Tri skvelé zabudnuté draftové ťahy, za ktoré si manažéri vyslúžili obdiv

V histórii Národnej hokejovej ligy sa udialo veľa transakcií, z ktorých len menší počet mal skutočne veľký význam. V tomto článku za pozrieme na tri také, ktoré sa udiali na draftoch a ktorých význam bol nečakane obrovský.

Prečo draftovali Pavla Bureho? To nemôžu!

Pavel Bure bol obrovský talent a ako osemnásťročný stanovil v Sovietskej lige nováčikovský rekord v počte strelených gólov. Ako taký očividný klenot mohol čakať šesť kôl a 113 pozícií, kým bol v roku 1989 draftovaný tímom NHL? Jednoducho preto, lebo tímy nevedeli, že ho môžu draftovať.

Aj niečo také sa mohlo v takej profesionálnej súťaži stať. Väčšina tímov sa v spleti komplexných pravidiel o draftovanní sovietskych hráčov zamotala a boli v tom, že ho draftovať nemôžu. Len v manažmente tímu Vancouver Canucks mali odvahu vyskúšať to. A uspeli, čím šokovali zvyšok konkurenčných tímov.

Dvere Buremu do NHL v danom roku oficiálne otvoril generálny manažér „kosatiek“ Pat Quinn. Za jeho voľbou stál riaditeľ skautingu Mike Penny, ktorého naliehanie nakoniec prinieslo ovocie, aj keď liga spočiatku považovala voľbu za neplatnú. Oficiálne ju uznala až v roku 1990 po zistení, že Bure odohral viac zápasov ako sa predtým uvádzalo a splnil tak vtedajšie kritériá.

Rozširovací draft ukázal ostražitosť a šikovnosť Sharks

Rozširovací draft v NHL nie je pravidelnou záležitosťou a vyskytuje sa len zriedka – keď na mape NHL pribudne nový tím. V roku 2000 to boli dva tímy – Minnesota Wild a Columbus Blue Jackets. Ostatné kluby museli na drafte vystaviť aspoň jedného brankára a San Jose nemohlo toho, ktorého chcelo. Chcelo si silou-mocou udržať tretieho brankára v hierarchii z predošlého ročníka, ktorý bol pôvodne draftovaný až v deviatom kole.

Sharks tak začali riešiť dohody s novými klubmi, ktoré im k tomu pomohli. Za garanciu sa vzdali len štyroch draftových volieb – v 9. kole, v 7. kole, v 3. kole a jednej podmienečnej. Pre kalifornský tím to bola výhra, pretože spomínaným brankárom bol Jevgenij Nabokov, ktorý vyhral Calderovu trofej a do roku 2010 pomáhal Sharks byť konkurencieschopným mužstvom. V prvej dekáde 21. storočia vyhral druhý najvyšší počet duelov. Wild a Blue Jackets ho pritom mohli získať zadarmo.

Devils sa vzdali najlepšie hodnoteného brankára a získali legendu

Draftovanie brankára v prvom kole je považované za risk. Počas existencie NHL sa o tom presvedčilo mnoho tímov. Tím Calgary Flames však potreboval brankára, a tak v roku 1990 urobil všetko preto, aby získal toho najlepšieho už v úvode draftu. Vtedy bol zaň považovaný zlatý kanadský juniorský reprezentant Trevor Kidd.

Problémom pre Flames bolo to, že si v prvom kole mohli vyberať až z 20. miesta. Dovtedy už Kidd nemusel byť k dispozícii. Pokúsili sa teda s niekým dohodnúť na výmene draftových volieb. Tou druhou stratou bol nakoniec tím New Jersey Devils, ktorý sa vzdal svojej 11. pozície a jednej voľby v druhom kole (32. miesto). Okrem 20. miesta v prvom kole získal aj ďalšie dve voľby v druhom kole (24. a 29. miesto).

Flames boli nadšení, keď mohli oznámiť, že si vyberajú Trevora Kidda. Každý prikyvoval hlavou, že získali najlepšieho brankára. Keď prišli na rad Devils, ukázalo sa, že aj oni potrebovali gólmana. Vybrali si však Martina Brodeura, ktorý bol najlepší v ich očiach. A ako to dopadlo, vieme všetci. Fanúšikom New Jersey to budú pripomínať tri majstrovské zástavy i vyradená tridsiatka pod stropom haly.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 29. 03. 2018 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL