Ktoré vyradenie Sharks z bojov o Stanleyho pohár bolelo najviac?

San Jose patrí medzi pravidelných účastníkov play-off. Počas svojej 25-ročnej existencie sa do vyraďovacích bojov nedostalo len šesťkrát. Výraznejší úspech mu však chýba a často bolo jeho vyradenie veľmi bolestivé. Pri ktorom však trpeli fanúšikovia Sharks najviac?

2014

Áno, bolo to bolestivé, keď sa Žraloci dostali v roku 2016 až do finále po prvýkrát v ich histórii a od triumfu ich delili len dve výhry. Tak blízko víťazstva a zároveň tak ďaleko. Ale tento zármutok nie je ani zďaleka tak veľký ako utrpenie z roku 2014.

Sharks vtedy celkom poľahky v prvom kole play-off vyhrali prvé tri zápasy série proti LA Kings, ale následne prehrali štyri v rade. To bola ale facka. Bolo to epické a zároveň historické, keďže len tri tímy v histórii dokázali prehrať sériu, v ktorej viedli už 3:0 na zápasy. To všetko prišlo od úhlavného nepriateľa – tímu Kráľov, ktorý poskladal bývalý generálny manažér San Jose Dean Lombardi a na lavičke stál lodivod Darryl Sutter, tiež bývalý tréner Sharks. Los Angeles dokráčalo za svojím druhým titulom v priebehu troch rokov a to bolo pre fanúšikov Žralokov neúnosné.

Logan Couture označil hneď po vypadnutí túto sériu ako „séria, ktorá vám vytrhne srdce.“ Otrasený Thornton priznal, že to bolo jeho najviac bolestivé vypadnutie z play-off, a to ich už zažil niekoľko. Pokojne môžeme povedať, že 17 562 divákov v ten večer sa cítilo úplne rovnako. Možno ak by Sharks vo finále proti Pittsburghu prehrali podobným spôsobom ako vo finále konferencie v roku 2011 proti Vancouveru, bola by porážka ťažšie akceptovateľná. Alebo ak by Sharks boli jasne lepším tímom a prehrali by. No nič z toho nebolo realitou, a preto je práve rok 2014 najbolestivejším pre Žralokov.

Autor: David Pollak

2016

V prvej tretine zápasu číslo jeden finálovej série vyzerali hráči San Jose skôr ako keby korčuľovali na pohyblivom piesku než na ľade. Bola to ich premiéra vo finále a oni vyzerali ako banda amatérov, ktorá je úplne mimo svojej kože.

Po čase sa však začali nachádzať a stávali sa rovnocenným súperom pre Pittsburgh, ktorý už viedol 2:0. Tomáš Hertl vstrelil kontaktný gól hneď z kraja druhej tretiny a Patrick Marleau vyrovnával otočkou spoza brány dve minúty pred koncom druhej tretiny. Sharks vyzerali ako tím, ktorý našiel svoju stratenú mágiu. Penguins však skórovali na konci tretej tretiny a bolo po zápase. V podstate o tom bola aj celá séria. Žraloci počas ďalších piatich zápasov doháňali Tučniakov a nikdy sa im to nepodarilo. Nielenže prehrali finálovú sériu potom, čo sa dostali tak blízko k vrcholu, im sa to podarilo na vlastnom ľade. Kopanec do rozkroku topánkou s oceľovou špicou.

To, čo robí rok 2016 tak bolestivým, je to, že sa Sharks konečne podarilo premôcť ich démonov play-off. Ešte ťažšie je stráviť to, že ak máte šancu dostať sa tak ďaleko v Západnej konferencii a rovno z Pacifickej divízie, musíte sa jej chopiť. Pretože neviete, kedy alebo či ešte niekedy vôbec sa táto príležitosť zopakuje. Áno, prehrať s divíznym rivalom po tom, čo vyhrávate 3:0, je ťažké, ale ani len trochu sa to nepribližuje k letným úvahám o tom, čo sa mohlo diať po výhre Stanley Cupu.

Autor: Ken Campbell



Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).


Autor: Martin Hadbavný (Maple) | Vydané: 25. 09. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL