Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Pamätné zápasy NHL so slovenskou stopou XXVII. – MR. ZERO Peter Budaj

Možno práve sedí so zvesenou hlavou v šatni St John’s a premýšľa. Možno drie na ľade, aby ukázal, že na najprestížnejšiu hokejovú ligu sveta ešte má. Nech je tak či onak, nebol sám, koho postihol pád. Teraz je na ňom, či sa rozhodne vstať. Peter Budaj.

Niečo podobné počas zámorskej kariéry už tridsaťdvaročný Banskobystričan zažil. Hoci, a to podčiarkneme, v oveľa kratšom časovom intervale. Hovoríme totiž o jeho dvoch diametrálne odlišných vystúpeniach v priebehu 48 hodín. O nebi a pekle.

Najprv k peklu. 11. februára 2007 v Dallase po 26 minútach opúšťa svätyňu Colorada Avalanche. Štyri inkasované góly z 15 striel sú len veľmi slabou vizitkou. „Lavína" zápas, pochopiteľne, prehrala. A teraz nebo. O dva dni, 13. februára 2007, Budaj opäť stojí medzi troma žrďami (pozn. brankársku dvojičku tvoril v sezóne 2006/07 s Jose Theodorom – s tým Theodorom, ktorý ako posledný z gólmanov bral do súkromnej vitríny azda najprestížnejšiu individuálnu trofej NHL – cenu Davida Harta v roku 2002). Prekvapujúco rýchlo zabúda na nevydarený štart a s čistou hlavou dáva šancu svojmu tímu na reparát.

Proti sú „káčeri“ z Anaheimu, líder Pacifickej divízie. Desať zastavených pukov, potom 15 a 14. Spolu 39 počas 60-minútového duelu, pričom ani jeden neprechádza za Petrov chrbát. Diváci vstávajú, uznanlivo aplaudujú. Mužovi, čo sa výkonom priblížil k oveľa slávnejšiemu predchodcovi. Skutočne. Toto stretnutie odchytal Peter Budaj v štýle legendárneho Patricka Roya. A oslavné ódy na jeho osobu sa len tak sypali. Plným právom.

Článok pokračuje pod reklamou

Štatistiky zápasu:

Colorado Avalanche vs. Anaheim Ducks 2:0
tretiny: 1:0, 1:0, 0:0
strely na bránu: 29-39
brankári: OTT – Budaj (W) 39 zákrokov z 39 striel – 60:00 min.; ANA – Giguere (L) 27/29 – 59:59
hviezdy stretnutia: Budaj – Hejduk – Stastny
návšteva: 17 512 divákov
13.2.2007, Pepsi Center

Góly:
1.tretina
1:0 – COL Hejduk 23 (Brunette, Sakic) (PP) 17:42
2. tretina
2:0 – COL Stastny 26 (Hejduk, Leopold) 18:48
3. tretina
-

Vyjadrili sa na Budajovu adresu:

1. „Nevedel som si predstaviť, že prehráme. A vidíte, stalo sa. Narazili sme na výborného gólmana,“ najedovaný obranca Ducks Sean O'Donnell.

2. „Peter už niekoľkokrát počas sezóny ukázal, že je spoľahlivý,“ spustil kormidelník Avalanche Joel Quenneville a upresnil: „Ale myslím si, že obzvlášť dnes by sme mu mali poďakovať. Je to výhra, ktorú sme veľmi potrebovali.“

3. „Konečne sme hrali dobre v obrane, nedali sme im dýchať. A keď sa ako tak nadychovali, vychytal ich Peter,“ menoval hlavné faktory úspechu útočník domácich Milan Hejduk.

4. „Mali sme toľko šancí a aj tak sme za neho puk nedostali,“ kouč Anaheimu Randy Carlyle o nepriestreľnosti Petra Budaja.

5. „Chytil proste to, čo musel,“ sucho uzavrel center „káčerov“ Todd Marchant.

Brankárske steny:

1. absolútnym rekordérom spomedzi gólmanov, ktorí zaknihovali v NHL čisté konto pri obrovskom množstve striel, je Normie Smith; 24. marca 1936 v zápase play-off strážca svätyne Detroitu Red Wings privádzal hráčov Montrealu Maroons do zúfalstva – počas vyše 176 minút trvajúceho hokejového maratónu nepustil za svoj chrbát ani jeden z 92 projektilov (pozn. Smith týmto výkonom dodnes drží primát, čo sa počtu pochytaných pukov súpera za jedno stretnutie týka)

2. od poslednej veľkej profiligovej expanzie predviedol najhrdinskejší výkon medzi troma žrďami Dominik Hašek z Buffala, keď svojimi 70 zákrokmi totálne vygumoval New Jersey; stalo sa tak 27. apríla 1994 v 1. kole nadstavby, pričom duel rozhodlo až štvrté predĺženie

3. najviac úspešných zásahov a zároveň nulu v kolónke inkasovaných gólov počas normálnej hracej doby pripisujeme Benovi Scrivensovi; na brankárovi Edmontonu Oilers si 29. januára 2014 vylámala zuby kompletná enkláva „žralokov“ – 59 odrazených útokov San Jose je toho jasným dôkazom

4. pozoruhodný zápis dosiahol tiež gólman Montrealu Canadiens Jose Theodore; 2. januára 2001 v meraní síl s newyorskými „ostrovanmi“ síce zastavil „len“ 32 striel protivníka, no súčasne skóroval do jeho opustenej klietky (pozn. história si iného muža v maske, ktorý by zaznamenal gól priamou strelou popri shutoute, nepamätá)

5. jediným, kto dosiahol niečo podobné (30 zásahov), bol na deň presne dva roky pred ním Damian Rhodes z Ottawy; chybičkou krásy však je, že tento chlapík sa iba z diaľky prizeral vlastencovi Devils (ako posledný sa dotkol z tímu puku)



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies