Ofenzívne rekordy, ktoré nemusia byť nikdy prekonané

Keď Gordie Howe ukončil svoju kariéru s 801 strelenými gólmi, každý hovoril, že tento zápis už nikto neprekoná. Potom prišiel Wayne Gretzky. My teraz prichádzame s prehľadom niekoľkých ofenzívnych rekordov, ktoré nikto neprekoná. Ak sa v NHL neobjaví nejaký výnimočný zjav.

1. WAYNE GRETZKY A JEHO SÉRIA

Začneme už u spomínaného Gretzkyho. Ten počas kariéry vytvoril množstvo rekordov, no tento by mohol vydržať najdlhšie – počet zápasov s bodom po sebe. V sezóne 1983/84 bodoval minimálne raz v každom z 51 zápasov Edmontonu bez prestávky. Doteraz jeho zápis vážne ohrozil len jeden hráč – Mario Lemieux, ktorého séria trvala tiež fenomenálnych 46 zápasov.

Gretzky počas tohto výnimočného obdobia nazbieral dokopy až 153 bodov, takže mal priemer tri body na zápas. Sezónu ukončil s 205 bodmi. Len na pripomenutie, o akého výnimočného hráča išlo – v kariére zažil produktívnejšiu sezónu trikrát. Aj jeho rekord s 2 857 kariérnymi bodmi sa momentálne zdá byť bez úpravy pravidiel neprekonateľný.

2. TEEMU SELÄNNE A JEHO NOVÁČIKOVSKÉ GÓLY

„Fínsky blesk“ vletel do NHL veľkým štýlom. Ako nováčik doslova terorizoval súperových brankárov. V sezóne 1992/93 pohodlne prekonal nováčikovský rekord Mikea Bossyho (53 gólov) a postaral sa o to, že jeho zápis nebude také ľahké prekonať. Selänne ukončil svoju prvú sezónu v NHL so 76 presnými zásahmi. Ani on samotný sa k tomu už nepriblížil.

Selänne vytvoril aj bodový nováčikovský rekord so 132 bodmi, no ten gólový je vskutku famózny. Do dnešného dňa neprekonal nikto ani len ten Bossyho zápis. Najbližšie k nemu mal Alex Ovečkin, ktorý v sezóne 2005/06 strelil 52 gólov.

3. BILL MOSIENKO A JEHO TROJGÓLOVÁ SMRŠŤ

Je úctyhodné streliť čistý hetrik, keď vaše tri góly nepredelí žiaden iný strelec. Dokázať však streliť tri góly za 21 sekúnd? To je na pohľad nemožné! A predsa sa to jednému hráčovi v histórii podarilo – Bill Mosienko strelil najrýchlejší hetrik v NHL 23. marca 1952, keď pomohol Chicagu k víťazstvu 7:6 nad Rangers. Všetky tri góly strelil pri hre piatich proti piatim. Doteraz ho nikto v tomto smere neohrozil.

4. IAN TURNBULL A JEHO PÄŤGÓLOVÝ ZÁPAS

Na záver tu máme rekord, ktorý je na prvý pohľad najdostupnejší pre budúce ofenzívne hviezdy z radu obrancov. Síce to nie je pravdepodobné, ale nie je vylúčené, že sa na niektorého „zadáka“ usmeje šťastie a zadarí sa mu tak ako Ianovi Turnbullovi 2. februára 1977. Vtedy ešte ako dvadsaťtriročný hráč Maple Leafs strelil päť gólov pri výhre 9:1 nad Red Wings.

Od vzniku NHL je jediným obrancom, ktorý to dokázal. Tiež drží rekord v tom, že ako jediný hráč histórie strelil päť gólov z piatich striel na bránu. Odvtedy sa len trikrát stalo, že nejaký obranca strelil v jednom zápase štyri góly. Medzi nimi bol aj Turnbull, ktorý kariéru uzavrel so 123 gólmi a 440 bodmi v 628 dueloch.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 02. 11. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL