Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Magazín

Dynastie NHL IV. – Canadiens a najväčšia z ich dynastií

Tím Montreal Canadiens je ten najúspešnejší v histórii kanadsko-americkej NHL. Podarilo sa mu vytvoriť až tri dynastie, pričom počas tej najvydarenejšej vyhral päť Stanleyho pohárov po sebe. Bola to jeho prvá dynastia a nadväzovala na dynastiu amerického rivala Detroit Red Wings.

Táto dynastia je mnohými považovaná za druhú najlepšiu v histórii Národnej hokejovej ligy. Mužstvo „Habs“ bolo v druhej polovici 50. rokov minulého storočia také dominantné, že liga musela upravovať pravidlá, aby súťaž vyrovnala.

Aj napriek tomu sa Montrealu podarilo každú sezónu dokončiť s minimálne 40 víťazstvami (vrátane play-off) a v play-off nehral nikdy posledný rozhodujúci zápas. Dokonca v sériách vyraďovacích bojov ani raz neprehrával. Doteraz nikto nezískal viac pohárov po sebe ako mužstvo, ktoré zahŕňalo až 12 budúcich členov Siene slávy. Dvanásť hráčov zároveň vyhralo všetkých päť titulov.

Článok pokračuje pod reklamou

Dynastia sa oficiálne začala v sezóne 1955/56, do ktorej však Canadiens vstupovali po piatich sezónach s finálovou účasťou po sebe a snahou získať prvý Stanleyho pohár od roku 1953. Pomôcť k tomu mal aj nový tréner Toe Blake.

„Habs“ svoju púť začali ovládnutím základnej časti, čo sa im podarilo po prvýkrát od roku 1947. Zo 70 zápasov vyhrali 45, s čím vytvorili ligový rekord. Po prvýkrát vo svojej histórii získali sto bodov a na druhý tím v tabuľke, Detroit, mali náskok 24 bodov.

V play-off najskôr vyradili New York Rangers 4:1 na zápasy, aby sa následne stretli opäť s Red Wings, s ktorými vo finále prehrali trikrát z predošlých štyroch rokov. Tentokrát ich zdolali po piatich dueloch a tešili sa zo svojho ôsmeho Stanleyho pohára v histórii.

V ďalšej sezóne vyzeralo všetko tak, že sa na vrchol vráti Detroit, ktorý vyhral základnú časť. Montreal, ktorý už pre zmenu pravidiel nemohol tak ťažiť zo svojich presiloviek, skončil druhý a v semifinále si poradil s Rangers opäť 4:1 na zápasy. Vo finále si poradil v piatich zápasoch aj s Bostonom, ktorý predtým prekvapivo vyradil Red Wings.

Majstrovský hetrik zaznamenal Montreal v sezóne 1957/58, v ktorej suverénne ovládol základnú časť a získal aj svoj desiaty Stanleyho pohár. V play-off nemali Canadiens žiaden problém s Detroitom a v repríze finále následne porazili Boston 4:2.

Kanadský tím pokračoval vo výborných výkonoch aj v ďalšom ročníku. Na víťazstvo v dlhodobej časti nadviazal vo vyraďovacích bojoch, v ktorých zdolal Chicago 4:2 a vo veľkom finále Toronto 4:1 na zápasy.

Otázkou pred ďalšou sezónou bolo, kto zastaví Canadiens. Odpoveďou bolo: nikto. Montreal opäť dominoval základnej časti a tentokrát bol absolútne dominantný aj v play-off. V ceste za piatym a posledným Stanleyho pohárom v sérii neprehral ani jeden zápas, čo sa už odvtedy nikdy nestalo. Tak ako pred rokom, aj teraz si to odskákali Blackhawks a Maple Leafs.

Po zisku Stanleyho pohára v roku 1960 ukončil kariéru Maurice Richard. Dvaja jeho spoluhráči počas päťročného obdobia ovládli kanadské bodovanie NHL – Jean Beliveau raz a Dickie Moore dvakrát. Hartovu trofej získal Beliveau, Vezinovu Jacques Plante (5x), Norrisovu Doug Harvey (4x) a Tom Johnson, Calderovu Ralph Backstrom.

Montreal v ďalších štyroch sezónach trikrát vyhral základnú časť, ale titul mu vždy ušiel. Neskôr sa mu podarilo vytvoriť ešte dve mužstvá, ktoré sa postarali o dynastie v 60. a 70. rokoch. V období sezón 1964-65 až 1968-69 získali „Habs“ štyri Stanleyho poháre za päť rokov, v období sezóny 1975/76 až 1978/79 dokonca štyri tituly po sebe.

Viac ako jednu dynastiu Canadiens zažili Ralph Backstrom, Jean Beliveau, Yvan Cournoyer, Charlie Hodge, Jacques Lemaire, Claude Provost, Henri Richard, Jimmy Roberts, Serge Savard, Jean-Guy Talbot, ako aj tréner Toe Blake či generálny manažér Sam Pollock. Všetci boli súčasťou dvoch mimoriadne úspešných mužstiev.

Sezóna Základná časť Play-off Najproduktívnejší hráč
1955/56 1. miesto Stanley Cup Jean Beliveau (47)*
1956/57 2. miesto Stanley Cup Jean Beliveau (84)
1957/58 1. miesto Stanley Cup Dickie Moore (84)*
1958/59 1. miesto Stanley Cup Dickie Moore (96)*
1959/60 1. miesto Stanley Cup Jean Beliveau (74)
* - vyhral aj kanadské bodovanie ligy

Do Siene slávy sa dostali: Jean Beliveau, Toe Blake, Butch Bouchard, Bernie Geoffrion, Doug Harvey, Tom Johnson, Dickie Moore, Bert Olmstead, Jacques Plante, Henri Richard, Maurice Richard, Frank Selke.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies