Je Nicklas Bäckström lepším tvorcom hry ako Adam Oates?

V hokeji sú najdôležitejšie góly, práve tie rozhodujú o víťazstvách či prehrách. Ale nie všetko sa točí len okolo strelcov gólov. Dobrý sniper potrebuje vedľa seba hráča, ktorý mu tie góly pripraví a urobí za neho čiernu prácu. Vo Washingtone momentálne hráva jeden z najlepších vo svojom fachu – Nicklas Bäckström. Nebol však Adam Oates lepším tvorcom hry?

Nicklas BÄCKSTRÖM

Táto dilema nie je vôbec ani len tesná. Adam Oates bol skvelou akvizíciou pre Washington počas uzávierky prestupov v sezóne 1996/97. Rok na to, vo veku 35 rokov, pomohol Washingtonu dostať sa do finále play-off. Zatiaľ čo Oates bol presne takým typom centra, ktorý tvoril hru a ktorého Caps potrebovali práve v danom momente, pri zvážení celkového času stráveného vo Washingtone sa misky váh priklonia na stranu Švéda Nicklasa Bäckströma.

Bäckström získal v NHL už 540 asistencií počas desiatich sezón a to stále neoslávil svoje tridsiate narodeniny. Je pravdou, že tieto čísla sú podmienené hrou s Alexandrom Ovečkinom, ale aj Oates hral s kanonierom – Petrom Bondrom, dvojnásobným 50-gólovým strelcom. Bäckströmov priemer asistencií je 0,73 na zápas, čo je porovnateľné s priemerom Oatesa počas jeho pôsobenia v hlavnom meste USA (0,75).

Je to celkom jednoduché, Bäckström má pre Washington vyššiu hodnotu než Oates, ktorý hral za tím len štyri plné sezóny plus dve necelé. Bäckström tu už pôsobí desať sezón a kontrakt mu ešte platí minimálne pre ďalšie tri. Napríklad taký T.J. Oshie dosiahol svoje gólové maximá (26 a následne 33 gólov) práve počas hrania v jednej formácii s Nicklasom. Navyše, Caps sa neboja občas oddeliť Bäckströma od Ovečkina tak, ako to urobili v predchádzajúcom play-off v druhom kole proti Pittsburghu. Bäckström napriek tomu získal 11 bodov za 12 zápasov. Takisto ako Oates, aj Bäckström je spoľahlivým obojsmerným centrom. Pri stretnutí Bäckströmovej formácie proti tej Crosbyho či Girouxovej v play-off 2016 sa podarilo práve týmto dvom súperovým formáciám získať len tri asistencie a nula gólov.

Autor: Brian McNally

Adam OATES

Oates nebol len najlepším tvorcom hry vo Washingtone, on bol jedným z najlepších, akí kedy hrali v NHL. Bez neho by sa Washington do finále Stanley Cupu v roku 1998 určite nedostal. Oates a jeho spoluhráč Bondra boli celkom slušnou ofenzívnou hrozbou. 52 gólov Bondru bolo 24 % z počtu gólov celého tímu a Oates zaznamenal 58 asistencií.

Ak si však myslíte, že Oates bol podporovaný Bondrom, tak sa pozrite, čo tento talentovaný center urobil s inými krídlami počas jeho kariéry. Cam Neely a Brett Hull sú obaja členmi Siene Slávy a čiastočne môžu za to vďačiť práve Adamovi. Edmontonský reportér Bruce McCurdy raz zverejnil štatistiky „s tebou alebo bez teba“ ohľadom hráčov, ktorí si zahrali po boku Oatesa. Na základe týchto štatistík môžeme vidieť, aký enormný vplyv mal Oates na ich čísla. Brett Hull mal počas hrania s Oatesom priemer jedného gólu na zápas. Bez neho sa prepadol na pol gólu na zápas. Prípady Neelyho a Bondru neboli až tak drastické, ale obaja z Oatesovej hry ťažili.

A aký je lepší spôsob popísať efektivitu tvorcu hry než otázkou: „robí hráčov okolo seba lepšími?" Oates, navyše, zvládal viac než len prihrávať. Bol esom v rukáve trénera na buly a výborne si plnil defenzívne úlohy. Je až neuveriteľné, že nebol nikdy draftovaný. Namiesto toho podpísala táto hviezda nováčikovský kontrakt na štyri roky v hodnote jedného milióna dolárov s Detroitom. Nakoniec sa zdá, že hokejový svet ho získal celkom lacno.

Autor: Ryan Kennedy



Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).


Autor: Martin Hadbavný (Maple) | Vydané: 29. 09. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL