Chára skóroval, Halák s takmer 50 zákrokmi, Pánik nehral

V dvanástich utorkových zápasoch NHL hrali piati Slováci. Ako jediný bodoval Zdeno Chára, ktorý spečatil gólom výhru Bostonu. Zvíťazil aj Tomáš Tatar, kým bezmocný Jaroslav Halák, vymenený Marián Gáborík ani Tomáš Jurčo neuspeli. John Tavares dosiahol míľnik, Justin Faulk strelil hetrik.

Chára spečatil víťazstvo Bostonu nad Calgary

Slovenský obranca Zdeno Chára svojím šiestym gólom v sezóne spečatil víťazstvo Bostonu 5:2 nad Calgary strelou do prázdnej brány. Bruins sa v zápase mohli oprieť o dvoch dvojgólových strelcov a Tuukku Raska, ktorý kryl 28 striel. Po dva góly strelili Riley Nash a Patrice Bergeron, ktorý bol autorom aj rozhodujúceho presného zásahu. „Medvede“ prehrávali 1:2, ale v posledných 40 minútach kontrolovali hru a nakoniec vyhrali šiesty zápas z posledných siedmich. „Posledných 40 minút sme hrali spôsobom, akým chceme hrávať stále,“ poznamenal Bergeron. O dva góly Flames sa postarali Sam Bennett a Johnny Gaudreau v prvej tretine. David Rittich opustil duel s 35 zákrokmi. Chára, ktorý odohral takmer 22 minút, ho ohrozil raz. Pripísal si aj plusový bod a dve trestné minúty za sekanie. Marek Hrivík v drese hostí nehral.

Chárov 6. gól v sezóne:


Hviezdy duelu: 1. P. Bergeron, 2. R. Nash, 3. B. Marchand (všetci BOS)

Detroit si udržal náskok a zdolal Anaheim

Detroit prišiel v predošlých dvoch zápasoch o trojgólové vedenia, ale proti Anaheimu si už náskok udržal a zvíťazil nad ním doma 2:1. Skóre duelu otvoril v prvej tretine Dylan Larkin a víťazný gól v druhej časti hry strelil Frans Nielsen, ktorý bodoval v piatom zápase po sebe. Jimmy Howard predviedol 32 zákrokov a inkasoval až v 57. minúte, keď mu Adam Henrique zmaril šancu na čisté konto. Nick Ritchie síce v úvode druhej tretiny vyrovnal stav na 1:1, ale jeho gól neplatil pre bránenie v hre brankárovi. John Gibson čelil spolu iba 16 strelám, teda rovnakému počtu ako Howard zastavil v prvej tretine. Slovenský útočník Tomáš Tatar na neho vystrelil raz a pripísal si na konto aj dva bloky počas 12 minút a 41 sekúnd v akcii. Red Wings bodovali v treťom zápase po sebe, kým Ducks prišli o trojzápasovú bodovú šnúru.

Hviezdy duelu: 1. J. Howard, 2. F. Nielsen, 3. D. Larkin (všetci DET)

Halák si vytvoril sezónne maximum, na výhru to však nestačilo

Jaroslav Halák držal Islanders v hre, ale nakoniec ani jeho 47 zákrokov, najviac v sezóne, nestačilo na úspech. Hráči Columbusu ho prekonali štyrikrát na ceste za víťazstvom 4:1. Newyorský tím pritom viedol po góle Johna Tavaresa po prvej tretine 1:0. Už v druhej však využili hostia dve presilovky. Stav zvrátili Oliver Bjorkstrand a Pierre-Luc Dubois. V tretej tretine pridali góly Brandon Dubinsky a Cam Atkinson. Sergej Boborovskij sa prezentoval 29 zákrokmi, Zach Werenski troma asistenciami. „Strelili sme pár dôležitých gólov v presilovkách. Bol som nervózny, ako dopadneme v tretej tretine. Z hráčov mám radosť,“ poznamenal tréner John Tortorella, ktorého tím pred desiatimi dňami stratil v Brooklyne v tretej tretine dobre rozbehnutý zápas. Halák v ňom vtedy predviedol 46 zákrokov. Tavares sa stal v utorok šiestym „Ostrovanom“, ktorý dosiahol na métu 600. bodov.

Tavaresov 600. bod v NHL:


Hviezdy duelu: 1. Z. Werenski, 2. P. Dubois, 3. O. Bjorkstrand (všetci CBJ)

Faulk doviedol Hurricanes k jasnej výhre nad Kings. Gáborík sa lúčil

Slovenský útočník Marián Gáborík sa rozlúčil s Los Angeles v Caroline, kde jeho už bývalý tím prehral 3:7. Skúsený Trenčan odohral 13 a pol minúty a prezentoval sa jedným bodyčekom. K tretej výhre Hurricanes po sebe pomohol najmä obranca Justin Faulk, ktorý strelil čistý hetrik. Dva góly pridal Jeff Skinner a do čierneho sa trafili aj Jacob Slavin a Sebastian Aho. Cam Ward urobil 27 zákrokov a prekonať ho sa podarilo Anžemu Kopitarovi, Tylerovi Toffolimu a Toreymu Mitchellovi, ktorí skresali pôvodnú päťgólovú stratu. Jonathan Quick urobil 16 zákrokov predtým, ako po štvrtom inkasovanom góle striedal. Darcy Kuemper vo zvyšku zápasu kryl 18 striel súpera.

Odporúčame:
Justin Faulk strelil čistý hetrik a zapísal sa do histórie + video

Hviezdy duelu: 1. J. Faulk, 2. J. Skinner, 3. S. Aho (všetci CAR)

Vegas prehĺbilo krízu Chicaga a dosiahlo míľnik

Chicago viedlo v Las Vegas 1:0 a ešte po dvoch tretinách 2:1, ale domáci ho prevalcovali štyrmi gólmi v tretej tretine a vyhrali 5:2. Uštedrili mu siedmu prehru v sérii. Pre nováčika NHL to bol 20. domáci triumf, čo pred ním dokázali iba dva tímy v ich historicky prvej sezóne – Hartford (1979/80) a Los Angeles (1967/68). Na otvárací gól Tommyho Wingelsa v presilovke odpovedal Ryan Carpenter. Dvojbodový Alex DeBrincat ešte raz poslal Blackhawks do vedenia, ale potom postupne skórovali Brad Hunt v presilovke, Reilly Smith, dvojbodový David Perron a Tomáš Nosek do prázdnej brány. Marc-Andre Fleury sa prezentoval 29 zákrokmi a chytil aj trestné strieľanie Patricka Sharpa. O tri zákroky menej urobil Jeff Glass. Jeho spoluhráč Tomáš Jurčo odohral necelých 11 minút a natiahol bezbodovú sériu na päť zápasov. Stále čaká na prvý gól v sezóne. Chicago prehralo s Vegas aj tretí vzájomný súboj.

Fleury vs Sharp:


Hviezdy duelu: 1. R. Smith, 2. B. Hunt, 3. D. Perron (všetci VGK)

Winnipeg otočil zápas s Washingtonom

Mark Scheifele strelil v treťom zápase po návrate do akcie dva góly a pridal asistenciu pri víťaznom góle Tylera Myersa v tretej minúte predĺženia. Winnipeg najmä vďaka nemu zmazal stratu 1:3 a vyhral doma nad Washingtonom 4:3. Scheifele otvoril skóre zápasu a 15 sekúnd pred koncom tretej tretiny vyrovnal stav na 3:3 vo vlastnom oslabení. Bryan Little naštartoval víťazný obrat, Dustin Byfuglien a Mathieu Perreault dvakrát asistovali. Connor Hellebuyck kryl 24 striel pri 21. domácej výhre Jets v sezóne. Už iba tri ich delia od vyrovnania klubového rekordu z éry Atlanty Trashers (2005/06). Nicklas Bäckström, Andre Burakovsky a John Carlson skórovali z hráčov Capitals, ktorí natiahli bodovú sériu na štyri duely. Jevgenij Kuznecov bodoval v ôsmom zápase po sebe. Braden Holtby ho opustil so 40 zákrokmi, domáci Matt Hendricks so zranením po bodyčeku od Madisona Boweyho. Marko Daňo opäť nehral.

Myersov víťazný gól:


Hviezdy duelu: 1. M. Scheifele (WPG), 2. B. Holtby (WSH), 3. T. Myers (WPG)

Buffalo zaskočilo Tampu výhrou 5:3

Posledné Buffalo zrazu začalo robiť problémy najlepším tímom. V utorok aj bez Jacka Eichela dokázalo zdolať prvú Tampu Bay pomerom 5:3, pričom ani raz v zápase neprehrávalo. Ryan O’Reilly strelil gól a pridal dve asistencie, Sam Reinhart skóroval dvakrát a po góle strelili Scott Wilson a Nicholas Baptiste. Náhradný brankár Chad Johnson urobil 26 zákrokov. Lightning môžu mrzieť nevyužité presilovky. Yanni Gourde a Vladislav Namestnikov strelili ich góly, zatiaľ čo Louis Domingue kapituloval štyrikrát z 32 striel. „Blesky“ prehrali v Buffale prvýkrát od roku 2014.

Hviezdy duelu: 1. R. O'Reilly (BUF), 2. S. Wilson (BUF), 3. N. Kučerov (TBL)

Hall, Stafford rozhodli o výhre Devils nad Flyers

Taylor Hall odpovedal na zákerný zákrok Radka Gudasa najlepším spôsobom – strelil vyrovnávajúci gól, ktorým pomohol New Jersey ukončiť štvorzápasovú sériu prehier. Bol to jeho druhý gól zápasu. O výhre 5:4 nad Philadelphiou potom rozhodol samostatný nájazd Drewa Stafforda. John Moore a Nico Hischier tiež skórovali a Keith Kinkaid zastavil 31 striel. Philadelphia v zápase viedla po góle Travisa Konecnyho 1:0, potom po góloch Scotta Laughtona a Gudasa 3:1 a po góle Clauda Girouxa 4:2. Michal Neuvirth opustil duel s 32 zákrokmi. Flyers prišili o štvorzápasovú sériu výhier.

Odporúčame:
Video: Gudas zlikvidoval Halla po tom, čo zahanbil Neuvirtha

Staffordov rozhodujúci nájazd:


Hviezdy duelu: 1. D. Stafford (NJD), 2. T. Hall (NJD), 3. C. Giroux (PHI)

Aston-Reese doviedol prvými gólmi v kariére Penguins k úspechu nad Sens

Zach Aston-Reese strelil svoje prvé dva góly v NHL, Jake Guentzel tiež skóroval dvakrát a Pittsburgh si poradil s Ottawou 6:3. Jevgenij Malkin strelil svoj 31. gól v sezóne a skóroval aj Kris Letang. K siedmej výhre z posledných deviatich duelov pomohol troma asistenciami aj Sidney Crosby. Matt Murray urobil 30 zákrokov, pričom recept na neho našli Derick Brassard, Colin White a Matt Duchene. Mike Condon inkasoval štyri góly z deviatich striel, Craig Anderson následne kryl 17 striel z 18. Duel nedohral obranca Senators Dion Phaneuf, ktorý bol vymenený do Los Angeles. Tých privíta Pittsburgh hneď vo štvrtok.

Odporúčame:
Video: Zach Aston-Reese strelil prvé dva góly v NHL, vrátane víťazného!

Hviezdy duelu: 1. Z. Aston-Reese, 2. J. Guentzel, 3. J. Schultz (všetci PIT)

Nashville natiahol bodovú sériu výhrou nad St. Louis

Filip Forsberg premenil po 79 sekundách predĺženia trestné strieľanie a zavŕšil dokonalý obrat. Dokázal to ako 13. hráč ligovej histórie a druhý hráč Predators. Nashville v domácom zápase proti St. Louis prehrával po dvoch tretinách 0:3, ale napokon zvíťazil 4:3 a predĺžil si bodovú sériu na sedem duelov. Na presné zásahy Jaya Bouwmeestera, dvojbodového Alexa Steena a Jadena Schwartza v presilovke odpovedali v tretej tretine Calle Järnkrok a Austin Watson. Ten strelil dva góly za 75 sekúnd, prvý v oslabení. Pekka Rinne prispel ku štvrtej výhre nad Blues po sebe 28 zákrokmi, jeho náprotivok Carter Hutton ich urobil o jeden viac. Vladimir Tarasenko dvakrát asistoval. Predators vyhrali posledné tri domáce zápasy.

Forsbergovo víťazné trestné strieľanie:


Hviezdy duelu: 1. F. Forsberg, 2. A. Watson, 3. R. Ellis (všetci NSH)

Tri rýchle góly pomohli Wild zdolať Rangers

Eric Staal, Zach Parise a Marcus Foligno skórovali v rozmedzí troch minút a ôsmich sekúnd a už v siedmej minúte viedli 3:0. To im napokon stačilo na víťazstvo 3:2 nad New Yorkom Rangers, po ktorom si predĺžili bodovú sériu na štyri zápasy. Doma bodovali už v 13. dueli po sebe a vylepšili si klubový rekord. Devan Dubnyk k tomu prispel 32 zákrokmi. Prekonali ho nováčik John Gilmour svojím prvým gólom v NHL a dvojbodový Kevin Hayes, obaja v presilových hrách. Gilmour znížil stav na 1:3 už dve a pol minúty po treťom góle Wild. Henrik Lundqvist urobil 26 zákrokov, no Rangers prišli o krátku sériu dvoch výhier.

Odporúčame:
Video: John Gilmour zaznamenal prvý gól i bod v NHL

Hviezdy duelu: 1. D. Dubnyk (MIN), 2. K. Hayes (NYR), 3. E. Staal (MIN)

Arizona si predĺžila bodovú sériu v San Jose

Alex Goligoski prelomil nerozhodný stav v strede druhej tretiny v presilovej hre a rozhodol o výhre Arizony 2:1 na ľade San Jose, ktorá znamenala predĺženie bodovej série na štyri zápasy. Skóre duelu otvoril Kevin Connauton, na ktorého gól odpovedal po 82 sekundách Mikkel Bödker. Scott Wedgewood zastavil 28 z 29 striel predtým, ako sa v tretej tretine zrazil s Timom Meierom a utrpel zrejme otras mozgu. Vystriedal ho Antti Raanta, ktorý chytil zvyšných 12 striel. Martin Jones opustil zápas s 24 zákrokmi. Sharks prišli o sériu troch výhier proti Coyotes. Richard Pánik bol iba zdravým náhradníkom.

Odporúčame:
Video: Meier knockoutoval Wedgewooda ranou do hlavy

Hviezdy duelu: 1. S. Wedgewood (ARI), 2. J. Braun, 3. M. Bödker (obaja SJS)

Slováci v akcii

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
J. Halák (NYI) 47/51 (92,2 %) - - - - - - -
T. Tatar (DET) 12:41 0 0 0 0 0 1 0
M. Gáborík (LAK) 13:34 0 0 0 0 0 0 1
T. Jurčo (CHI) 10:48 0 0 0 0 0 0 0
Z. Chára (BOS) 21:49 1 0 1 +1 2 2 1



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 14. 02. 2018 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL