Tímy NHL, ktoré čakajú na svoj prvý Stanleyho pohár

Je samozrejmé, že tím Vegas Golden Knights ešte nikdy Stanleyho pohár nezískal. V tejto sezóne zažíva premiéru v NHL. V kanadsko-americkej lige sa však nájde ďalších 12 organizácií, ktoré v nej už hrajú dlhšie a stále vytúžený úspech nedosiahli.

Najdlhšie na Stanleyho pohár čaká tím St. Louis Blues, ktorý existuje od roku 1967. Odvtedy bol vo finále trikrát v rokoch 1968, 1969 a 1970, ale zakaždým to skončilo jasným neúspechom. Tri finálové účasti má za sebou aj tím Vancouver Canucks, ktorého môžu mrzieť najmä premrhané vedenia 2:0 a 3:2 vo finálovej sérii proti Bostonu v roku 2011. Predtým si v ňom zahral aj v rokoch 1982 a 1994.

V rovnakom roku ako Vancouver, 1970, vznikol aj tím Buffalo Sabres. Ten sa naposledy pokúšal o zisk Stanleyho pohára v roku 1999, ale šiesty zápas série proti Dallasu rozhodol kontroverzný gól v treťom predĺžení. Sabres si finále zahrali aj v roku 1975. Tiež ho prehrali po šiestich dueloch.

Päť ďalších tímov si zahralo v jednom finále. Tým najstarším je Washington Capitals, ktorý čaká na titul od roku 1974. V posledných rokoch sa mu so silnou zostavou nepodarilo ani len zopakovať rok 1998, v ktorom tím s Petrom Bondrom a Richardom Zedníkom v zostave postúpil do finále. V ňom však silnému Detroitu nebol skutočnou konkurenciou.

Dva roky pred Washingtonom si zahral vo finále tím Florida Panthers, ktorý len vo svojej tretej sezóne v NHL podľahol Coloradu. Vtedy mnohí verili, že by to mohlo predznamenať úspešné obdobie vtedajšieho tímu slovenského obrancu Róberta Švehlu. Opak bol pravdou a „Panteri“ odvtedy nevyhrali ani jednu sériu play-off.

Pôvodná organizácia Ottawa Senators získala Stanleyho pohár štyrikrát, ale vrcholom jej súčasnej éry bolo doteraz finále Stanleyho pohára v roku 2007. Tím, v ktorom hrával aj Andrej Meszároš, podľahol Anaheimu, ktorý sa vtedy vyškrtol z tohto zoznamu.

V posledných dvoch sezónach sme boli svedkami, ako sa po prvýkrát vo svojej histórii dostali do finále San Jose Sharks a Nashville Predators. Tieto tímy si však na prvý Stanleyho pohár ešte musia počkať. Spoločným katom ich nádejí bol Pittsburgh.

V Národnej hokejovej lige sú ďalšie štyri tímy, ktoré sa nedostali ani len do finále. Columbus Blue Jackets i Minnesota Wild to nedokázali počas 16 sezón existencie. Tím z Ohia si zahral v play-off trikrát, minnesotský klub bol s ôsmimi účasťami o niečo úspešnejší.

Na prvý majstrovský titul čakajú aj Winnipeg Jets a Arizona Coyotes. To sú organizácie, ktoré sa z Pohára netešili ani v ich predošlých pôsobiskách. Jets predtým hrávali v Atlante a pred i po sťahovaní si zahrali v play-of len raz. Coyotes sa po sťahovaní z Winnipegu ocitli vo vyraďovacích bojoch osemkrát, predtým 11-krát.

Okrem týchto 12 organizácií a Vegas pôsobilo v NHL ešte niekoľko klubov, ktoré sa Stanleyho pohára nedočkali, ale ich nasledovníci áno. Menovite ide o Quebec Nordiques, Kansas City Scouts, Atlanta Flames, California Seals a Hartford Whalers.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 05. 04. 2018 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL