Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Magazín

Pamätné zápasy NHL so slovenskou stopou XXX. – ZABUDNUTÝ Rudy Migay

Ak by ste za ním prišli dnes, aj po vyše šesťdesiatich rokoch by si na svoj najvydarenejší profiligový duel spomenul. Skórovať totiž dvakrát počas početnej nevýhody za niekoľko minút, to nie je každodenná záležitosť. Rudy Migay, kanadský rodák s hlbokými slovenskými koreňmi, sa týmto počinom zapísal nielen do histórie klubu Toronto Maple Leafs, ale aj do análov NHL.

Migay spoločne so spoluhráčom Ronom Stewartom patrili v sezóne 1954/55 medzi najčastejšie nasadzovaných útočníkov „javorových listov“ na oslabenia. Na pohľad vzrastom nižší Rudy (pozn. 168 centimetrov merajúci a 68 kilogramov vážiaci chlapík dostal prezývku „hračkársky teriér“) síce nevynikal tvrdou fyzickou hrou, ibaže svoj hendikep nahradzoval rýchlosťou a vhodným výberom miesta. A práve kombinácia týchto dvoch predností znamenala v domácom (viď. štatistiky nižšie) zápase proti Chicagu Rudyho prvý úder.

Prebieha druhá tretina. Na lavici hanby sedí nováčik Parker MacDonald, Blackhawks hrajú presilovku. Zrazu však vyštartuje od zadného mantinelu za odrazeným pukom Stewart a servíruje kamarátovi ako na podnose. Brankár Al Rollins sa iba prizerá. Druhá Migayova trefa prichádza v záverečnom dejstve. Tentoraz pyká za napadnutie Stewart. Taktovku asistenta prevezme Hugh Bolton, pričom posiela Rudyho do superšance. Ten sám pred gólmanom najprv neuspeje, ale dorážku už bezpečne premení.

Toronto napokon protivníka z Chicaga porazilo. Nemalou mierou k tomu pomohol švagor prvého hokejistu NHL so slovenským pôvodom – Petra Bačkora. O ňom inokedy. Toto je príbeh Migaya, šikovného centra, ktorý stanovil rekord v počte „oslabovkových“ gólov na jedno stretnutie (prekonal ho až Theoren Fleury, keď zaznamenal pri víťazstve Calgary nad St. Louis 9. marca 1991 takéto zásahy tri). Preto Rudy, spomeňme si.

Článok pokračuje pod reklamou

Štatistiky zápasu:

Toronto Maple Leafs vs. Chicago Blackhawks 5:2
tretiny: 0:0, 4:1, 1:1
strely na bránu: 30-20
brankári: TOR – Lumley (W) 18 zákrokov z 20 striel – 60:00 min.; CHI – Rollins (L) 25/30 – 60:00
návšteva: 12 588 divákov
6.11.1954, Maple Leaf Gardens

Góly:
1.tretina
-
2. tretina
1:0 – TOR MacDonald 21 (Sloan, Armstrong) 4:22
2:0 – TOR Armstrong 15 (Thomson) 8:19
2:1 – CHI Wilson 7 (Mosienko) 12:04
3:1 – TOR Morrison 3 (Sloan) 12:15
4:1 – TOR Migay 14 (Stewart) (OS) 13:51
3. tretina
5:1 – TOR Migay 14 (Bolton) (OS) 15:42
5:2 – CHI Gadsby 4 (McIntyre) 17:22

Vizitka Rudyho Migaya:

1. narodil sa 18. novembra 1928 v kanadskom meste Port Arthur slovenským rodičom Stanislavovi a Anne (pochádzali z Oravy) ako druhý syn z celkového počtu ôsmich detí

2. s hokejom začínal na ulici a na zamrznutom jazere; počas štúdií hral za St. Michaels College v Ontárijskej juniorskej lige OHA – dvakrát vybojoval Memorial Cup

3. od sezóny 1948/49 prechádza k profesionálom, pričom si oblieka dres Pittsburghu Hornets v AHL (farma Toronta Maple Leafs); s tímom získa v roku 1952 prestížny Calder Cup

4. za „javorové listy“ debutoval 1. decembra 1949 v zápase proti Detroitu; medzi profiligovou elitou počas 10 neúplných sezón tím nezmenil – celkovo nastúpil na 418 stretnutí s bilanciou 59 gólov a 92 asistencií, v play-off pridal ďalších 15 duelov, v ktorých sa presadil raz strelecky

5. po úspešnej hráčskej kariére pokračuje pri hokeji na poste trénera (všetko nižšie zámorské súťaže) a neskôr ako skaut Pittsburghu Penguins či Buffala Sabres v NHL; práve pre výnimočný prínos v tejto oblasti ho Sabres uviedli v roku 2004 do klubovej siene slávy (okrem toho je Migay tiež členom siene slávy Northwestern Ontario Hall of Fame)

Už ako skaut – druhý sprava:

„Esá“ skauta Rudyho:

1. azda najväčším objavom „strýka Rudolfa“ je Phil Housley; amerického beka vytiahol do Buffala Migay priamo zo strednej školy v St. Paul v Minnesote – šestka draftu 1982, Housley, si profiligu okamžite podmanil – 66 bodov počas nováčikovskej a neuveriteľných 31 presných zásahov počas sezóny druhoročiakov sú toho jasným dôkazom (kariérne štatistiky: 1495 duelov, 338 gólov a 894 prihrávok)

2. spoločne s Donom Barriem, ďalším skautom Sabres, vytipovali aj iného mladíka Vstupného draftu 1982; kanadský forward Dave Andreychuk bol však „až“ treťou voľbou mužstva spod Niagarských vodopádov (kariérne štatistiky: 1639, 640+698)

3. v januári 1989 cestuje Rudy Migay na Aljašku, aby pri príležitosti juniorských majstrovstiev sveta oznámil Alexandrovi Mogilnemu, že si ho „šable“ práve vybrali do tímu (ruský klenot v NHL: 990, 473+559)

4. za zaujímavý prospekt možno označiť tiež Roba Raya; kanadský bitkár patrí medzi najvylučovanejších hráčov histórie – na druhej strane, Ray získal v roku 1999 cenu King Clancey Memorial Trophy, udeľovanú za mimoriadne vodcovské schopnosti a prejavy ľudskosti na ľade (kariérne štatistiky: 900, 41+50)

5. posledným Migayovým „synom“ je Daniel Paille; aktuálne hráč Bostonu Bruins prišiel do najkvalitnejšej ligy sveta z tímu Guelph Storm v OHL ako dvadsiatka draftu 2002 (kariérne štatistiky: 570, 85+87)

„Rudy Migay a Ted Hampson si zaslúžia všetok môj obdiv za to, že videli veľkosť budúcej hviezdy Phila Housleyho,“ povedal bývalý lodivod Buffala, Scott Bowman, na margo toho, akí dôležití boli kluboví skauti. (27. decembra 2012, zdroj: Twitter)

Pôvodne vydané 2.4.2015.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies