Do Siene slávy IIHF pribudli aj tri legendy NHL

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) uviedla v nedeľu pred zápasmi o medaily na svetovom šampionáte nových členov do svojej siene slávy. V nemeckom Kolíne nad Rýnom sa tejto pocty dočkali aj tri legendy NHL.

Stali sa nimi Fíni Teemu Selänne so Saku Koivom a Kanaďan Joe Sakic. Pridali sa k nim Američanka Angela Ruggierová, Nemec Uwe Krupp, Rakúšan Dieter Kalt, Francúz Patrick Francheterre a Brit Tony Hand.

Selänne je najproduktívnejším Fínom v histórii NHL so ziskom 1457 bodov v 1451 zápasoch. V drese pôvodného Winnipegu vytvoril dodnes platný nováčikovský rekord so 76 gólmi v sezóne 1992/93. V roku 2007 vyhral svoj jediný Stanley Cup ako hráč Anaheimu.

Z individuálnych ocenení má na konte Calderovu, Mastertonovu trofej a tri trofeje Mauricea Richarda. „Fínsky blesk“ pomohol „Suomi“ k dvom medailám z MS a štyrom olympijským (striebro v roku 2006, 3x bronz). Zahral si aj vo finále Svetového pohára 2004.

Selänneho najlepšie momenty v reprezentácii:

Teemu Selanne is one of the most celebrated Finnish players of all time. Watch his IIHF Hall of Fame induction at https://t.co/Rrr6MXIXnw pic.twitter.com/q7cLbroSPf

— IIHF (@IIHFHockey) May 21, 2017

Koivu bol pri všetkých olympijských úspechoch Fínska spolu so Selännem. Má však kompletnú medailovú zbierku z MS. Po Selännem a Jarim Kurrim je tretím najproduktívnejším Fínom v histórii NHL, kde získal Mastertonovu trofej za oddanosť k hokeju aj King Clancy Trophy.

Od roku 1999 bol deväť sezón 27. kapitánom v histórii tímu Montreal Canadiens. Ročník 2001/02 celý vynechal pre závažné ochorenie, z ktorého sa však zotavil a vrátil sa k hokeju. So Selännem hral v Anaheime aj vo finále Svetového pohára.

Koivu a jeho najlepšie momenty v reprezentácii:

Saku Koivu. It's a name synonymous with @CanadiensMTL and Team Finland. Watch his IIHF Hall of Fame induction at https://t.co/Rrr6MXIXnw pic.twitter.com/QW2DlgspdJ

— IIHF (@IIHFHockey) May 21, 2017

Sakic, v súčasnosti generálny manažér Colorada, je z uvedenej trojice najúspešnejší. Je členom Triple Gold Clubu, keď vyhral MS (1994), olympiádu (2002) aj Stanley Cup (1996, 2001). Pridal k nim triumf na Svetovom pohári (2004).

Deviaty najproduktívnejší hráč v histórii NHL s 1641 bodmi v 1378 dueloch strávil celú kariéru v organizácii Quebec Nordiques, neskôr Colorado Avalanche. V jeho bohatej zbierke cien sú Hartova trofej, Trofeje Conna Smytha i Lady Byngovej a Cena Teda Lindsaya.

Sakicove najlepšie momenty v reprezentácii:

Joe Sakic played over 1300 @NHL games and will be inducted into the IIHF Hall of Fame today. Watch live at https://t.co/Rrr6MXIXnw pic.twitter.com/VLBbO9CoFE

— IIHF (@IIHFHockey) May 21, 2017



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 22. 05. 2017 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL