Slávne a neznáme v NHL V. – Predchodca Stanleyho pohára

Ako sa nazýva pohár, ktorý získava šampión NHL? Každý vie, že ide o Stanleyho pohár. Ako sa však nazývala trofej, o ktorú tímy bojovali v Národnej hokejovej lige predtým? S tým už bude mať väčšina fanúšikov problém.

Stanleyho pohár je najslávnejšou hokejovou trofejou na svete. Bol vytvorený v roku 1894 a až do roku 1914 fungoval ako víťazný opasok v boxe. Jeho držiteľ bol vyzvaný iným klubom, s ktorým odohral o pohár zápas alebo sériu. Buď si ho tím udržal alebo putoval do nových rúk.

Od roku 1915 do roku 1926 sa začala písať slávnejšia história Pohára Lorda Stanleyho, o ktorý začali bojovať šampióni najprestížnejších líg v Severnej Amerike. Išlo o NHA a NHL z východnej časti kontinentu a o PCHA, WCHL a WHL zo západnej.

Keď liga na západe zanikla, Stanleyho pohár sa stal víťaznou trofejou v NHL, ktorou od roku 1927 zostal dodnes. Je veľmi slávny a už len málokto si spomenie, akú trofej získavali tímy súťaže predtým.

O'Brienov pohár

O’Brienova trofej

Tou trofejou bola Trofej O’Briena, ktorú od roku 1910 do roku 1926 získavali víťazi Národnej hokejovej asociácie (NHA) a jej nasledovníckej Národnej hokejovej ligy.

Cenu lige venoval kanadský senátor M. J. O’Brien, ktorý ju vytvoril na počesť svojho syna Ambrosa, ktorý mal podiel na vzniku NHA. Pohár bol pritom vytvorený zo striebra, ktoré pochádzalo z O’Brianovej bane.

Trofej sa rozhodol ponechať aj prezident NHL Frank Calder po vzniku novej súťaže. Ligový šampión ju dostával až dovtedy, kým nebol k dispozícii prestížnejší Stanleyho pohár. Od ročníka 1927/28 tak trofej plnila iné poslanie.

Kým tímy NHL bojovali o Stanleyho pohár, víťaz novo vytvorenej Kanadskej divízie bol ocenený O’Brienovou Trofejou. Dialo sa tak až do roku 1938, v ktorom sa liga vrátila k formátu s jednou divíziou. Trofej tak získava neúspešný finalista.

Z ceny pre víťaza sa stala cena útechy a táto úloha jej patrila do konca sezóny 1949/50, kedy sa ju NHL definitívne rozhodla stiahnuť z obehu. Odvtedy ju možno vidieť len ako súčasť expozície v Hokejovej sieni slávy v Toronte.

Prvým držiteľom trofeje bol Montreal Wanderers. Najčastejšie ju získal Montreal Canadiens – jedenásťkrát. Päťkrát ako ligový šampión, päťkrát ako víťaz Kanadskej divízie a raz ako neúspešný finalista. Ako posledný ju mal v moci tím New York Rangers.

Trofej O’Briena bola využívaná 50 rokov a viac ako šesť desaťročí upadá do zabudnutia. Stanleyho pohár sa medzitým stal jednou z najikonickejších športových trofejí vôbec. Udeľuje sa už viac ako 120 rokov.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 16. 02. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL