Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
18. 03.
kurzy
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
«

Magazín

Dynastie NHL VI. – Edmonton a posledná dominantná dynastia v NHL

V ostatných rokoch sa v NHL darilo tímu Chicago Blackhawks, ktorý získal tri Stanleyho poháre v rozmedzí šiestich rokov. Mnohí to považujú za mini dynastiu alebo dynastiu éry platového stropu. Poslednú skutočnú sme však videli ešte v 80. rokoch minulého storočia.

Posledná dynastia bola dominantná a kľúčovú úlohu v nej zohral aj najlepší hokejista všetkých čias, Wayne Gretzky. Ten pomohol k úspechom tímu Edmonton Oilers, ktorý bol ešte pár rokov predtým členom konkurenčnej WHA.

„Do piatich rokov bude mať Edmonton Stanleyho pohár,“ vyhlásil majiteľ Oilers Peter Pocklington pri vstupe tímu do NHL. Tieto slová vtedy vzbudili v lige smiech, no predpoveď sa stala skutočnosťou.

Edmonton sa stal súčasťou súťaže v roku 1979 a hoci v prvých dvoch sezónach sa trápil, na ovládnutie Národnej hokejovej ligy napokon potreboval len päť rokov. V tretej sezóne sa naučil vyhrávať a skončil prvý v Smythovej divízii. V play-off však neuspel.

Článok pokračuje pod reklamou

Potom prišiel zlom a hoci prvá finálová účasť nedopadla podľa predstáv, predznamenala štart obdobia, počas ktorého jeden z najdominantnejších tímov všetkých čias získal Stanleyho pohár päťkrát v priebehu siedmich rokov.

Klub okrem Gretzkyho tvorili aj iné legendy. Do Siene slávy sa dostali aj Glenn Anderson, Paul Coffey, Grant Fuhr, Jari Kurri, Mark Messier či Glen Sather. Anderson, Fuhr, Kurri, Messier, ako aj Randy Gregg, Charlie Huddy a Kewin Lowe pritom Oilers pomohli k všetkým piatim titulom. Jediným, ktoré tím do dnešného dňa získal.

V sezóne 1983/84 si Oilers vytvoril nový rekord v počte víťazstiev a bodov a vylepšil aj ligový rekord v počte strelených gólov. Po vydarenej základnej časti, v ktorej Gretzky po druhýkrát v kariére pokoril 200-bodovú métu, prišlo aj vydarené play-off, v ktorom postupne vyradili Jets, Flames a North Stars.

Vo finále narazili na Islanders, ktorí sa snažili získať piaty titul v sérii. Napokon im však „olejári“ umožnili vyhrať len jeden zápas. Kanadský tím sa tak stal historicky prvým šampiónom, ktorý do NHL prišiel z WHA. A hoci bol najproduktívnejší Gretzky, držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off sa stal Messier.

Oilers odštartovali cestu za obhajobou 15-zápasovou sériou bez prehry, ktorou vytvorili ligový rekord. Partia okolo Gretzkyho opäť valila a hoci základnú časť neovládla, v play-off sa jej podarilo prekĺznuť do finále pomerne hladko. V prvých dvoch kolách nestratila proti Kings a Jets ani zápas a v konferenčnom finále dva so Chicagom.

Finále bolo tiež pomerne jasné, hoci otvárací zápas vyhrala Philadelphia, víťaz základnej časti. V zvyšných dueloch však už Flyers nevyhrali. Gretzky vytvoril so 47 bodmi rekord NHL a získal cenu pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Edmontonu sa v sezóne 1985/86 podarilo získať Prezidentskú trofej, no v druhom kole play-off nestačil na provinčného rivala z Calgary. O rok neskôr si však ťažké vypadnutie Oilers vynahradili. Opäť vyhrali Prezidentskú trofej, no v play-off vyradili postupne Kings, Jets a Red Wings predtým, ako sa dostali do finále, v ktorom narazili opäť na Flyers.

Kým v prvých troch kolách prehrali dokopy len dva zápasy, vo finále to mali o čosi ťažšie. Po výbornom vstupe a dvoch výhrach sa Flyers podarilo znížiť. Oilers vyhrali štvrtý zápas, no následné dva vyhrali Flyers. Rozhodujúci siedmy duel vyhral Edmonton, no tento raz si nikto z jeho hráčov nevyslúžil Conn Smythe Trophy. Putovala do rúk brankára „letcov“ Rona Hextalla.

V novej sezóne zažil Gretzky úpadok a po dlhom čase neovládol kanadské bodovanie NHL. Tím zase po prvýkrát od sezóny 1980/81 nevyhral divíziu a neprekonal sto bodov. V play-off si to však vynahradil víťazstvami nad Jets, Flames, Red Wings a nakoniec aj Bruins, ktorých vo finále zdolal v štyroch zápasoch. Trofej Conna Smytha skončila po druhýkrát v rukách Gretzkyho.

Na leto 1988 nespomína žiaden fanúšik Oilers s nadšením. Edmonton šokoval informáciou, že vymenil Gretzkyho do Los Angeles. Následná sezóna skončila sklamaním. Tímu sa nedarilo v základnej časti a v play-off vypadol už v prvom kole. Symbolicky ho vyradil Gretzky s jeho novým tímom napriek tomu, že kanadský tím viedol 3:1 na zápasy. Po prvýkrát od roku 1982 nevyhral ani jednu sériu.

Edmonton sa v novej sezóne o čosi zlepšil, ale pred play-off to na titul nevyzeralo. Ani vstup do vyraďovacích bojov nebol pozitívny. S Winnipegom prehral prvý zápas a potom prehrával 1:3 na zápasy. Nakoniec však sériu zvrátil. V druhom kole nezaváhal proti Kings, v treťom potreboval šesť zápasov na vyradenie Blackhawks. Vo finále narazil na Boston, ktorý zdolal v piatich zápasoch. Piaty Stanleyho pohár bol na svete a nebol na to potrebný ani Gretzky. Cenu pre najužitočnejšieho hráča play-off si prevzal bankár Bill Ranford. Vo finále inkasoval len deväť gólov.

V ďalšej sezóne Oilers získali iba 80 bodov, najmenej od sezóny 1980/81. V play-off to však dotiahli až do konferenčného finále. V ňom vypadli s Minnesotou. O rok neskôr v tom istom kole nestačili na Chicago. Ďalšie štyri roky sa tím nedokázal do bojov o Stanleyho pohár ani prebojovať. To platilo aj v 12 z ďalších 20 sezón. Najväčším úspechom bola účasť vo finále v roku 2006.

Za Oilers hrali počas ich najlepších rokov viacerí špičkoví hráči, a tak sa nedá čudovať tomu, že sa jeho zástupcom darilo zbierať individuálne ocenenia. Počas dynastie ich získali 26, z toho Gretzky 16 (4x Trofej Arta Rossa, 4x Hartovu trofej, 3x Pearsonovu cenu, 3x Plus/Minus Award, 2x Trofej Conna Smythea).

Messier získal Trofej Conna Smythea, Hartovu trofej a Pearsonovu cenu. Lowe získa Trofej Kinga Clancyho, Kurri Trofej Lady Byng a Coffey dvakrát Norrisovu trofej. Tréner Glen Sather získal Cenu Jacka Adamsa a brankári tiež získali do svojej zbierky ceny – Fuhr Vezinovu trofej a Ranford Trofej Conna Smythea.

Sezóna Základná časť Play-off Najproduktívnejší hráč
1983/84 1. miesto Stanley Cup Wayne Gretzky (205)*
1984/85 2. miesto Stanley Cup Wayne Gretzky (208)*
1985/86 1. miesto 2. kolo Wayne Gretzky (215)*
1986/87 1. miesto Stanley Cup Wayne Gretzky (183)*
1987/88 3. miesto Stanley Cup Wayne Gretzky (149)
1988/89 7. miesto 1. kolo Jari Kurri (102)
1989/90 5. miesto Stanley Cup Mark Messier (129)
* - vyhral aj kanadské bodovanie ligy



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Anaheim priniesol nemilú správu o RegendoviLepší ako velikáni slovenského hokeja: Šimon Nemec má na dosah rekord! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Latkóczy to dokázal, zahrá si finálový turnaj! Výhru vychytal aj ďalší Slovák Zhodenie rukavíc sa mu vypomstilo: Obranca Oilers utrpel zlomeninuPôjde na koberec: Ruského obrancu čaká konfrontácia s disciplinárkou NHL Nemec viedol svoj tím, prvý tím so Slovákom je vyradený z hry o play-off!Mešár: Mužský hokej by mi pomohol. MS alebo AHL? Rastie nám hviezda: Dvorský má lepší gólový priemer aj ako najlepší strelec ligy!Nemec atakoval Top 10, na rekord stratil 5 minút. Nedrží ho Zdeno Chára Na ľade si nič nedarujú: Pospíšil hovoril o účasti na MS i incidente so SlafkovskýmSlafkovský klubový rekord neohrozí. Už je v top 40 všetkých čias, prekoná aj Tomáša Jurča? Nemec: K novému trénerovi máme bližšie, otočilo sa to v môj prospech Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies