Slávne a neznáme v NHL VII. – neznámi hráči, ktorých bratia sa stali legendami

V Národnej hokejovej lige sa už predstavilo množstvo súrodencov. Existujú však výnimoční hráči, ktorí sa svojimi výkonmi nielen preslávili, ale zatienili aj svojich menej úspešných bratov. Prinášame vám práve desať hráčov, ktorí ukázali, že talent nie je len o génoch.

Brent Gretzky

Číslo 99 nemôže už žiaden hráč NHL použiť. Preslávil ho Wayne Gretzky, ktorý je držiteľom niekoľkých desiatok rekordov NHL a je hádam najznámejším hokejistom všetkých čias. Jeho brat Brent dostal šancu v drese Tampy Bay v sezónach 1993/94 a 1994/95, ale okrem priezviska ničím nikoho neohúril. V 13 zápasoch nazbieral štyri body. Obaja mali ešte brata Keitha, ktorý to však do NHL nedotiahol vôbec.

Rocky Trottier

Rocky Trottier bol draftovou osmičkou v roku 1982, keď padol do oka New Jersey len pár týždňov po tom, čo jeho starší brat Bryan získal s Islanders tretí zo štyroch Stanleyho pohárov. Kým Bryan ukončil kariéru s piatimi prsteňmi (titul získal aj s Penguins), 524 gólmi a 1425 bodmi, Rocky odohral v NHL len 38 zápasov. Získal v nich šesť gólov a štyri asistencie.

Mike Stevens

Mike Stevens bol draftovaný v roku 1987 z 58. miesta, ale v NHL odohral len 23 zápasov v dresoch Vancouveru, Bostonu, Islanders a Toronta. Ako útočník v nich strelil jeden gól a pridal štyri asistencie. Jeho brat Scott bol obrancom, ktorý získal tri Stanleyho poháre, Trofej Conna Smytha a nikdy neukončil sezónu v záporných hodnotách štatistiky plus/mínus. V lige ich odohral 21.

Brian Sakic

Meno Sakic sme videli v NHL len raz. Postaral sa o to Joe Sakic, ktorý bol lídrom Colorada v ceste za dvoma Stanleyho pohármi. Počas hviezdnej kariéry odohral 1378 zápasov NHL so ziskom 625 gólov a 1641 bodov. Jeho mladší brat Brian ich dokopy odohral v najlepšej lige sveta nula. Bol pritom draftovaný z 93. miesta Washingtonom. Stalo sa tak v roku 1990 po prvej sezóne, v ktorej Joe prekonal stobodovú hranicu.

Stephane Roy

Bratov Patricka a Stephanea spája to, že vo svojich draftoch boli vybraní z 51. pozície. V NHL sa však presadil len Patrick, ktorý sa zaradil medzi najlepších brankárov histórie a tešil sa štyrikrát zo Stanleyho pohára. Stephane odohral v ročníku 1987/88 12 zápasov za Minnesotu a potom to s ním išlo dolu vodou. Ďalšiu šancu medzi elitou už nedostal.

Paul Messier

Ak by nebolo jeho brata, o Paulovi by nikto ani nevedel, že hral v NHL. Colorado ho draftovalo v roku 1978 zo 41. miesta a dalo mu šancu v deviatich zápasoch počas nasledujúcej sezóny. Jeho mladší brat Mark bol draftovaný o rok neskôr zo 48. miesta. Nakoniec sa stal šesťnásobným šampiónom, členom Siene slávy a svojho času druhým najproduktívnejším hráčom všetkých čias s 1887 bodmi.

Brett Lindros

Rovnako ako jeho brat, aj Brett Lindros doplatil v kariére na otrasy mozgu. Kariéru musel ukončiť len dva roky po tom, čo si ho Islanders vybrali na drafte z celkového deviateho miesta. Jeho 51 zápasov nestačilo na to, aby sa zapísal niekomu do pamäte. Eric to dokázal. V roku 1995 sa tešil z Hartovej trofeje a o rok neskôr nazbieral 115 bodov. Kariéru ukončil po 760 dueloch so ziskom 865 bodov.

Alain Lemieux

Kým Mario Lemieux sa stal jednou z najznámejších legiend NHL, jeho brat Alain prerazil v nižších ligách. V NHL dokázal odohrať len 119 zápasov, v ktorých však strelil slušných 28 gólov a nazbieral 72 bodov. Jeden zápas odohral aj za Penguins, v drese ktorých Mario získal dva Stanleyho poháre a nazbieral 1723 bodov len v 915 stretnutiach. Nebyť zdravotných problémov, mohol byť na tom ešte lepšie.

Vic Howe

To, že mal Gordie Howe syna hrajúceho v NHL, vie veľa fanúšikov. Obaja sú v Sieni slávy. Gordie mal však aj mladšieho brata Vica, ktorý sa tiež dokázal dostať do kanadsko-americkej ligy, ale odohral v nej len 33 zápasov so ziskom šiestich bodov v drese Rangers. Gordieho odborníci označujú za druhého najlepšieho útočníka po Gretzkym, no napríklad taký Bobby Orr ho označil za najlepšieho hokejistu všetkých čias.

Frank Bathgate

Frank Bathgate debutoval v drese Rangers v rovnakej sezóne (1952/53) ako jeho brat Andy. Starší Frank odohral len dva zápasy a jeho kariéra v lige sa skončila. Andy skončil v ročníku po 18 zápasoch, ale nakoniec v NHL prerazil a kariéru končil s 973 bodmi získanými v 1069 zápasoch. Jeho deviatka teraz visí pod stropom Madison Square Garden.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 04. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL