Konečné rebríčky CSS: Dahlin prvý, Feherváry najvyššie zo Slovákov

Skautingová organizácia Central Scouting Services (CSS) zverejnila v pondelok svoje konečné rebríčky pred vstupným draftom, ktorý sa uskutoční koncom júna v Dallase. Figuruje v nich aj niekoľko Slovákov.

Očakávanou draftovou jednotkou v tomto roku je švédsky obranca Rasmus Dahlin, ktorý je považovaný za generačný talent a hráva medzi mužmi vo švédskej SHL. Skauti veria, že by sa mohol stať prvou jednotkou zo Švédska od roku 1989 (Mats Sundin). V zozname korčuliarov z Európy je na prvom mieste.

Na čele severoamerického rebríčka korčuliarov je tiež Európan – ruský útočník Andrej Svečnikov, ktorý hráva za Barrie v OHL. Čech Filip Zadina z Halifaxu (QMJHL) klesol na tretie miesto, z ktorého krok hore urobil Američan Brady Tkachuk z Bostonskej univerzity.

Medzi brankármi v medzinárodnom rebríčku je na čele český odchovanec Lukáš Dostál pred krajanom Jakubom Škarkom, ktorý prišiel o vedúcu pozíciu. Brankárom zo Severnej Ameriky kraľuje Kanaďan Olivier Rodrigue. Jeho krajan Alexis Gravel klesol z prvého na tretie miesto.

Ako je to so Slovákmi?

Začneme s brankármi. Z tých pôsobiacich v Európe nezaujal nik. Roman Durný sa však aj vďaka majstrovstvám sveta juniorov a vydarenému pôsobeniu v USHL objavil na 9. pozícii rebríčka brankárov zo Severnej Ameriky, v ktorom ešte v strede sezóny vôbec nefiguroval.

Polepšili si aj ďalší dvaja brankári. O dve miesta sa posunul vysokoškolák z NCHC David Hrenák, ktorý teraz figuruje na 12. mieste. O osem miest nižšie je Juraj Ovečka, ktorý pôsobí v americkej juniorskej súťaži NAHL. V strede sezóny bol pritom na 27. mieste.

Z korčuliarov je na tom najlepšie obranca švédskeho Oskarshamnu Martin Feherváry, ktorý si udržal 15. pozíciu medzi hráčmi pôsobiacimi na „starom kontinente“. Do prvej päťdesiatky sa už nedostal nikto. Na nižších pozíciách skončili Oliver Okuliar (ú, 66. pozícia), Kristián Kováčik (ú, 76.), Martin Bučko (o, 80.), Andrej Kukuča (ú, 84.), Boris Česánek (o, 96.) a Michal Pupák (o, 104.).

Aj v Severnej Amerike pôsobí niekoľko Slovákov, ktorí by mohli ísť na draft. Najvyššie z nich je na 41. pozícii útočník Miloš Roman, ktorý strávil ročník v drese Vancouveru z WHL. Nasledujú ho Martin Pospíšil (ú, 131.), Adam Liška (ú, 158.), Michal Ivan (o, 169.) a Martin Bodák (o, 172.). Ivan prišiel až o 79 pozícií.

Kompletné rebríčky: Korčuliari – SA | Korčuliari – EU | Brankári – SA | Brankári – EU


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 17. 04. 2018 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL