Aká je budúcnosť Svetového pohára?

Dva dni po skončení Svetového pohára 2004 sa začala v NHL výluka, ktorá vyústila do vynechania celej sezóny. Podobnému scenáru sa chce liga vyhnúť, a preto visí nad konaním ďalšieho medzinárodného turnaja pod jej záštitou otáznik.

Ak by sa mal turnaj konať pravidelne na štvorročnej báze, čo je želaný stav, nasledujúce vydanie Svetového pohára by sa uskutočnilo v čase, ktorý by nebol vzhľadom na kolektívne vyjednávania ideálny.

Súčasná kolektívna dohoda má platnosť do konca sezóny 2021/22, ale obe strany majú právo od nej odstúpiť v septembri 2020. Momentálne to k tomu aj smeruje, pričom práve na rok 2020 by vychádzal ďalší Svetový pohár. Preto o jeho konaní zatiaľ nič nepočujete a vládne ohľadom neho váhavosť.

„Na základe skúseností, ktoré sme mali so Svetovým pohárom 2004, sme povedali Hráčskej asociácii, že nedáva zmysel robiť Svetový pohár a plánovať ho, keď sme v kolektívnych vyjednávaniach,“ skonštatoval komisár Gary Bettman.

„Buď budú obe strany hovoriť o vzdaní sa myšlienky na skoršie otvorenie rokovaní a uskutočnení Svetového pohára v roku 2020, alebo sa vyberie iný termín. Bol by som spokojný aj s vybraním iného termínu a plánovaním, ale Hráčska asociácia sa ešte nezapojila do tohto rozhodnutia žiadnym zmysluplným spôsobom.“

Svetový pohár sa doteraz konal bez pravidelných intervalov v rokoch 1996, 2004 a 2016.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 10. 12. 2017 | Rubrika: Špekulácie


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL