Slovenská radosť v NHL VII. – Stanleyho pohár na Slovensku

Stanleyho pohár prináša každoročne radosť najlepšiemu tímu NHL a mestu, v ktorom sídli. Dokáže však poblázniť aj menšie krajiny, ktorých zástupcovia ho získajú. A platí to aj o päťmiliónovom Slovensku.

Radosť zo Stanleyho pohára nám nebola dlho dopriata. Zlom prišiel v roku 2003, keď po prvýkrát zavítal aj pod Tatry. Doviezol ho k nám Jiří Bicek. O rok neskôr sa tešil Martin Cibák a nasledovala trojročná odmlka. V roku 2008 ho získal Tomáš Kopecký a odvtedy sa z neho slovenskí fanúšikovia tešili v siedmich sezónach z deviatich. Od roku 2009 bol pritom dopriaty aj našim hviezdam.

„Len tak nejako sa k nemu dostali.“

V minulosti jeden slovenský rodák Stanleyho pohár získal – v roku 1961 Stan Mikita. Odvtedy sa čakalo až do roku 2003, keď sa na striebornej trofeji objavilo slovenské meno. Košičan Jiří Bicek však nepatril k ťahúňom New Jersey, ktoré ho získalo. V základnej časti si vytvoril osobný rekord so 44 zápasmi, ale v play-off odohral len päť duelov so ziskom dvoch mínusových bodov a dvoch striel. Šťastie mu prialo a zahral si aj v štyroch dueloch finále proti Anaheimu. V priemere však odohral len necelých osem minút na zápas.

O rok neskôr priniesol Stanleyho pohár do Liptovského Mikuláša Martin Cibák, ktorý takisto odohral v základnej časti slušnú porciu zápasov, ale v play-off veľa dôvery v mužstve Tampy Bay nedostával. Po 66 dueloch v dlhodobej časti ročníka odohral len šesť zápasov vyraďovacích bojov. Môže však povedať, že k úspechu prispel asistenciou. Navyše, prišla vo finále, v ktorom odohral štyri zápasy v sedemzápasovej sérii proti Calgary. Vrátane toho posledného.

Séria veľkých mien

Rok 2005 sa stal prvým, v ktorom nikto Stanleyho pohár nezískal. Ďalšie dva roky sa už víťazi našli, ale slovenských hráčov v zostave nemali. V roku 2008 však opäť zavítal na Slovensko a po prvýkrát do hokejového mesta, ktoré si ho neskôr užilo do sýtosti. Jeho víťazom sa stal Tomáš Kopecký, ktorý zahájil sériu, počas ktorej sa z titulov tešili veľké mená slovenského hokeja.

Kopecký v roku 2008 patril medzi stabilnú súčasť zostavy Detroitu a v základnej časti vynechal len päť zápasov. Bohužiaľ, bolo to pre zranenie, ktoré mu neumožnilo ukázať sa v akcii počas play-off. Z úzadia tak sledoval, ako jeho spoluhráči vo finále porazili Pittsburgh s Mariánom Hossom v zostave. Stanleyho pohár zavítal do Dubnice i do Trenčína, kde bol hlavný program osláv.

O rok neskôr sa finále zopakovalo, no tentokrát sa netešil ani Hossa, ani Kopecký. Pittsburgh sa postaral o revanš, pričom bol pritom aj Miroslav Šatan. Vo svojej predposlednej sezóne v NHL zažil vrchol v rámci klubovej kariéry, pričom k titulu prispel aj gólom a piatimi asistenciami v 17 zápasoch. Vo finále nebodoval. Pohár tento raz zavítal do jeho rodných Topoľčian.

Rok 2010 bol dvojnásobne prelomový. Hossa sa na tretí pokus dočkal a keďže v Chicagu hrával aj Kopecký, po prvýkrát v histórii sa stalo, že pohár získali dvaja Slováci naraz. Tiež sa prvýkrát stalo, že ho Slovák získal po druhýkrát. Kopecký si tentokrát v play-off zahral a v 17 zápasoch si pripísal štyri góly a dve asistencie. Vo finále zaznamenal gól a asistenciu. Hossa, ktorý pred sezónou posilnil Blackhawks, aby pomohol urobiť z tímu víťaza, odohral 22 duelov so ziskom troch gólov a 12 asistencií. Vo finále proti Philadelphii zaregistroval gól a tri asistencie.

Séria sa nepretrhla ani o rok neskôr. Rok 2011 bol opäť výnimočný. Už sme videli, ako sa z trofeje tešia slovenské hviezdy. Tentokrát však pohár Lorda Stanleyho po prvýkrát v histórii získal aj slovenský kapitán. Ako prvý ho nad hlavu zdvihol Zdeno Chára z Bostonu, ktorý vo finále zdolal Vancouver. Chára sa pripísal dva góly a sedem asistencií v 24 dueloch, vrátane štyroch asistencií v sedemzápasovej finálovej sérii. Bruins ukončili 39-ročné čakanie a Stanleyho pohár a opäť zavítal aj do Trenčína.

Trenčiansky hetrik a Handzuš

Mesto módy, ktorého hokejový klub odchoval viacero výnimočných hokejistov, si na ďalší pohár muselo počkať rok. Od roku 2013 sa však začala séria troch rokov, počas ktorých ho do mesta doviedli dvaja Mariánovia – okrem Hossu aj Gáborík. Pohár však získal aj banskobystrický rodák Michal Handzuš. Ten bol spolu s Hossom členom Chicaga, ktoré v roku 2010 porazilo vo finále Chárov Boston 4:2 na zápasy. Obaja boli kľúčovými strojcami triumfu. Hossa vo finále síce zaknihoval len dve asistencie, ale play-off ukončil so ziskom 16 bodov (7+9) v 22 dueloch. Handzuš hral aj trochu prekvapivo výborne na staré kolená a pripísal si tri góly a osem asistencií. Vo finále raz skóroval a raz asistoval. Sezónu začal v San Jose.

Chicagu sa v ďalšej sezóne sen o obhajobe opäť rozplynul, ale radosť slovenským fanúšikom priniesol Gáborík, ktorý uspel vo svojej prvej sezóne v drese Los Angeles. V ročníku sa mu príliš nedarilo v drese Columbusu, ale po výmene do Kalifornie chytil druhý dych. V play-off bol výborný a v 26 zápasoch nastrieľal 14 gólov, ku ktorým pridal osem asistencií. Vo finále čelil bývalému tímu a Rangers strelil dva góly. Jeden v poslednom, piatom zápase. Bol najlepším strelcom play-off.

Kým Kings v nasledujúcom ročníku do play-off nepostúpili, Blackhawks sa v ňom predstavili opäť a opäť absolvovali cestu až do finále. V ňom narazili na ambicióznu Tampu Bay, no opäť mali navrch. Hossa sa tak stal slovenským rekordérom v počte titulov v NHL. Stanleyho pohár získal tretíkrát po tom, čo jeho tím vyhral finálovú sériu 4:2 na zápasy. Trenčiansky odchovanec zaznamenal vo finále štyri asistencie a play-off ukončil ziskom 17 bodov (4+13) v 23 dueloch.

V roku 2016 Stanleyho pohár na Slovensko už nezavítal a nezavíta naň ani v tomto roku.

 
Play-off
Finále
Rok
Hráč
Z
G
A
B
Z
G
A
B
2015
Marián Hossa (CHI)
23
4
13
17
6
0
4
4
2014
Marián Gáborík (LAK)
26
14
8
22
5
2
1
3
2013
Marián Hossa (CHI)
22
7
9
16
6
0
2
2
Michal Handzuš (CHI)
23
3
8
11
6
1
1
2
2011
Zdeno Chára (BOS)
24
2
7
9
7
0
4
4
2010
Marián Hossa (CHI)
22
3
12
15
6
1
3
4
Tomáš Kopecký (CHI)
17
4
2
6
6
1
1
2
2009
Miroslav Šatan (PIT)
17
1
5
6
6
0
0
0
2008
Tomáš Kopecký (DET)
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
Martin Cibák (TBL)
6
0
1
1
4
0
1
1
2003
Jiří Bicek (NJD)
5
0
0
0
4
0
0
0



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 18. 05. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL