Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Legendy NHL: Denis Potvin

Denis PotvinJedným z tých niekoľko hráčov, ktorý s talentom priblížili nadaniu Bobbyho Orra, bol Denis Potvin. Podobne ako Orr začal hrať hokej v juniorskom mužstve, keď mal 14 rokov.

Narodil sa 29. októbra 1953 v hlavnom meste Kanady – v Ottawe. Vyznačoval sa inteligenciou a výrečnosťou mimo ľadu, čo sa stalo základom jeho výborných vodcovských schopností.

Vo svojej poslednej sezóne v drese tímu Ottawa 67s prekonal jednu z mét, ktorú si Orr najviac cenil, keď v OHA zaznamenal 123 bodov, čím vytvoril nový rekord. V nasledujúcej sezóne prišiel Potvin do tímu New York Islanders a bolo jasné, že svojím hokejovým umením je schopný ovládnuť obe polovice klziska a stať sa tak absolútnym pánom ľadu.

Bol obdarený robustnou konštrukciou a rýchlymi reflexami. Tiež sa ocitol v mladom mužstve s veľkými možnosťami rastu. Tréneri ho posielali na ľad a nechávali ho tam tak dlho, ako si len prial a potreboval k svojmu rozvoju.

Denis PotvinV sezóne 1973/1974 získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika a hneď v druhom roku už prekonal 20 strelených gólov. Bol to prvý z deviatich ročníkov, v ktorom dal 20 gólov. Trikrát sa dokonca tešil z viac ako tridsiatich gólov za sezónu.

V 70. rokoch Islanders utrpeli niekoľko porážok v play–off, ktoré v tíme rozniesli väčšiu túžbu po víťazstve. Potvin sa v roku 1979 stal kapitánom mužstva a ako cieľ si zadal spolu s celým kolektívom cestu až k víťazstvu Stanley Cupu.

V sezóne 1979/80 „ostrovania“ svoj osud zvrátili a štyrikrát po sebe si titul skutočne vybojovali. Vedľa Montrealu Canadiens sa tak stali jediným tímom NHL, ktorý dospel do finálovej série päťkrát za sebou.

Potvin sa takisto päťkrát po sebe dostal do All-Star tímu a tri krát bol vyhlásený za najlepšieho obrancu ligy. Stal sa prvým obrancom, ktorý v NHL nastrieľal 300 gólov a prekonal hranicu 1000 bodov. Jeho výsledky v útočnej hre sa síce na sklonku kariéry zhoršili, ale až do svojho odchodu v roku 1988 bol nadpriemerne spoľahlivým obrancom.

Keď bol v roku 1991 uvedený do hokejovej siene slávy, mal na svojom konte najvyšší počet bodov, aký obranca do vzniku NHL dosiahol. V roku 1992 sa dočkal ďalšieho ocenenia. New York Islanders vyvesil jeho číslo 5 pod strop miestnej haly a tak si ho už nikto v Islanders neoblečie.

V roku 1998 sa vytvorila známa štúdia najlepších hráčov histórie. Podľa nej bol Potvin na 19. mieste. V súčasnosti pracuje na Floride ako spolukomentátor.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies