Halák opäť porazil Rangers, vyhral aj Chára

V deviatich štvrtkových zápasoch NHL hrali aj traja Slováci. Ani jeden z nich nebodoval, ale dvaja sa tešili z výhier. Jaroslav Halák potvrdil dobrú bilanciu proti Rangers a Zdeno Chára bol najvyťažovanejším hráčom Bostonu, ktorý ako jediný vyhral na domácom ľade. Draftová jednotka sa dočkala prvých gólov v lige.

Halák pomohol k výhre v newyorskom derby

Manhattan, Madison Square Garden. Newyorské derby písalo vo štvrtok ďalší diel svojej histórie. Opäť bol v ňom zahrnutý aj slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý síce inkasoval tri góly, ale nakoniec s 38 zákrokmi doviedol Islanders ku sladkej výhre na ľade Rangers 4:3. Hostia síce viedli 1:0 aj 3:1, ale nakoniec o ich úspechu rozhodol až nájazd Johna Tavaresa. Halák kryl dva nájazdy z troch. O góly sa postarali Anders Lee, Brock Nelson a Mathew Barzal, pre ktorého to bol prvý gól v NHL. Henrika Lundqvista prekonali z 38 striel. Slováka v bráne hostí prekonali David Desharnais, Mats Zuccarello a Kevin Hayes. Poslední dvaja menovaní skórovali v tretej tretine. „Dostali sa do tempa, nadobudli energiu a v tretej tretine to bolo vidieť. My sme však väčšinu času robili dobrú robotu, aby sme zápas doviedli do predĺženia, získali bod a našli spôsob, ako vyhrať duel v nájazdoch,“ poznamenal Tavares. Kým Islanders si zlepšili bilanciu na 3-3-1, Rangers si ju piatou prehrou po sebe zhoršili na 1-5-2. Newyorské kluby sú posledné vo svojej divízii, no „jazdci“ zažívajú najhorší štart sezóny od roku 1959.

Víťazný nájazd Tavaresa:


Hviezdy duelu: 1. J. Tavares (NYI), 2. B. Nelson (NYI), 3. B. Smith (NYR)

Bergeron si užil vydarený návrat, Bruins zdolali Canucks 6:3

Patrice Bergeron zažil sezónny debut a návrat to bol grandiózny. Strelil gól, pridal tri prihrávky a nasmeroval svoj tím k víťazstvu 6:3 nad Vancouverom. Dva góly a asistenciu si pripísal mladučký Američan Anders Bjork, gól a dve asistencie Brad Marchand. Do čierneho sa trafili aj dvojbodoví Česi David Pastrňák a David Krejčí, ktorý duel nedohral pre zranenie hornej časti tela. Bruins využili štyri presilovky z ôsmich, tri v prvej tretine a Anton Chudobin urobil 26 zákrokov. Prekonali ho Derek Dorsett, Thomas Vanek a Bo Horvat. V bráne hostí sa vystriedali Anders Nilsson (13/17) a Jacob Markström (16/18). Zdeno Chára na ich bránu vyslal dve strely, pričom odohral 24 minút a zaznamenal aj jeden plusový bod. Do zostavy „Medveďov“ sa vrátil aj David Backes, ktorý nebodoval.

Hviezdy duelu: 1. P. Bergeron, 2. A. Bjork, 3. B. Marchand (všetci BOS)

Edmonton ukončil sériu prehier na ľade Chicaga

Mark Letestu skóroval 16 sekúnd pred koncom predĺženia v presilovej hre a rozhodol o víťazstve Edmontonu 2:1 v Chicagu. Pre kanadský tím je len druhé v sezóne a znamená koniec štvorzápasovej série prehier. Gólom k nemu pomohol aj Patrick Maroon, ktorý v závere prvej tretiny odpovedal na vedúci gól Patricka Kanea. Connor McDavid asistoval pri oboch góloch Oilers a Cam Talbot zastavil 30 z 31 striel. Tri na neho smerovali od slovenského útočníka Richarda Pánika, ktorý tentoraz nebodoval. Odohral takmer 19 minút a duel opustil aj s mínusovým bodom, dvomi bodyčekmi a jedným odobraným pukom. Domáci brankár Anton Forsberg predviedol až 40 zákrokov, ale nezabránil druhej prehre Blackhawks po sebe a tretej v ostatných štyroch zápasoch. Vo štvrtok jeho spoluhráči nevyužili ani jednu z piatich presiloviek.

McDavidova úžasná prihrávka na gól Maroona:


Hviezdy duelu: 1. C. Talbot, 2. C. McDavid, 3. M. Letestu (všetci EDM)

Rinne, Sissons rozhodli o výhre Nashvillu nad Letcami

Predators pred deviatimi dňami porazili Flyers 6:5, ale odveta bola podstatne defenzívnejšia. Colton Sissons prelomil bezgólový stav v tretej tretine, Pekka Rinne zastavil všetkých 28 striel pri svojom 44. čistom konte v kariére a Nashville uspel vo Philadelphii futbalovo 1:0. Rinne vyrovnal s týmto počtom núl fínsky rekord Miikku Kiprusoffa. Domáci gólman Michal Neuvirth urobil 23 zásahov. Po prvýkrát v sezóne štartoval v dvoch dueloch po sebe. „Neuvy nás držal v hre. Urobil v úvode niekoľko veľkých zákrokov. Škoda, že sme nedokázali streliť gól,“ poznamenal kapitán Claude Giroux.

Neuvirth si nechal vyprášiť lapačku:


Hviezdy duelu: 1. P. Rinne (NSH), 2. C. Sissons (NSH), 3. T. Sanheim (PHI)

Vasilevskij a Sergačov doviedli Lightning k výhre nad Columbusom

Tampu Bay k víťazstvu 2:0 nad Columbusom doviedli traja Rusi. Nikita Kučerov síce prvýkrát v sezóne neskóroval, ale zaznamenal dve prihrávky. Prvé dva góly v NHL strelil mladý obranca Michail Sergačov a Andrej Vasilevskij zneškodnil 43 striel pri svojom piatom čistom konte v kariére. Aby nebolo tých Rusov málo, Vladislav Namestnikov zaznamenal jednu z dvoch sekundárnych asistencií (druhú Steven Stamkos) a v bráne domácich stál Sergej Bobrovskij, ktorý duel opustil s 19 zákrokmi. Blue Jackets prehrali po druhýkrát v sezóne a prišli o štvorzápasovú víťaznú sériu. Lightning sa po prehre s New Jersey vrátili na víťaznú koľaj, pričom bodovali v šiestom zápase po sebe. Bilancia 6-1-1 je ich najlepšia od sezóny 2003/04, keď vyhrali Stanleyho pohár. Kučerov a Stamkos zatiaľ bodovali v každom zápase tímu.

Hviezdy duelu: 1. A. Vasilevskij, 2. M. Sergačov, 3. N. Kučerov (všetci TBL)

Hischier zažiaril pri víťaznej prestrelke Devils s Ottawou

Nico Hischier, aktuálna draftová jednotka, sa dočkal premiérového gólu v NHL. Strelil ich dokonca dva za necelé dve minúty v prvej tretine, ktorými dvakrát posielal New Jersey do vedenia. Pridal k nim aj asistenciu a životným výkonom pomohol svojmu tímu k výhre 5:4 v Ottawe. Tá otočila stav z 1:2 na 4:2, keď postupne skórovali Kyle Turris a Alex Burrows (200. gól v NHL) v presilovkách, Derick Brassard a Tom Pyatt. Erik Karlsson trikrát asistoval a Craig Anderson chytil 41 striel, ale stačilo to iba na zisk bodu. Kyle Palmieri a Marcus Johansson totiž v tretej tretine vynútili predĺženie, v ktorom rozhodol o triumfe Devils John Moore. On aj Palmieri pridali po asistencii, Taylor Hall ich nazbieral štyri. Keith Kinkaid kryl všetkých deväť striel, odkedy po 40 minútach vystriedal zraneného Coryho Schneidera. Ten inkasoval štyrikrát z 24 striel. Kým Senators prehrali aj štvrtý domáci zápas sezóny, Devils vyhrali všetky štyri vonku.

Odporúčame:
Video: Nico Hischier strelil svoje prvé dva góly v NHL!
Ďalšiu výhru Devils naštrbilo zranenie Schneidera

Mooreov víťazný gól:


Hviezdy duelu: 1. J. Moore, 2. N. Hischier (obaja NJD), 3. E. Karlsson (OTT)

Blues ukončili domácu neporaziteľnosť Colorada

Tri góly v druhej tretine a 38 zákrokov Cartera Huttona nasmerovali St. Louis k víťazstvu 4:2 na ľade Colorada, ktoré prehralo prvý domáci zápas v sezóne a celkovo tretí po sebe. Alexander Kerfoot ho síce v presilovke poslal do vedenia 1:0, ale dvojbodový Paul Stastny (600. bod v NHL), Jaden Schwartz a Vince Dunn otočili stav a vybudovali dôležitý náskok pre Blues. Skresal ho ešte Blake Comeau, no Robert Bortuzzo pridal rozhodujúci štvrtý gól hostí. Kerfoot neskôr uzavrel skóre svojím druhým gólom v dueli a zaznamenal aj asistenciu. Alex Pietrangelo a Vladimir Sobotka asistovali dvakrát. Domáci Jonathan Bernier urobil 24 zákrokov. Avalanche, navyše, prišli o zranených J.T. Comphera, Tysona Josta a Patrika Nemetha.

Hviezdy duelu: 1. P. Stastny (STL), 2. A. Kerfoot (COL), 3. R. Bortuzzo (STL)

Skinner a Darling doviedli Carolinu k výhre v Calgary

Jeff Skinner otváral skóre duelu v druhej tretine a v úvode tretej prihral Justinovi Williamsovi na presilovkový gól, ktorým rozhodol o triumfe Caroliny 2:1 v kanadskom Calgary. Scott Darling k nemu pomohol 25 zákrokmi, ktoré takmer viedli k čistému kontu. Až v 57. minúte mu ho pokazil Sean Monahan, ktorý skorigoval druhú domácu prehru Flames po sebe. Jeho spoluhráč Mike Smith sa prezentoval 31 zákrokmi. Hurricanes vyhrali druhý zápas po sebe celkovo aj na ľadoch súperov a zlepšili si bilanciu na aktuálnom výjazde na 2-1. Bilancia 3-1-1 od začiatku sezóny je ich najlepšou od roku 2008.

Darling odoprel Jágrovi prvý gól v drese Flames:


Hviezdy duelu: 1. J. Skinner (CAR), 2. M. Smith (CGY), 3. S. Darling (CAR)

Arizona opäť podľahla Dallasu, naďalej je bez výhry

Tyler Seguin strelil dva góly po sebe v tretej tretine, pričom tým druhým rozhodol o výhre Dallasu 5:4 na ľade trápiacej sa Arizony. Bola preň treťou v sérii a ukončila šnúru troch prehier na súperových klziskách. Gólmi k nej prispeli aj Jamie Benn, Radek Faksa a Stephen Johns. Benn nazbieral aj dve asistencie, rovnako ako John Klingberg a Ben Bishop predviedol 27 zákrokov. Prekonali ho iba dvojgóloví strelci Derek Stepan a Clayton Keller, ktorí si pripísali aj po jednej prihrávke. Adin Hill chytil pri svojom druhom štarte v NHL 26 striel, ale nezabránil siedmej prehre Coyotes od začiatku sezóny. S jediným bodom sú na dne ligovej tabuľky.

Hviezdy duelu: 1. T. Seguin (DAL), 2. D. Stepan, 3. C. Keller (obaja ARI)

Slováci v akcii

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
J. Halák (NYI) 38/41 (92,7 %) - - - - - - -
Z. Chára (BOS) 23:56 0 0 0 +1 0 2 0
R. Pánik (CHI) 18:57 0 0 0 -1 0 3 2



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 20. 10. 2017 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL