Pozrite si top momenty Slovákov v NHL z roku 2017 + video

Rok 2017 nám priniesol niekoľko negatívnych vecí ako zranenia, strata formy či odchod Mariána Hossu zo scény. Priniesol nám však aj niekoľko momentov, na ktoré budeme spomínať v dobrom. A práve na tie sa v tomto prehľade zameriame.

V už minulom roku nás potešilo najmä toto:

Míľniky Hossu, Cháru a Gáboríka

Marián Hossa v roku 2016 zažil veľmi významný strelecký míľnik, ale pár podstatných dosiahol aj v tomto roku. V januári zaznamenal svoju 600. asistenciu, a tak ako 32. hráč histórie NHL pokoril túto hranicu i métu 500 gólov. V marci potom odohral 1 300. zápas NHL ako tretí Slovák po Stanovi Mikitovi a Zdenovi Chárovi. Ku koncu základnej časti ho nominovali na Mastertonovu trofej. Tú by mal veľkú šancu vyhrať, ak by sa ešte vrátil k hokeju v drese Blackhawks.

Marian Hossa and proud papa Frantisek with Hossa's 600th assist puck. pic.twitter.com/H5FAGjyYdl

— Chicago Blackhawks (@NHLBlackhawks) January 18, 2017

Koncom marca sa Zdeno Chára stal prvým slovenským obrancom a 37. obrancom v histórii, ktorý v NHL zaznamenal bod číslo 600. Pred ním to dokázalo len 10 hráčov spod Tatier. Kalendárny rok zakončoval s 22-bodovou stratou na desiateho Antona Šťastného.



Až v tejto sezóne dosiahol míľniky Marián Gáborík, ktorý začal hrať po operácii kolena koncom novembra. Ako prvú pokoril hranicu 400 asistencií. Potom prišiel veľký zápas proti Minnesote, tímu, v ktorom začínal kariéru. Skóroval dvakrát, a tak bol na svete aj jeho 400. gól. Napokon na ľade svojho ďalšieho bývalého tímu, NY Rangers, odohral ako siedmy Slovák okrúhly 1 000. zápas v NHL.



Debuty nových Slovákov v NHL

V roku 2017 sme sa dočkali dvoch nových slovenských hráčov v NHL. Ešte v rámci minulej sezóny sa dočkal premiéry útočník Peter Cehlárik v drese Bostonu – prvý duel odohral 11. februára a v druhom zaznamenal dve asistencie. V tejto sezóne sa splnenia sna dočkal obranca Christián Jaroš, ktorý dostal už v októbri šancu v dvoch zápasoch v drese Ottawy. Kým on ešte nebodoval, Cehlárik v tejto sezóne konečne strelil aj svoj prvý gól. Po 16 dueloch v lige má na konte gól a tri asistencie.



Brankárske znovuzrodenia a Pánikova životná sezóna

Náš najúspešnejší brankár v NHL, Jaroslav Halák, mal prvú polovicu minulej sezóny frustrujúcu. Druhú začal na „farme“. V nej podával výborné výkony, ktoré, na počudovanie, nezostali nepovšimnuté. Islanders mu dali šancu a on ich takmer doviedol do play-off. Od 24. marca mal bilanciu 6-1-0 a zneškodnil 94,9 % striel. Keby ho tím povolal skôr, mohlo z toho byť play-off. Nakoniec naň New Yorku chýbal len bod.



Znovuzrodenie, ale v celej sezóne, zažíval Peter Budaj. Ten sa ho tiež dočkal po povolaní z „farmy“. Jemu k tomu pomohlo zranenie Jonathana Quicka a zlé výkony Jeffa Zatkoffa. V kalendárnom roku 2017 pokračoval v spoľahlivých výkonoch a pred výmenou do Tampy vychytal 27 výhier. Začiatkom februára sa stal aj treťou hviezdou týždňa. Napokon v novom pôsobisku dokázal pridať tri výhry a po druhýkrát v kariére dosiahol v jednej sezóne na métu 30 výhier. Jeho osobné maximum, 31, vychytal ešte v sezóne 2006/07.



Viac ako Budajov ročník zaujali našich návštevníkov hlasujúcich v ankete Hlas fanúšikov výkony Richarda Pánika. A malo ich čo zaujať. Martinský rodák zažil životnú sezónu, ktorú zakončil s 22 gólmi a 22 asistenciami v 82 dueloch. Chicago ho za to odmenilo novou dvojročnou zmluvou za 5,6 milióna dolárov. Na začiatku roku 2018 nám zostáva len dúfať, že podobné výkony bude podávať opäť už čoskoro.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 01. 01. 2018 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL