Gáborík skóroval, Vanek zažiaril piatimi bodmi

V siedmich štvrtkových zápasoch NHL hrala aj dvojica Slovákov. Bodoval iba Marián Gáborík, ktorý ukončil bodové suchoty gólom. On ani Zdeno Chára sa však netešili z výhier. Thomas Vanek nazbieral päť bodov, Patrick Marleau a Jaromír Jágr prepisovali históriu.

Gáborík skóroval, no Kings nezastavili Vegas

Marián Gáborík ukončil štvorzápasovú sériu bez bodu, keď v strede prvej tretiny poslal Los Angeles do vedenia 1:0 svojím šiestym gólom v sezóne. Podarilo sa mu to šikovnou tečou strely Dereka Forborta v tesnej blízkosti súperovej brány. Napokon však stačil iba na zisk bodu, pretože Vegas zvíťazilo na ľade Kings 3:2 a predĺžilo si víťaznú sériu na šesť zápasov. Zostalo tak na čele Západnej konferencie. Jonathan Marchessault a Brendan Leipsic otočili stav z 0:1 na 2:1 a David Perron rozhodol o štvrtom triumfe nováčika NHL vonku v sérii vo štvrtej minúte predĺženia. Reilly Smith dvakrát asistoval a Marc-Andre Fleury sa prezentoval 26 zákrokmi. Tri musel urobiť po strelách Gáboríka, ktorý odohral 15 a štvrť minúty aj so ziskom plusového bodu. Jeho spoluhráč Drew Doughty mu asistoval pri góle a v 56. minúte vyrovnal stav na 2:2. Jonathan Quick urobil 36 zákrokov, ale Kings prišli o sériu piatich domácich výhier. Celkovo prehrali piaty z posledných siedmich duelov. Vegas vyhralo aj druhý zápas na kalifornskom výjazde a s 11-zápasovou bodovou sériou vylepšilo nováčikovský rekord súťaže. V predĺženiach má bilanciu 6-0.

Gáboríkov 6. gól v sezóne:


Hviezdy duelu: 1. J. Marchessault (VGK), 2. J. Quick (LAK), 3. N. Schmidt (VGK)

Ovečkin zariadil triumf Capitals nad rozbehnutým Bostonom

Alex Ovečkin uspel v samostatných nájazdoch ako jediný zo šiestich strelcov a v normálnom hracom čase využil presilovú hru. Najmä vďaka jeho dvom gólom Washington zdolal Boston 4:3, ukončil mu víťaznú sériu na piatich zápasoch a vyhral siedmy domáci duel po sebe. Ku zmazaniu straty 0:2 a 2:3 prispeli gólmi aj dvojbodoví Lars Eller a Brett Connolly, kým Braden Holtby pomohol k ukončeniu série troch prehier s 31 zákrokmi. Chytil aj všetky tri nájazdy súpera. Rovnako 31 striel zastavil Anton Chudobin, ktorého tím aspoň natiahol bodovú šnúru na sedem zápasov. Z jeho spoluhráčov skórovali dvakrát David Backes a raz Noel Acciari. Danton Heinen dvakrát asistoval. Slovenský obranca a kapitán Bruins Zdeno Chára odohral 23 minút a 48 sekúnd ako tretí najvyťaženejší hráč tímu. Na konto si pripísal strelu, dva bodyčeky a tri bloky. Capitals zdolali Boston v 12. vzájomnom súboji po sebe od 29. marca 2014.

Ovečkinov rozhodujúci nájazd:


Hviezdy duelu: 1. D. Backes (BOS), 2. L. Eller, 3. B. Connolly (obaja WSH)

Päťbodový Vanek doviedol Vancouver k výhre nad Chicagom

Thomas Vanek mal prsty vo všetkých góloch Vancouveru pri domácom víťazstve 5:2 nad Chicagom, keď strelil dva góly a pridal tri asistencie. Brock Boeser zaznamenal gól a tri asistencie, Sam Gagner vsietil zvyšné dva góly a na jeden prihral. Druhá formácia Canucks sa tak postarala o všetky góly a spolu nazbierala 12 bodov, čím pomohla ukončiť sériu štyroch prehier. Boeser skóroval vo štvrtom zápase po sebe a s 25 gólmi už v prvých 44 dueloch NHL vytvoril klubový rekord. Jacob Markström pomohol tímu ukončiť sériu troch domácich prehier s 30 zákrokmi. Recept na neho našli Nick Schmaltz v presilovej hre a Ryan Hartman, ktorý dal bodku za zápasom deväť sekúnd pred koncom. Anton Forsberg opustil duel s 26 zákrokmi, Artem Anisimov už v strede prvej tretiny so zranením. Blackhawks prehrali tretí zápas v sérii po predošlých piatich výhrach. Richard Pánik sedel opäť na tribúne ako zdravý náhradník.

Hviezdy duelu: 1. T. Vanek, 2. B. Boeser, 3. S. Gagner (všetci VAN)

Stamkos doviedol Tampu k ôsmej domácej výhre v sérii

Steven Stamkos zaznamenal tretí viacgólový zápis v sezóne a dvomi gólmi sa najviac podieľal na víťazstve Tampy Bay 3:1 nad Montrealom. Pre floridský tím bolo tretím v sérii celkovo a ôsmym na domácom ľade po sebe. Rozdielový gól strelil po 30 sekundách tretej tretiny Brayden Point, Ondřej Palát dvakrát asistoval a Andrej Vasilevskij chytil 31 z 32 striel. S 24 výhrami v sezóne vedie ligu. Ako jediný ho prekonal Brendan Gallagher, ktorý otvoril skóre duelu v úvode druhej tretiny v presilovej hre. Carey Price urobil rovnako 31 zákrokov, ale nezabránil tretej prehre Canadiens v sérii a štvrtej v šiestich zápasoch aktuálneho výjazdu. Jonathan Drouin zažil neúspešný prvý návrat do Tampy od júnovej výmeny do Montrealu.

Hviezdy duelu: 1. S. Stamkos, 2. B. Point 3. N. Kučeorv (všetci TBL)

Florida natiahla najdlhšiu víťaznú sériu v sezóne

Florida si v prvých dvoch tretinách vybudovala náskok 3:0, ktorý jej napokon stačil na triumf 3:2 nad Philadelphiou. Bol pre ňu štvrtým v sérii, čím si vylepšila sezónne maximum. „Je to len začiatok a musíme na tom stavať,“ povedal Derek MacKenzie, ktorý zvyšoval stav na 2:0 vo vlastnom oslabení. Jared McCann otvoril skóre a Jonathan Huberdeau strelil víťazný gól. Nick Bjugstad dvakrát asistoval a James Reimer predviedol 29 zákrokov pri 10. štarte po sebe od zranenia Roberta Luonga. V tretej tretine ho prekonali Scott Laughton a Sean Couturier, ktorí ukončili jeho sériu bez inkasovania na čísle 141:53. Brian Elliott stál v bráne Flyers v 12. zápase po sebe, no ani jeho 24 zákrokov neodvrátilo tretiu prehru v sérii aj na aktuálnom výjazde. „Nehrali sme veľmi dobre,“ zhodnotil duel kapitán hostí Claude Giroux.

Hviezdy duelu: 1. D. MacKenzie, 2. N. Bjugstad, 3. J. Reimer (všetci FLA)

Toronto strelilo Arizone sedem gólov, Marleau prepisoval históriu

Patrick Marleau strelil dva góly v druhej tretine, prvý v presilovej hre a pridal asistenciu, Mitchell Marner zaznamenal gól a dve prihrávky pri výhre Toronta 7:4 na ľade Arizony. Víťazný gól vsietil dvojbodový William Nylander, ktorý prekonal hranicu 100 bodov v NHL. Zach Hyman otvoril skóre v oslabení, Auston Matthews skóroval prvýkrát v jeho rodnej Arizone a Connor Brown trafil v závere duelu prázdnu bránu. Morgan Rielly dvakrát asistoval a Frederik Andersen prispel k tretej výhre v posledných štyroch zápasoch 30 zákrokmi. Prekonali ho Josh Archibald, Brendan Perlini, dvojbodový Jordan Martinook a Christian Fischer v presilovke. Tobias Rieder získal dve prihrávky a Scott Wedgewood inkasoval šesťkrát z 33 striel. Coyotes prehrali deviaty duel z ostatných 11. Marleau sa s 522 gólmi v kariére vyrovnal Patovi Verbeekovi na 36. mieste historického poradia strelcov. Maple Leafs strelili aspoň sedem gólov už vo štvrtom zápase sezóny, čo je najviac v lige.

Góly Nylandera a Marleaua za 10 sekúnd:


Hviezdy duelu: 1. P. Marleau, 2. M. Marner (obaja TOR), 3. J. Martinook (ARI)

Sharks zdolali Flames po nájazdoch, Jágr vyrovnal zápis Francisa

Joe Pavelski a Joonas Donskoi uspeli v samostatných nájazdoch a San Jose zdolalo doma Calgary 3:2. Pavelski skóroval aj v normálnom hracom čase, keď v prvej tretine v presilovej hre odpovedal na vedúci gól Garneta Hathawaya. Mikael Backlund obnovil náskok Flames tiež v početnej výhode, ale Timo Meier presne osem minút pred koncom tretej tretiny vynútil predĺženie. Martin Jones predviedol 32 zákrokov pri tretej výhre Sharks v sérii, David Rittich ich urobil o dva menej pri druhej prehre kanadského tímu po sebe. Jaromír Jágr odohral 1 731. zápas v NHL, čím sa vyrovnal Ronovi Francisovi na treťom mieste historického poradia. Na druhého Marka Messiera mu chýba 25 duelov, na lídra Gordieho Howa 36.

Donskoiov víťazný nájazd:


Hviezdy duelu: 1. B. Burns (SJS), 2. G. Hathaway (CGY), 3. T. Meier (SJS)

Slováci v akcii:

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
Z. Chára (BOS) 23:48 0 0 0 0 0 1 2
M. Gáborík (LAK) 15:12 1 0 1 +1 0 3 0



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 29. 12. 2017 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL