Gáborík druhou hviezdou zápasu, Halák opäť prehral

V dvanástich utorkových zápasoch NHL hrali aj piati Slováci. Bodoval iba Marián Gáborík, ktorý prispel dvomi asistenciami k výhre nad Andrejom Sekerom. Zdeno Chára vyhral súboj s Jaroslavom Halákom. Štyria brankári vychytali nuly, Alex Ovečkin i Vegas prepisovali históriu.

Quick vynuloval Edmonton, Gáborík opäť dvojbodový

Slovenský krídelník Marián Gáborík sa po štvorzápasovej bezbodovej sérii rozbehol. Bodoval v posledných troch dueloch, pričom v druhom po sebe si pripísal dva body. Piatou a šiestou asistenciou v sezóne pomohol Los Angeles zvíťaziť v Edmontone 5:0. Rozhodujúci gól strelil Andy Andreoff v druhej tretine, v tretej skórovali dvojgólový Dustin Brown, Trevor Lewis a Adrian Kempe. Druhý až štvrtý gól padli v rozmedzí necelých troch minút v päťminútovej presilovke po vylúčení Patricka Maroona. Anže Kopitar a Alec Martinez dvakrát asistovali a Jonathan Quick kryl všetkých 32 striel pri svojom 47. čistom konte v kariére. Vylepšil ním ligový rekord amerického brankára. Cam Talbot inkasoval päťkrát z 33 striel pri štvrtej prehre Oilers v sérii, druhej po sebe pomerom 0:5. Doma prehrali ostatné tri zápasy. Gáborík, ktorý prihral na dva z troch presilovkových gólov Kings, odohral takmer 16 minút aj s dvomi strelami a bodyčekom. Jeho krajan Andrej Sekera zaznamenal v drese kanadského tímu mínusový bod, strelu a dva bloky počas 20 a pol minúty v akcii. Všetko mohlo byť inak, ak by Puljujärvi netrafil za stavu 1:0 tyčku.

Gáborík sa tešil z 8. gólu v sezóne len krátko:


Hviezdy duelu: 1. J. Quick, 2. M. Gáborík, 3. D. Doughty (všetci LAK)

Halák opäť prehral, Islanders porazil Chárov Boston

Patrice Bergeron strelil víťazný gól v druhej tretine, Bruins skórovali trikrát v tretej tretine a víťazstvom 5:1 nad Islanders potvrdili skvelú formu. Tuukka Rask kryl 25 striel a Boston bodoval v posledných deviatich zápasoch. Sedem z nich vyhral. Danton Heinen, Brad Marchand a Tim Schaller tiež našli recept na Jaroslava Haláka, kým Noel Acciari uzavrel stav zápasu strelou do prázdnej brány. Slovenský brankár, ktorého tím prehral tretí zápas po sebe, opustil duel s 33 zákrokmi. Štyrikrát ho ohrozil krajan Zdeno Chára, ktorý odohral 24 minút a 18 sekúnd, teda najviac v zápase. Pripísal si aj plusový bod. O čestný úspech newyorského tímu sa postaral Jordan Eberle, ktorý v prvej tretine vyrovnával stav na 1:1. Josh Bailey nebodoval, a tak ukončil bodovú sériu na 11 dueloch.

Hviezdy duelu: 1. B. Marchand, 2. D. Heinen, 3. D. Backes (všetci BOS)

Johnson zariadil triumf Colorada nad Winnipegom v závere predĺženia

Winnipeg dohnal stratu 0:2, ale Erik Johnson skóroval desať sekúnd pred koncom nadstaveného času a rozhodol o domácej výhre Colorada 3:2, tretej po sebe. Nathan MacKinnon a trojbodový Mikko Rantanen poslali Avalanche do vedenia v druhej tretine, no v tretej ho zmazal dvojgólový Blake Wheeler po prihrávkach Patrika Laineho. Na 2:2 vyrovnal stav až 33 sekúnd pred koncom. Semion Varlamov chytil všetkých 21 predtým, ako ho v 35. minúte po zranení vystriedal Jonathan Bernier. Ten čelil ešte 25 strelám. Connor Hellebuyck urobil 23 zákrokov, ale Jets prišli o sériu troch výhier. Predĺžili si tú bodovú sériu na štyri zápasy. Slovenský útočník Marko Daňo tentoraz nebodoval, no odohral iba necelých sedem minút. Zaznamenal mínusový bod, dve strely, bodyček a blok. Jeho spoluhráč Dustn Byfuglien hral prvýkrát od 9. decembra. Denverský tím vyhral oba vzájomné súboje v sezóne rovnakým výsledkom. Po štyroch zo šiestich duelov domácej série má bilanciu 3-1-0.

Johnsonov víťazný gól:


Hviezdy duelu: 1. N. MacKinnon (COL), 2. B. Wheeler (WPG), 3. E. Johnson (CP")

Vasilevskij vynuloval Toronto

Andrej Vasilevskij ukázal, prečo je jedným z najlepších brankárov tejto sezóny. Hráčov Toronta frustroval, zneškodnil im všetkých 30 striel a so šiestim čistým kontom v sezóne doviedol Tampu Bay k výhre 2:0. Bola to pritom jeho druhá nula po sebe. Bezgólový stav ukončil v strede druhej tretiny Cedric Paquette a pohodu na hokejky hráčov Lightning priniesol o päť minút neskôr Alex Killorn. Floridský tím vyhral 12. zápas z posledných 14. Torontu sa v ostatnom čase nedarí a prehralo tretí duel po sebe. Frederik Andersen predviedol 34 zákrokov, Martin Marinčin tentokrát nehral. Maple Leafs nepomohol ani návrat Nazema Kadriho do akcie.

Odporúčame:
Vasilevskij vychytal druhú nulu po sebe, v NHL je v tomto smere lídrom

Hviezdy duelu: 1. A. Vasilevskij, 2. A. Killorn, 3. M. Sergačev (všetci TBL)

Pittsburgh zdolal svojho štátneho rivala hladko 5:1

Pittsburghu ani Philadelphii sa v ostatnom čase nedarilo. Pennsylvánske derby bolo ideálnym spôsobom na prelomenie trápenia. Nakoniec sa to podarilo Penguins, ktorí si zvýšili sebavedomie pohodlným víťazstvom 5:1 na ľade Flyers. Ryan Reaves strelil víťazný gól a pridal asistenciu, do čierneho sa trafili aj Phil Kessel, Conor Sheary, Tom Kühnhackl a Jamie Oleksiak. Jevgenij Malkin a Riley Sheahan zaznamenali po dve asistencie. V oboch bránach sme videli dvoch brankárov. Tristan Jarry síce kryl 16 striel zo 17, ale utrpel zranenie. Matt Murray následne zastavil zvyšných 11 striel. Striedanie u Flyers bolo vynútené gólmi. Brian Elliott inkasoval štyri zo 14 striel a v tretej tretine dostal šancu Michal Neuvirth. Kapituloval raz z 11 striel. Čestný úspech Philadelphie zaznamenal Jordan Weal.

Hviezdy duelu: 1. R. Reaves, 2. T. Kühnhackl, 3. J. Oleksiak (všetci PIT)

Ovečkin zariadil výhru Washingtonu

Alex Ovečkin sa stal hrdinom Washingtonu. Svojím 25. gólom v sezóne totiž vynútil predĺženie, v ktorom skóroval po 22. raz v kariére a rozhodol o výhre 5:4 nad Carolinou. Na oba góly mu prihrával Nicklas Bäckström. K tretej výhre po sebe viedli aj presné zásahy Alexa Chiassona, Devanteho Smith-Pellyho a Dmitrija Orlova. Braden Holtby sa prezentoval 34 zákrokmi. Dvakrát ho prekonal Victor Rask, po ktorom sa presadili aj Elias Lindholm a Teuvo Teräväinen. Cam Ward urobil 21 zákrokov a prišiel o šesťzápasovú sériu výhier. Body však tímu priniesol v 11. zápase po sebe. Hurricanes prehrali posledné dva duely.

Odporúčame:
Ovečkin vyrovnal i prekonal zápis Gretzkyho + video

Hviezdy duelu: 1. V. Rask (CAR), 2. A. Ovečkin (WSH), 3. D. Smith-Pelly (WSH)

Meier pomohol Sharks natiahnuť Montrealu sériu prehier

Timo Meier skóroval dvakrát, dvojbodový Marc-Edouard Vlasic strelil víťazný gól a San Jose uspelo v Montreale 4:1. Ku štvrtej výhre z ostatných piatich zápasov pomohol gólom aj Joe Thornton, zatiaľ čo Aaron Dell urobil 30 zákrokov. Ako jediný ho pokoril Andrew Shaw v presilovke. Canadiens prehrali piaty zápas po sebe. Nepomohlo im ani 29 zákrokov Careyho Pricea. Po zápase hráči zvolali stretnutie za zavretými dverami. „Nie je každý na palube, nie každý sa snaží a to je na tom frustrujúce,“ povedal nespokojný kapitán Max Pacioretty.

Hviezdy duelu: 1. M. Vlasic, 2. T. Meier, 3. B. Burns (všetci SJS)

Minnesota ukončila víťaznú sériu Floridy

Matt Cullen a Eric Staal strelili po dva góly, Jared Spurgeon trikrát asistoval a Minnesota zdolala Floridu jasne 5:1, čím jej ukončila sériu piatich triumfov. Posledný gól pridal Charlie Coyle do prázdnej brány, Tyler Ennis získal dve prihrávky a Devan Dubnyk predviedol 25 zákrokov. Ako jediný ho prekonal Jonathan Huberdeau za stavu 4:0 v úvode tretej tretiny. James Reimer inkasoval trikrát z 26 striel predtým, ako v druhej tretine opustil bránu Panthers po kolízii s Mikaelom Granlundom. Duel dochytal Harri Säteri, ktorý pri debute v NHL zastavil 13 zo zvyšných 14 striel. Medzitým sa Reimer na krátko vrátil do brány. Wild, ktorí privítali v zostave prvýkrát v sezóne Zacha Pariseho, vyhrali tretí domáci zápas v sérii a celkovo tretí z posledných štyroch.

Hviezdy duelu: 1. M. Cullen, 2. E. Staal, 3. J. Spurgeon (všetci MIN)

Blues si predĺžili víťaznú sériu proti Devils

Vladimir Tarasenko otvoril skóre zápasu a v druhej sérii premenil aj rozhodujúci samostatný nájazd pri domácej výhre St. Louis 3:2 nad New Jersey. V nájazdoch uspel aj Brayden Schenn, Vladimír Sobotka posielal Blues do vedenia 2:1. Carter Hutton pomohol tímu vyhrať dva zápasy po sebe prvýkrát po viac ako dvoch týždňoch s 24 zákrokmi a dvomi chytenými nájazdmi. Nico Hischier a Taylor Hall dvakrát zmazali jednogólové manko, Keith Kinkaid kryl 27 striel. Devils mohli aj vyhrať, ak by gól Jespera Bratta v tretej tretine nezrušili pre ofsajd po trénerskej výzve. Tím z Newarku prehral tretí zápas po sebe celkovo, štvrtý na ľade súpera a deviaty proti Blues v sérii.

Tarasenkov rozhodujúci nájazd:


Hviezdy duelu: 1. C. Hutton, 2. V. Tarasenko (obaja STL), 3. N. Hischier (NJD)

Columbus ukončil sériu prehier v Dallase

Oliver Bjorkstrand strelil v tretej tretine dva góly za 78 sekúnd, ktorými otočil stav z 0:1 na 2:1 a zároveň rozhodol o víťazstve Columbusu 2:1 v Dallase. Na oba góly mu prihral Lukáš Sedlák, kým Sergej Bobrovskij predviedol 21 zákrokov pri svojej 200. výhre v NHL. Blue Jackets ukončili sériu troch prehier celkovo, piatich na súperových klziskách a zdolali Stars štvrtýkrát po sebe. Devin Shore posielal texaský tím do vedenia po 44 sekundách tretej tretiny a Ben Bishop opustil duel s 24 zákrokmi. Nezabránil však koncu štvorzápasovej víťaznej série na domácom ľade. V celom zápase bol jediným vylúčeným hráčom jeho spoluhráč Jamie Benn.

Hviezdy duelu: 1. O. Bjorkstrand (CBJ), 2. J. Klingberg (DAL), 3. L. Sedlák (CBJ)

Vegas valcuje ďalej, odniesol si to Nashville

Las Vegas pokračuje v rekordnom ťažení a nezastavil ho ani Nashville. Marc-Andre Fleury zastavil všetkých 25 striel pri svojom druhom čistom konte v sezóne a 45. v kariére, ktorým doviedol nováčika NHL k výhre 3:0. Odchytal svoj jubilejný 700. zápas v NHL. O góly sa postarali Reilly Smith v presilovej hre, Shea Theodore a Jonathan Marchessault do prázdnej brány. Alex Tuch dvakrát asistoval. Golden Knights si predĺžili víťaznú sériu na osem a bodovú na 13 zápasov, čím stanovili nové ligové rekordy v premiérovej sezóne. Doma vyhrali posledných šesť duelov. Pekka Rinne urobil 28 zákrokov pri piatej prehre Predators v ostatných siedmich zápasoch. Vegas podľahli aj druhýkrát v ročníku.

Odporúčame:
Golden Knights vynulovali posledného finalistu a natiahli rekordné série

Hviezdy duelu: 1. M.-A. Fleury, 2. R. Smith, 3. S. Theodore (všetci VGK)

Miller vynuloval bývalý klub pri prvom návrate do Vancouveru

Ryan Miller neinkasoval ani raz z 31 striel a so svojím druhým čistým kontom v sezóne doviedol Anaheim k víťazstvu 5:0 pri jeho prvom návrate do Vancouveru, kde pôsobil posledné tri roky. Kapitán Ryan Getzlaf zaznamenal gól a dve asistencie, Josh Manson trikrát asistoval. Rickard Rakell skóroval v šiestom zápase po sebe a pridal asistenciu, Hampus Lindholm ich získal dve. Do listiny strelcov sa zapísali aj Adam Henrique, Derek Grant a Antoine Vermette. Anders Nillson inkasoval štyrikrát z 19 striel, striedajúci Jacob Markström už len raz zo zvyšných ôsmich. Ducks vyhrali tretí duel v sérii, kým Canucks prehrali druhý po sebe a 10. z posledných 12.

Hviezdy duelu: 1. R. Miller, 2. J. Manson, 3. R. Getzlaf (všetci ANA)

Slováci v akcii

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
J. Halák (NYI) 33/37 (89,2 %) - - - - - - -
M. Gáborík (LAK) 15:58 0 2 2 0 0 2 1
M. Daňo (WPG) 6:55 0 0 0 -1 0 2 1
Z. Chára (BOS) 24:18 0 0 0 +1 0 4 2
A. Sekera (EDM) 20:29 0 0 0 -1 0 1 0



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 03. 01. 2018 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL