Dnes štartuje AHL aj so zbierkou talentovaných Slovákov

Už v noci z piatka na sobotu odštartuje v poradí 82. ročník nižšej zámorskej súťaže AHL (American Hockey League). V minulej sezóne v nej pravidelne hrali len traja Slováci, v tej aktuálnej bude počet „stálic“ vyšší.

V minulej sezóne v nižšej AHL nastupovali útočníci Marek Hrivík a Peter Cehlárik, ktorých v strede sezóny doplnil brankár Jaroslav Halák. Počas ročníka pár zápasov odohrali aj útočníci Marko Daňo, Tomáš Jurčo či Radovan Bondra.

Cehlárik začne ročník v tíme Providence Bruins a aký osud postihne po aktivácii z listiny zranených hráčov Hrivíka, ešte nevieme. Ak by putoval na „farmu“, hral by za Stockton Heat.

Bondra, ktorý vlani odohral prvé dva zápasy v profesionálnom hokeji, bude tento rok obliekať dres Rockfordu. U IceHogs však bude mať Slovensko zastúpenie aj v podobe Tomáša Jurča. Svoje prvé zápasy po viac ako roku odohrá slovenský talent Martin Réway za Laval Rocket, záložný tím Canadiens.

V bráne zastúpenie mať nebudeme, ale v obrane by mohlo byť trojnásobné. Christián Jaroš bude hrať za Belleville Senators, Erik Černák za Syracuse Crunch. Martin Marinčin, ktorý je aktuálne na waiver listine, by mohol skončiť v tíme Toronto Marlies.

Sezónu spestria opäť aj nové tímy

V NHL je už 31 tímov, v nižšej lige stále 30. Titul obhajuje záložný tím Red Wings, Grand Rapids Griffins. Kto sa pobije o Calderov pohár v tomto ročníku, sa dozvieme najneskôr 15. apríla, keď sa končí základná časť. Tímy v nej odohrajú 76 zápasov, resp. 68, ak hrajú v Pacifickej divízii. Do play-off postúpia štyri najúspešnejšie tímy v každej divízii.

V AHL došlo medzi sezónami k sťahovaniam niekoľkých tímov. Z tímu Albany Devils sa stal tím Binghamton Devils, ktorý nahradil Binghamton Senators. Záložný tím Ottawy sa presťahoval do kanadského Belleville. „Farma“ Canadiens sa presťahovala zo St. John’s do quebeckého Lavalu. Z IceCaps tak vznikol tím Laval Rocket.

Prvý hrací deň prinesie šesť zápasov. Slovenské zastúpenie bude v zápase Lavalu proti Belleville. Šampión privíta Manitobu, neúspešný finalista Syracuse navštívi Rochester. Stretnú sa aj Hartford s Charlotte, Texas s Chicagom a Stockton s Bakersfieldom.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 06. 10. 2017 | Rubrika: AHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL