Kto bol tvrdším hráčom, Semenko alebo Laraque?

Dnes tu v našom seriáli máme niečo z iného súdka ako doposiaľ. Potešíme hlavne fanúšikov tvrdých úderov a bitiek, ktoré sa pomaly, ale isto vytrácajú z ľadov NHL. Zaspomínajme si teda na dvoch tvrdých a nekompromisných hráčov, ktorí strážili najväčšie hviezdy Olejárov z Edmontonu.

Ktorý z nich bol tvrdším hráčom?

Dave Semenko

Nikto nikdy nebude pochybovať o tom, že bývalý šampión v ťažkej váhe Georges Laraque bol jedným z najlepších bitkárov svojej generácie. Bil sa však v dobe, keď bitky ťažkých váh boli skôr vedľajšou zábavou pre divákov a mali len malý vplyv na hru. Ak nejaký tím čelil Laraqueovi, jeden ich hráč sa musel mať na pozore – ten najtvrdší. A aj napriek 17 trestným minútam za vyvolanie šarvátky, Laraque bol príliš veľký džentlmen, aby bitku sám začal.

Dave Semenko, na druhej strane, prinášal strach celému tímu súpera. Prinášal strach rovno celej lige. Bol skutočným predátorom, jeho prítomnosť na ľade bola až desivá. Bolo to ešte v časoch, keď na súpiske každého tímu boli traja či štyria bitkári. V čase jedného rozhodcu, bitiek, do ktorých boli zapojené celé striedačky, bez trestov za vyvolanie bitky, so špinavými rečami okolo, bol stále dosť drzý a zlý, aby vyčnieval nad ostatnými.

Šíril strach naprieč celou ligou podobne ako Ogie Ogilthorpe vo filme Slap Shot. Aká veľká bola jeho reputácia? Až taká, že si v exhibícii zaboxoval aj so samotným Muhammadom Alim. Najväčším dôkazom jeho role najdrsnejšieho bitkára v tíme Olejárov v „modrinovej” dobe NHL, keď tvrdosť vládla a cena za vkročenie na ľad bola obetovať kus tela, bolo, že Wayne Gretzky a ostatné hviezdy tímu boli vždy nedotknutí.

Autor: Rob Tychkowski

Georges Laraque

Pri tejto debate treba byť opatrný, pretože by z toho mohli byť nepekné následky, keby si jeden z týchto pánov našiel cestu do našej kancelárie. Koniec vtipom, máme tu dvoch titánov tvrdosti, ale výhoda musí ísť na stranu Laraquea.

Keďže sa bavíme len o bití, je fér vytiahnuť čísla. „Big Georges“ je prezývaný výstižne, keď pri svojej výške 193 cm vážil až 111 kíl. To je o dosť viac ako Semenkových 97 kíl pri 190 centimetroch. A pokiaľ Semenko bol dominantný počas najlepšej éry bitiek, nebola to práve najlepšia éra pre bitkárov samotných. Čo znamená, že pokiaľ 80-te roky boli chaotické a preplnené bitkami, bitkári po roku 2 000 boli monštrá, čo chodili na tréningy v boxe a MMA. Niektorí boli dokonca väčší ako Laraque, ale ani to ho nezastavilo si robiť svoju prácu. Georges bol veľmi silný a dokázal roztočiť súpera predtým, počas a aj po tom, čo mu uštedroval rany.

Tak si predstavme, ako by asi vyzerala bitka medzi týmto dvomi. Laraque mal navrch nielen fyzicky ale aj takticky, keďže sa bil proti väčším, múdrejším a hlavne trénovaným súperom. Kde našiel Semenko kľúč ku svojim výhram? To nevieme. Síce má dva prstene za výhru Stanley Cupu z dní, keď ochraňoval Gretzkyho a spol., ale Laraque vlastní opasok v ťažkej váhe v Oil County – a bude ťažké pre kohokoľvek mu ho niekedy odobrať, najmä dnes, v dobe, keď sa bitky pomaly z NHL vytrácajú.

Autor: Ryan Kennedy



Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).


Autor: Matej Antálek (coffey) | Vydané: 11. 09. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL