Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

„Thrasher“ Valábik – veža sily


Pri snahe o uplatnenie práva prvej voľby sa generálni manažéri držia presvedčenia, že obrana je pre získanie titulu rozhodujúca. Boris Valábik, draftovaný Atlantou ako desiaty v roku 2004, spĺňa túto filozofiu. Pri 196 cm výške a 104 kg hmotnosti nie je ťažké pochopiť, prečo sa Thrasheri tak veľmi zaujímajú o mladého Slováka. Prirovnávajú ho ku krajanovi Zdenovi Chárovi, keďže obaja pravidelne nakupujú v obchodoch s nadmernými veľkosťami.

Obrovitý Valábik zistil, že hokej v jeho domovskej krajine sa nie veľmi hodí k jeho štýlu hry a tak sa rozhodol presťahovať sa do severnej Ameriky, aby mohol vylepšiť svoje schopnosti. Okrem toho na popularite nezískal ani 145 trestnými minútami v 46 zápasoch v hre za juniorskú Nitru. Podmienky v domácom prostredí boli pre jeho rozvoj nepriaznivé, keď ho ako mladého žrebca neustále držali na uzde.

„Na Slovensku som mal stále problémy, pretože som príliš často sedel na trestnej lavici za hrubosť“, hovorí Valábik. „Ide o to, že veľmi rád hrám tvrdo do tela a niekedy sa aj rád pobijem a to sa na Slovensku nedá.“

V lete 2003 si ho v drafte vybral z 50-teho miesta v súťaži OHL vybral klub Kitchener Rangers. Ako nováčik sa musel prispôsobiť nielen kolobehu v lige ale aj novému prostrediu. „Keď som sem prišiel, nevedel som dobre po anglicky“, hovorí Valábik.

Článok pokračuje pod reklamou

Našťastie, tréneri vedeli učiť aj bez slovnej komunikácie a Valábik dobre porozumel systému.

„Poslali ma na ľad a dovolili mi hrať moju hru a kouč Peter DeBoer a asistenti mi kreslili schémy, aby mi pomohli“, hovorí Valábik.

Pochopil, že filozofia a kultúra hokeja v severnej Amerike je podstatne odlišná a to mu pomohlo.

„Napríklad, ak som Slovensku narazil hráča tvrdo pred bránkou a hral tvrdo fyzicky, tréner mi povedal, aby som sa upokojil. Ale tu ma tréner buchne po chrbte a povie – dobrá práca!“

Prvých pár sezón v OHL bolo pre Valábika obrovskou skúsenosťou na to, aby sa pripravil na NHL.

„Chvíľu mu trvalo, aby zistil, že musí hrať s emóciami pod kontrolou a kým pochopil, kedy má hrať svoju fyzickú hru,“ hovorí asistent trénera Steve Spott.

Valábikových 509 trestných minút v 111 zápasoch v prvých dvoch sezónach je zvyčajne neslýchaných pre niekoho, kto bol draftovaný z 10-teho miesta. Trestné minúty mu však v porovnaní s prvými dvomi sezónami v tejto sezóne klesli na priemerných pol minúty na zápas. Tie čísla neznejú veľmi dôležito, ale keď sa rozšíria ma viac ako 68 zápasov, určite dávajú zmysel. Oproti iným hráčom z prvých kôl draftu síce zatiaľ veľmi nepreukázal ofenzívne čísla, nepodceňujte však jeho schopnosti.

„Podceňujú jeho zručnosť, avšak môže vás prekvapiť tým, čo dokáže“, hovorí Spott. „Som rád, že ho tento rok vybrali do All-Star game.“

Hoci Valábik za ôsme miesto Slovenska na MS juniorov 2006 nepočul fanfáry, jeho výkony boli vynikajúce. Ako kapitán nesklamal, keď v produktivite tímu skončil tretí s gólom a piatimi asistenciami v šiestich zápasoch. Okrem toho dostal 32 trestných minút a mal bilanciu +2 napriek tomu, že bol nasadzovaný proti elitným útokom súperov. Stálo za úvahu ho za jeho výsledky nominovať do all-star tímu turnaja.

Vzhľadom k jeho pokračujúcej snahe hrať v NHL- je bližšie, ako by si niekto mohol myslieť.

„Bolo by fér povedať, že môže očakávať, že si jednu sezónu zahrá v AHL pod vedením trénera Johna Andersona v Chicagu a to nikdy mladému obrancovi neublíži“, hovorí Spott.

Očakávajte, že jedného dňa bude veľký Boris Valábik strážiť obranné pásmo Trashers jeho obvyklým hrozivým spôsobom a snáď sa stane jedným z najlepších defenzívnych obrancov svojej generácie.

Zdroj: www.nhl.com Preložil: andy



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies