujímavosť, rekord v počte bodov v jednej sezóne drží Grant Fuhr, ktorý v ročníku 1983/84 získal 14 bodov.

Najviac čistých kônt po sebe
Nemusíte byť výnimočným brankárom, aby ste stanovili výnimočný rekord NHL. Dôkazom toho je Brian Boucher, ktorý dokázal vychytať najviac čistých kônt po sebe – päť. Boucherovi sa to podarilo v roku 2004, keď chytal za Phoenix Coyotes. Séria sa začala 31. decembra a postupne počas nej vynuloval Kings, Stars, Hurricanes, Capitals a Wild. Gól inkasoval až 11. januára, keď ho so šťastím prekonal Randy Robitaille z Atlanty. Bol to jediný gól, ktorý v danom zápase inkasoval. A koľko „shutoutov“ zaknihoval v drese Coyotes dokopy? Päť. V kariére ich vychytal 17 v 323 dueloch.

Najviac odchytaných zápasov bez čistého konta
V NHL sa za tie roky predstavilo mnoho brankárov, ktorí nevychytali čisté konto či aspoň víťazstvo. Kto však drží rekord v počte odchytaných zápasov bez čistého konta? Eldon Reddick, ktorý počas šiestich sezón v dresoch troch tímov odchytal 132 zápasov a v každom aspoň raz kapituloval. Jeden brankár, ktorého dobre poznáme, jeho zápis atakuje. Jacob Markström odchytal v lige už 127 zápasov a ešte ani raz nevychytal čisté konto.

Najviac zákrokov v jednom zápase
Stane sa, že raz za čas je niektorý z brankárov nútený robiť viac ako 50 zákrokov. Už to je úctyhodné, čo však povedať o 70 zákrokoch Rona Tugnutta či Dominika Hašeka? Minimálne to, že nie sú rekordné. Rekord v základnej časti drží Sam LoPresti, ktorý v roku 1941 zneškodnil v jednom zápase 80 striel. Ani to však nie je celkový rekord ligy. Ten bol vytvorený počas play-off, 24. marca 1936, keď brankár Normie Smith v najdlhšom zápase histórie zneškodnil všetkých 92 striel, ktorým čelil. Detroit vtedy porazil Montreal Maroons 1:0 vďaka gólu zo šiesteho predĺženia.

Najmenej inkasovaných gólov pri prehre v normálnom hracom čase
Keď si niektorý brankár v NHL pripíše prehru, tak platí, že inkasuje aspoň jeden gól. Napriek tomu je však rekord ligy v najnižšom počte gólov inkasovaných pri prehre guľatá nula. Ako je to možné? Mike Murphy 6. decembra 2011 nahradil v bráne Caroliny Cama Warda, ktorý inkasoval šesť gólov. Stav bol 6:3 pre Calgary. Hurricanes znížili na 4:6 a odvolali Murphyho z brány. Do prázdnej brány následne strelili Flames svoj siedmy gól. Ten sa nakoniec stal rozhodujúcim, pretože Carolina dokázala v závere ešte znížiť skóre na konečných 6:7. Takto prišiel Murphy k nezvyčajnému rekordu.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies