Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Dynastie NHL V. – Toronto Maple Leafs v 60. rokoch

Tím Toronto Maple Leafs zažil svoju prvú dynastiu krátko po 2. svetovej vojne, keď vyhral štyri Stanleyho poháre v piatich rokoch pod vedením slávneho Conna Smythea. Na druhú dynastiu sa spomína dodnes, pretože od vtedy už tím žiaden titul nezískal.

Vydarené obdobie sa začalo už finálovou účasťou v roku 1959, no posledná dynastia Maple Leafs trvala šesť sezón od roku 1962. Klub počas nich získal majstrovský hetrik a dokopy štyri Stanleyho poháre. Všetky získalo až 11 hráčov, pričom o päť viac ich bolo uvedených do Siene slávy. Za tím hrali také mená ako Frank Mahovlich, Red Kelly, Johnny Bower, Dave Keon, Andy Bathgate či Tim Horton.

Toto obdobie je cennejšie preto, že torontský tím dokázal získať Stanleyho poháre v čase, keď v lige pôsobili silné tímy Chicago Black Hawks, Detroit Red Wings a najmä Montreal Canadiens. Prvý úspech prišiel v sezóne 1961/62, v ktorej vyhrali základnú časť „Habs“ s 13-bodovým náskokom pred Maple Leafs.

V play-off víťaz základnej časti stroskotal na Black Hawks, kým Toronto si poradilo s Rangers. Obe série sa skončili po šiestich zápasoch a i tá finálová trvala rovnako dlho. Oba tímy vyhrávali domáce zápasy. Zvrat tohto trendu prišiel až v šiestom zápase, keď Maple Leafs uspeli v Chicagu 2:1 vďaka víťaznému gólu Dicka Duffa z 55. minúty a tešili sa z prvého titulu od roku 1951.

Článok pokračuje pod reklamou

V ďalšej sezóne bol boj o víťaza základnej časti napätý a bojovali oň v podstate štyri tímy. Nakoniec uspelo Toronto s jednobodovým náskokom pred Chicagom. Maple Leafs si v prvom kole play-off poradili s Montrealom hladko 4:1 a vo finále narazili na Detroit s Gordiem Howeom v zostave. Maple Leafs zaváhali len v jednom zápase a k obhajobe Stanleyho pohára dokráčali pomerne pohodlne.

V sezóne 1963/64 sa „javorovým listom“ nepodarilo obhájiť titul v základnej časti a skončili až tretí za Montrealom a Chicagom. V prvom kole opäť narazili na Canadiens. Hoci neboli favoritmi, vyradili ich v siedmich zápasoch. Vo finále opäť narazili na Detroit. V sérii prehrávali 1:2 a 2:3, no nakoniec ju vyhrali a tešili sa z majstrovského hetriku.

V tom čase už na scénu prichádzala dynastia Canadiens. Veľkému rivalovi sa podarilo získať Stanleyho pohár v dvoch sezónach po sebe. Toronto sa v nich prebojovalo do play-off, ale ani raz neprešlo cez prvé kolo. V oboch prípadoch im bol osudný práve Montreal.

V sezóne 1966/67 skončili Maple Leafs tretí v základnej časti a dokonca zažili dlhú desaťzápasovú sériu prehier. V prvom kole play-off však vyradili v šiestich zápasoch víťaza dlhodobej časti ročníka, Chicago. Vo finále narazili na Montreal, ktorý bol veľkým favoritom série.

Po štyroch zápasoch bolo finále nerozhodné 2:2 na zápasy. Piaty duel sa hral v Montreale a hostia ho vyhrali 4:1. Šancu spečatiť zisk titulu mali teda doma. A podarilo sa im to. Po víťazstve 3:1 sa tešili zo štvrtého Stanleyho pohára za ostatných šesť rokov a ich posledného do dnešného dňa.

V ďalšej sezóne sa NHL rozšírila na 12 tímov, a hoci Toronto malo viac bodov ako ktorýkoľvek zo štyroch nových klubov, ktoré si zahrali play-off, ono doň nepostúpilo po prvýkrát od roku 1958. Odvtedy sa už nedostalo ani len do finále.

Koniec úspešného obdobia sa niesol aj v znamení odchodov niekoľkých kľúčových osôb. Mahovlich bol v roku 1968 vymenený do Detroitu a o rok neskôr Smythe vyhodil trénera a generálneho manažéra Puncha Imlacha. S tým sa nestotožnil Horton, ktorý bol následne vymenený do New Yorku.

Počas šesťročného obdobia získali hráči Toronta aj šesť individuálnych trofejí. Dave Keon získal dvakrát Trofej Lady Byngovej pre najväčšieho džentlmena na ľade a raz Trofej Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play-off. Celderovu trofej pre najlepšieho nováčika získali Kent Douglas a Brit Selby. Johnny Bower a Terry Sawchuk sa podelili o jednu Vezinovu trofej.

Sezóna Základná časť Play-off Najproduktívnejší hráč
1961/62 2. miesto Stanley Cup Frank Mahovlich (71)
1962/63 1. miesto Stanley Cup Frank Mahovlich (73)
1963/64 3. miesto Stanley Cup Dave Keon (60)
1964/65 4. miesto 1. kolo Frank Mahovlich (51)
1965/66 3. miesto 1. kolo Frank Mahovlich (56)
1966/67 3. miesto Stanley Cup Dave Keon (52)
* - vyhral aj kanadské bodovanie ligy

Do Siene slávy sa dostali: Al Arbour, George Armstrong, Andy Bathgate, Johnny Bower, Gerry Cheevers, Tim Horton, Punch Imlach, Red Kelly, Dave Keon, Frank Mahovlich, Dickie Moore, Bert Olmstead, Marcel Pronovost, Bob Pulford, Terry Sawchuk, Allan Stanley



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies